A gyerekek és fiatalok mentális egészségéért

Járványhelyzet hatása a gyerekekre – Kutatás

Az UNICEF Magyarország szülők, gyerekekkel foglalkozó szakemberek és maguk az érintettek körében végez 2021 nyarán több körös kutatást arról, hogy a járványhelyzet pontosan hogyan hat a gyerekek és fiatalok mentális egészségére Magyarországon. A kutatási eredmények ismeretében célzott segítséget tudunk nyújtani mind a gyerekeknek, mind a velük foglalkozó felnőtteknek. Nem kevésbé fontos, hogy a társadalom – különösen az érintett szülők és szakemberek – figyelmét is felhívjuk a problémára, segítsük a vonatkozó tünetek, jelenségek felismerését, tudatosítsuk, hogy a gyerekeknek segítségre lehet szükségük és hogy a velük élő felnőtteknek ebben felelősségük és feladatuk van. Az UNICEF Magyarország 2021-es kutatása a gyerekek és fiatalok mentális egészségéről a járvány alatt és után négy magánszemély, Hermann Kamilla, Török Ilona, Zimmermann Krisztina és Oláh Márton támogatásával valósult meg, akik mindannyian elkötelezettek a társadalmi felelősségvállalás és a rászoruló gyermekek esélyeinek javítása mellett.

Kutatási eredmények

A magyar szülők fele szerint romlott a gyerekek mentális egészsége a járvány alatt

Szülők körében végeztünk reprezentatív felmérést 1000 fő megkérdezésével 2021 májusában. A vizsgálat arra kereste a választ, hogy milyen hatással volt a járvány a gyerekek mentális egészségére, milyen hátrányokat okozott az otthonmaradás, az elszigeteltség, az intézmények bezárása, mennyire tudtak kapcsolatban maradni a kortársakkal és miben változtak a mindennapjaik.

Érdekel

Feszültség, türelmetlenség, veszekedés: a családok harmadát rosszul érintette a harmadik hullám

Reprezentatív felmérésünk második témakörében arról kérdeztük a 3-18 éves gyerekeket nevelő magyar szülőket, milyen nehézségekkel kellett szembenézniük az iskolák, óvodák bezárása miatt. Kutatásunk szerint minden harmadik magyar családban nőtt a feszültség a járvány hatására, a felnőttek 40%-a türelmetlenségről és a minőségi idő hiányáról vallott. Nagyjából minden tizedik család szembesült olyan problémával, ami megnehezítette az online tanulást, ez jellemzően az egyszülős háztartásokban volt gyakoribb.

Érdekel

Szorongást, depressziót, alvászavart okozott a gyerekek körében a járvány

Az UNICEF Magyarország és a Publicus Intézet korábbi, reprezentatív kutatásaiban a szülők nyilatkoztak gyermekük mentális állapotáról, ezúttal azonban gyermekpszichológusokat, pszichiátereket és pedagógusokat kérdeztek a COVID-19 járvány, valamint az ehhez kapcsolódó lezárások mentális egészségre gyakorolt hatásairól. A kvalitatív kutatás során felvett beszámolókból nem csak az derül ki, hogy miként hatott a koronavírus-járvány a gyerekek mentális egészségére, hanem az is, hogyan viselték a bezártságot és az online oktatást az említett szakemberek.

Érdekel

A témában tartott nyilvános beszélgetésen Labancz Dániel, klinikai gyermek-szakpszichológus, Balatoni József, alias Jocó bá, tanár, influencer, író, Szlankó Viola, az UNICEF Magyarország gyermekvédelmi vezetője, Pulai András, szociológus, valamint Kövécs Laura, az UNICEF Magyarország Fiatal Nagykövete osztotta meg a gondolatait.

Komoly eredménynek és elismerésnek tartjuk, hogy a döntéshozók felfigyeltek az UNICEF Magyarország kutatására és befogadták a pedagógus szakszervezetekkel közösen kidolgozott szakmai javaslatainkat egy olyan fontos témában, mint a gyerekek és fiatalok mentális egészsége a járvány tükrében.

Elolvasom a javaslatot

Szeretnék értesülni a mentális egészség témával kapcsolatos friss hírekről és szakértői tartalmakról!

Az UNICEF Magyarország folyamatosan dolgozik a gyerekek és fiatalok mentális egészségéért. Az elmúlt időszakban például tippeket adtunk tinédzsereknek, hogyan tudják megőrizni mentális egészségüket a járvány alatt, szülőknek nyújtottunk tanácsokat, hogyan támogathatják gyermekeiket a veszteség és a gyász feldolgozásában, valamint szakértői segítséget nyújtottunk a jelenléti oktatásba való visszatéréshez is. Az aktualitásokra reagálva folyamatosan újabb és újabb információkkal, hasznos útmutatókkal jelentkezünk gyerekeknek, fiataloknak és a velük élő felnőtteknek egyaránt, hogy a járványhelyzet rövid és hosszú távú lelki hatásaival hatékonyan tudjanak megküzdeni. Ne maradj le legfrissebb tartalmainkról!

FELIRATKOZOM

Szeretnék szakértői tartalmakat kapni!

Teljes név*
E-mail*
Telefonszám

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek