Az UNICEF-ről

Az UNICEF története

1946

Étel Európának

A második világháború után az európai gyerekek éheztek, és betegségekkel küzdöttek. Az UNICEF-et az ENSZ 1946 decemberében hozta létre, hogy ételt, ruhát és gyógyszert juttasson el a gyerekekhez.

1953

Az UNICEF az ENSZ állandó része lett

Az ENSZ Közgyűlése meghosszabbította az UNICEF mandátumát határozatlan időre. Az UNICEF sikeres globális kampányt indított a frambőzia ellen, amely több millió gyermeket érintett, és amely penicillinnel gyógyítható.

1954

Danny Kaye

Danny Kaye, amerikai színész az UNICEF első jószolgálati nagykövete lett. Az UNICEF ázsiai munkájáról szóló filmjét (Assignment Children) több mint száz millióan látták.

1959

Nyilatkozat a gyermek jogairól

Az ENSZ Közgyűlése elfogadta a Gyermekek jogairól szóló nyilatkozatot, amely meghatározza a gyermekek védelemhez, oktatáshoz, egészségügyi ellátáshoz, megfelelő lakhatáshoz és táplálkozáshoz való jogát.

1961

Oktatás

A több mint egy évtizedes egészségügyi munka után az UNICEF kiterjesztette működését, figyelembe véve a világ gyermekeinek szükségleteit. Ekkor kezdett el az oktatással foglalkozni, kezdve a tanári képzések és az osztálytermi felszerelések támogatásával az újonnan függetlenné vált országokban.

1965

Nobel-békedíj

1965-ben az UNICEF kapta a Nobel béke-díjat a „nemzetek közötti testvériség előmozdításáért”.

1979

A Gyermekek Nemzetközi Éve

Az egész világon szervezett ünnepségekkel a nemzetek és a szervezetek megerősítették elkötelezettségüket a gyermekek jogai iránt.

1981

Anyatej-helyettesítő anyagok forgalmazásának nemzetközi kódexe

Az Egészségügyi Világszervezet Közgyűlése elfogadta az anyatej-helyettesítő anyagok forgalmazásának nemzetközi kódexét, amellyel a szoptatást kívánták népszerűsíteni, és ez által csökkenteni a csecsemőkorban fellépő egészségügyi kockázatokat.

1982

Gyerekek túlélési és fejlődési forradalma

Az UNICEF célul tűzte ki, hogy minden évben több millió gyermek életét mentik meg. A „forradalom” négy egyszerű és megfizethető technológián alapult: a fejlődés és növekedés nyomon követése, a szájon át történő folyadékpótlás, az anyatej és az immunizáció.

1987

Korszakalkotó UNICEF-tanulmány
Az UNICEF tanulmánya (Adjustment with a Human Face) globális vitát indított arról, hogyan védjük meg a gyermekeket és a nőket a szegény államok adósságának lecsökkentésére hozott gazdasági kiigazítások és reformok ártalmas következményeitől.

1989

Gyermek jogairól szóló nemzetközi egyezmény
A Gyermek jogairól szóló egyezményt az ENSZ Közgyűlése fogadta el, és 1990 szeptemberében lépett életbe. A történelem legszélesebb körben és leggyorsabban elfogadott emberi jogi egyezménye lett.

1990

Világtalálkozó a gyermekekért

A példa nélküli állam- és kormányfői találkozót az ENSZ-ben, New York városában tartották, ahol tízéves célokat tűztek ki maguk elé a gyerekek egészségével, táplálkozásával és oktatásával kapcsolatban.

1996

A gyerekek és a konfliktusok
Az UNICEF által támogatott tanulmányban (Machel Report: The Impact of Armed Conflict on Children) a háború gyerekekre okozott káros hatásaira hívták fel a figyelmet.

1998

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a gyerekek és a háború kapcsolatáról tárgyal
A téma első biztonsági tanácsi nyilvános vitája során egyértelművé vált a nemzetközi aggodalom a háború gyerekre gyakorolt hatása miatt.

2001

Elindult a Mondj igent a gyermekekért! kampány
A Globális Mozgalom a Gyermekekért elkezdte aktiválni a világ összes állampolgárát. A Mondj igent a gyermekekért! kampány erre alapozott: a világ körül gyerekek és felnőttek milliói kötelezte el magát a gyerekek életének javítása mellett.

2002

Különleges ülés a gyermekekért
Egy mérföldkőnek számító különleges ülést tartottak az ENSZ Közgyűlésben, hogy felülvizsgálják, milyen előrelépések történtek az 1990-es Világtalálkozó óta, és hogy újra kifejezzék elkötelezettségüket a gyermekjogok mellett. Ez volt az első, kizárólag gyermekeknek címzett ülés, és az első, amelyben a gyerekek, mint hivatalos delegáltak vettek részt.

ADOMÁNYOZZON MOST!

Havi rendszeres adományával Ön még többet tehet a világ gyermekeiért.

Segítek