Segítsd az éhezés ellen folytatott küzdelmünket!

Az alultápláltság és az éhezés nagyon nagy problémát jelent a szegény, fejlődő országokban. Azok a gyerekek, akik éheznek, kisebbek, törékenyebbek az átlagnál, sokkal könnyebben betegednek meg fertőző betegségekben. Egy gyermek fogantatása és két éves kora között kb. ezer nap telik el. Ez az az időszak, amikor az agy és a test a leggyorsabban fejlődik, ezért ilyenkor van leginkább szüksége a jó minőségű, tápláló ételre. Ezért a cél az, hogy minél több gyerek jusson megfelelő minőségű ételhez.

870 millió

Azaz minden hatodik ember nem jut elegendő mennyiségű vagy megfelelő minőségű ételhez. Közülük 129 millió öt év alatti kisgyermek. Az alultápláltság minden harmadik gyermeket érint a fejlődő világban.

23 millió

Embert érint a Száhel-övezet és a Szomáli-félsziget jelenlegi élelmiszerválsága.

80 %

A nem megfelelően fejlődő gyerekek több mint fele a világ két nagy régiójában (Afrikában és Ázsia déli és délkeleti részein) él. Éppen ezért az UNICEF is a kulcsfontosságú területekre összpontosít: 11 országban, így Etiópiában, Haitin, Indiában, Nepálban, Peruban, Ruandában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Srí Lankán, Kirgizisztánban, Tanzániában és Vietnámban is sikeres programok segítették elő a megfelelő szakpolitikai és megközelítésbeli változásokat.

Innovációval az alultápláltság ellen

Az UNICEF alultápláltság elleni harcának eredményeképpen több mint 100 millióval csökkentette az éhező gyermekek számát 1990 óta. Az alultápláltság mérésére többféle mód áll rendelkezésre, és nagyon fontos szereppel bír a megelőzés és a kezelés terén is. Az UNICEF segítségével 589.000 dél-szudáni gyermeket vizsgáltak meg, hogy megállapítsák, fennáll-e az alultápláltság veszélye. Már nemcsak a gyermek súlyát mérik az életkorhoz képest (“underweight”), hanem a magasságukat is a súlyhoz (“wasting”) és az életkorhoz (“stunting”).

Az UNICEF kifejlesztett egy speciális mérőszalagot, amely segítségével a kisgyermekek felső karjára helyezve egyszerűen megállapítható, hogy egy gyermek megfelelően táplált-e vagy alultápláltság miatt azonnali kezelésre van szüksége. 115 mm alatti karkerületnél beszélünk súlyos alultápláltságról. A színskálát alkalmazó mérőszalag egyszerűbbé teszi az önkéntesek, dolgozók, és különösen az analfabéta szülők munkáját. Nemcsak a diagnosztikában segít, de a megfelelő összetételű (megfelelő színű csomagolású) terápiás élelmiszer kiválasztását is meggyorsítja.

Az UNICEF az alultáplált gyermekek számára olyan terápiás élelmiszereket fejlesztett ki, amelyek vitaminok, ásványi anyagok kombinációját tartalmazzák. A magas tápanyagtartalmú élelmiszerek segítik a gyermekek immunrendszerének ellenállóvá tételét, így sikeresen legyőzhetik a betegségeket. Egy zacskó ilyen élelmiszer megelőzheti a vérszegénységet vagy agykárosodást a gyermekeknél, melyek a súlyos tápanyaghiány miatt alakulhatnak ki.

Több formája is létezik.

A mogyoró alapú Plumpy'Nut nevű terápiás élelmiszert a legbetegebb gyermekek kapják. Egy ilyen csomag egy súlyosan alultáplált gyermek napi tápanyagigényét fedezi, és mindössze 100 Ft-ba kerül.

2018-ban az UNICEF 4 millió súlyosan alultáplált gyerek számára biztosított terápiás élelmiszereket.

 

Az anyatejes táplálás is rendkívül fontos a gyermekek egészséges fejlődése érdekében, és az alultápláltság elleni harc fontos eszköze.

823.000

Öt év alatti gyerek halálát előzhetné meg évente.

20.000

Mellrákos megbetegedés elkerülhető lenne a szoptatással.

Az UNICEF tájékoztató kampányokat szervez az édesanyák körében, illetve támogatja a várandós anyák táplálkozását is. A gyermekek, akiket kizárólag anyatejjel táplálnak, tizennégyszer nagyobb eséllyel élik túl az első hat hónapot, mint azok, akiket nem szoptatnak.

A születést követő első napon megkezdett szoptatás akár 45%-kal is csökkentheti a csecsemőhalál kockázatát. Segíti a gyermekek tanulási képességét, és hozzájárul a túlsúly, illetve a később fellépő krónikus betegségek megelőzéséhez is. Ezen kívül a szoptatott gyermekek ritkábban betegszenek meg, mint a nem anyatejjel táplált társaik.

Annak ellenére, hogy a szoptatás jótékony hatásai világszerte ismertek, 78 millió újszülöttet még mindig nem szoptatnak életük első órájában. Tehát ötből három csecsemőt tesznek ki az amúgy megelőzhető betegségeknek, magasabb náluk a halál kockázata, és kevesebb az esélye, hogy később anyatejjel táplálják őket. Az arány csak kis mértékben javult az elmúlt évtizedekhez képest. Ez részben a szoptatást támogató környezet hiányának és azoknak a népes országoknak tudható be, ahol a szoptatás aránya még mindig rendkívül alacsony.

Az UNICEF 5,7 milliárd dollárt fektet be 2025-ig, hogy elérjük az Egészségügyi Világszervezet anyatejes tápláláshoz kapcsolódó célját: így 520.000 gyerek életét menthetjük meg.

ADOMÁNYOZZON MOST!

Havi rendszeres adományával Ön még többet tehet a világ gyermekeiért.

Segítek