Fiatal Nagykövetek

Ezért fontos a klímaváltozás ábrázolása az ifjúsági irodalomban

“Bellai Zorka, az UNICEF Magyarország Fiatal Nagykövete szerint szemben a középkorúakkal, akik között rengeteg a szkeptikus, a fiatalok között egyáltalán nem kérdés, hogy mekkora problémát jelent a klímaváltozás. Válaszaik azonban elgondolkodtatóak. A Magyar Narancsnak nyilatkozó szakember úgy látja, Greta Thunberg kiállásának hatására a környezettudatos viselkedés valamelyest „divattá” is vált, s magyar fiatalok is csatlakoztak a #FridaysForFuture mozgalomhoz, de aztán (a COVID-nak is köszönhetően) ez az érdeklődés nem hozta magával a mélyebb megértés és megélés igényét. Bellai úgy látja, hogy

a fiatalok viselkedését alapvetően a nemtörődömség jellemzi, nem terveznek a tíz-húsz évre előre.

Ez részben életkori sajátság is, de az olyan katasztrófák híre, mint a németországi árvízé vagy a görögországi erdőtüzeké annyira sokkolóak, hogy egyszerűen nem akarnak, nem mernek belegondolni abba, milyen jövő vár rájuk. Az előző generáció szorongásai mellé tehát az ő életükbe befurakodott egy új, a klímaszorongás, ami hullámokban tör rájuk, egyre gyakrabban pánikbetegséggel, pánikrohamokkal kísérve. A témáról alig olvasnak könyveket, pedig ha a szülők és a pedagógusok megismertetnék őket ezekkel, sokkal könnyebb lenne szemléletformáló beszélgetéseket, vitákat generálni a témáról.”

A cikk teljes terjedelmében elolvasható a Magyar Narancs oldalán.


Ebben a blogban az UNICEF Magyarország Fiatal Nagyköveteinek véleménye jelenik meg, amely nem minden esetben tükrözi az UNICEF álláspontját.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek