Megkülönböztetés elleni küzdelem

A gyermekjogok minden 18 év alattira egyformán vonatkoznak. Mégis a mai napig többmillió gyermeket ér hátrányos megkülönböztetés csak azért, mert neki vagy családjának más a származása, bőrszíne, neme, vallása, nézetei vagy mert fogyatékossággal él. A gyermekeket meg kell védeni minden olyan megkülönböztetéstől és megtorlástól is, amely szüleik és a hozzájuk közel állók helyzete miatt érhetné őket.

Nemi egyenlőtlenség

A világban tapasztalható aránytalanságnak számos arca van.  A lánygyermekeket és nőket sújtó egyenlőtlenség egy ezek között. Egy, ami valamennyi kultúrában, valamennyi országban jelen van tekintet nélkül annak földrajzi elhelyezkedésére, gazdasági fejlettségére vagy vallására nézve.

98 millió

A világon mintegy 98 millió középiskoláskorú lány nem részesül oktatásban.

12 millió

Évente 12 millió – azaz minden ötödik – lányt házasságra kényszerítenek 18 éves kora előtt.

7000

Minden héten közel 7000 kamaszlány fertőződik meg HIV vírussal.

A probléma egyik legszembetűnőbben az oktatásban, és a munkahelyeken jelenik meg: a lányokat sok helyen nem engedik iskolába járni, nem engedik kibontakoztatni képességeiket, és így nem is csinálhatják azt, amit szeretnének. A lányok az elsők, akiknek gyermekként is dolgozniuk kell, könnyebben esnek szexuális célú kizsákmányolás vagy emberkereskedelem áldozatává, de a prostitúció vagy az online szex turizmus is óriási veszélyt jelent lányok millióira. Számos dél-ázsiai, kelet-afrikai és közel-keleti országban még mindig bevett szokásnak számít a lányok korai kiházasítása, ami magával vonja a tinédzserterhesség kockázatát is. Utóbbi sajnos a fejlett világban is komoly kihívást jelent. A női nemiszerv-csonkítás tradíciója még ma is több millió lány életét veszélyezteti, vagy okoz életre szóló ártalmakat. A lány gyermekek nagyobb eséllyel válnak az erőszak, bántalmazás áldozataivá, beleértve a lelki, fizikai, vagy szexuális erőszakot is. A bántalmazott lányok problémájukkal még inkább egyedül maradnak. Különösen nehezen találnak védelmet és megértést ott, ahol még a jogszabályok sem védik a lányokat, és széles körben elfogadott a nők diszkriminációja.

Többet szeretnék tudni a nemi egyenlőtlenségről

Az UNICEF elkötelezett a nemek közötti egyenlőség előmozdításában és védelmében, s ennek érdekében kiemelt fókuszt tart a nemi megkülönböztetés és a nemből adódó hátrányok kezelésén.

Fogyatékossággal élő gyerekek

A fogyatékossággal élő gyerekek a társadalom egyik legmarginalizáltabb csoportja. Napi szinten szembesülhetnek diszkriminációval, sokan kimaradnak az oktatásból, nem tudnak érvényesülni, nem kapják meg azt az orvosi ellátást, ami jár nekik, vagy amire szükségük lenne. Fogyatékosságuk miatt nagyobb a kockázata annak, hogy bántalmazás vagy erőszak áldozatai  lesznek. Egy olyan országban, ahol háború zajlik, természeti katasztrófa pusztít vagy járvány terjed, a fogyatékossággal élők különösen nagy veszélynek vannak kitéve.

93 millió

Egyes becslések szerint 93 millió fogyatékossággal élő gyerek él a világon, de a valós szám ennél lényegesen magasabb is lehet.

75 %

Közép-és Kelet-Európában, valamint Közép-Ázsiában a fogyatékkal élő gyerekek 75 százaléka marad ki az oktatásból. Gyerekek milliói soha nem is jártak iskolába, sokan nem tudják befejezni az általános iskolát sem, másokat pedig elszigetelnek kortársaiktól.

Minden huszadik 14 vagy annál fiatalabb gyerek valamilyen szintű fogyatékossággal él ma a világban. Az UNICEF küzd azért, hogy ezeknek a gyerekeknek minél kevesebb hátránnyal kelljen szembesülniük az életben, biztonságos, támogató környezetben nőjenek fel, részesüljenek oktatásban és egészségügyi ellátásban, és a lehető legteljesebb életet élhessenek.

Otthontalan, hontalan gyerekek

Gyerekek milliói vannak úton, otthonukon kívül, kényszerből. Sokan közülük konflikus, szegénység vagy természeti katasztrófa áldozatai, mások családjukkal új otthont keresnek egy biztonságosabb, jobb élet reményében. Túl sok veszély fenyegeti az életüket. Nem számít, miért kell menekülniük, miért kényszerültek elhagyni otthonukat, miért vannak úton, a gyerek, az gyerek. És minden gyerek megérdemli a védelmet, a megfelelő gondoskodást, támogatást és az alapvető életkörülményeket, hogy teljes életet élhessen.

400 millió

Közel minden tizedik gyerek fegyveres konfliktus sújtotta területen él. Több mint 400 millióan élnek napjainkban extrém szegénységben.

9 millió

A menekült gyerekek száma tíz év alatt a duplájára emelkedett, 4 millióról 9 millióra. Fokozottan ki vannak téve az erőszaknak, a nem megfelelő életkörülményeknek, a szegénységnek, kirekesztés, diszkrimináció áldozataivá válhatnak.

5

Ötször nagyobb esélyük van a menekült gyerekeknek arra, hogy nem részesülnek oktatásból, mint más gyerekeknek.

A menekült, otthonukat elhagyni kényszerülő, tranzitzónában élő gyerekek nap mint nap olyan kihívásokkal szembesülnek, amelyeket gyerekként még nem szabadna átélniük, és amelyek egy felnőttnek is megpróbáltatást okoznának. Egy új kultúrával és nyelvvel való megismerkedés még békés körülmények között is nehézséget jelenthet egy gyereknek, gátolhatja a beilleszkedést, diszkriminációval járhat, hosszútávú érzelmi válságot okozhat.

Többet szeretnék #ChildrenUprooted kampányról

Az UNICEF folyamatosan dolgozik azért, hogy az otthonukat elhagyni kényszerülő gyerekek védelmet kapjanak, jogaik ne sérüljenek. Azt vallja, hogy a gyerek elsősorban gyerek. #AChildIsAChild

Mit tesz az UNICEF?

Minden gyereknek jár egy biztonságos otthon – legyen az bárhol a világon. Származására, bőrszínére, vallására való tekintet nélkül minden gyereket egyformán kell kezelni. Nem maradhat ki az oktatásból, és az egészségügyi ellátásból sem. Az UNICEF folyamatosan dolgozik azért, hogy az otthonukat elhagyni kényszerülő gyerekek védelmet kapjanak, jogaik ne sérüljenek. Életmentő humanitárius segítséget nyújtunk a menekülttáborokban, tranzitzónákban és az úton lévőknek. Gyerekbarát tereket alakítunk ki, ahol a fiatalok biztonságban játszhatnak, ahol az anyák nyugodtan táplálhatják kisbabájukat, ahol a szétszakadt családok újraegyesülhetnek. Támogatjuk a helyi és nemzeti törekvéseket, törvényeket, rendelkezéseket, amelyek védik a menekültek jogait, tekintettel vannak helyzetükre, támogatják jóllétüket, szükségleteiket. Adatokat gyűjtünk, hogy minél pontosabb képet kapjunk az aktuális körülményekről, és ott segítsünk, ahol a legnagyobb szükség van rá. Segítséget nyújtunk a családoknak, hogy ne szakadjanak el egymástól vagy újra egymásra találjanak.

ADOMÁNYOZZON MOST!

Havi rendszeres adományával Ön még többet tehet a világ gyermekeiért.

Segítek