Bántalmazás formái gyereknyelven

Fizikai bántalmazás

Legyen szó akár csipkedésről, ceruzával szurkálásról vagy ütésről, rugdosásról, nem kell hagynod, hogy bántsanak. A társadnak talán vicces lehet, mikor játékból huzigálja a hajad, de ha neked ez rosszul esik, akkor a gonoszkodó piszkálás már korántsem tréfa.

Csenge és Balázs története

Balázs és a játszópajtásai minden szünetben alufólia labdákat gyúrnak a szendvics csomagolásokból és nevetve Csenge fejére dobálják.  A kislány inkább nem fordul hátra, nehogy a fiúk kicsúfolják, amiért sírni kezd. Inkább csak magában pityereg, miközben újabb és újabb labdák ütik meg a buksiját.

Egy pár jó tanács:

 1. Szólj anyukádnak, apukádnak, akár a tanító néninek vagy bácsinak, hidd el nem leszel te az “árulkodó Júdás”. Elmondhatod, ha valaki megütött, ha fáj valamid, a lényeg, hogy ne tartsd titokban! Hadd legyenek a felnőttek a “jótündérek”, akik segítenek rajtad!
 2. Észrevetted, hogy az egyik osztálytársadat sokszor bántják a többiek? Örülsz, hogy nem téged pécéztek ki, de mégis rosszul érzed magad, mikor minden nap sírni látod? Menj oda hozzá, vigasztald meg, ki tudja, talán új barátra lelsz! Segíthetsz neki, azzal, ha szóltok az osztályfőnöknek vagy akár egy másik tanárnak, aki jófej és megértő.

A családtagjaid ciki kiskori képeket töltenek fel rólad Instára/Facebookra

A szüleidnek meg kell kérdezniük téged, hogy megengeded-e, hogy mások is lássák a régen készült pucér, babafürdetős videókat vagy a fogszabiban mosolygós képeket. Lehet, hogy anyu, apu, nagyi vagy a papi cukinak tartja őket, de te ettől még érezheted cikinek. Legyél te a “kisfőnök” és döntsd el te, hogy feltölthetik-e a képeidet!

Érzelmi bántalmazás

Rendszeresen érzed azt, hogy társaid által megbántva lettél? Megbántás lehet Például a pletykálás, csúfolódás, cikizés és beszólogatás is. Ez is egy olyan fajtája a bántalmazásnak, amelyet az emberek idősebb korukra sem felejtenek el, egy kis mumusként él bennük életük végéig.

Példák ahhoz, hogy könnyebben észrevedd a bajt:

 1. Peti bagolynak csúfolja Annát a szemüvege miatt, ami Annának nagyon rosszul esik.
 2. A lányok a mosdóban arról pletykálnak, hogy milyen ciki, amiért Petrához már havi szinten jön a Mikulás. Petra ennek hallatán sírva fakad, gusztustalannak tartja magát, mégsem tud semmit tenni ellene.
 3. A szőke herceg azt mondta a barna hajúnak, hogy mennyire ’gáz’ amiért csak egy szamara van, de azt nem tudja, hogy a másik fiú szegénységben él az édesanyjával.

Tanács:

 1. Merj beszélni róla! Iskolai bántalmazás esetén a tanárnak mondd el, hogyan ismerted fel a problémát és hogy ki volt az, akit bántottak.
 2. A szüleid előtt se tartsd titokban, mert ezek nagyon fontos és meghatározó dolgok akár a saját életedben, akár másokéban is.
 3. Segíts a társaidon! Ha nincs közeli kapcsolatod a megbántott személlyel, vagy, ha nem kedveled az illetőt, akkor is állj ki mellette! Képzeld bele magad a helyébe! Tényleg megérdemli, hogy így viselkedjenek vele?
 4. Jól gondold meg kinek mit mondasz! Attól még, hogy valami neked nem esik rosszul, másban óriási nyomot hagyhat!

Szexuális bántalmazás

Bármilyen formában találkozhatsz vele.

Ilyen például, ha valaki úgy ér hozzád, ahogy az nem esik jól neked, akár olyan helyen érint meg, ahol te azt nem akarod, (közben kedveskedhet, szépen beszélhet hozzád). Vagy bármi olyanra kér, amit nem akarsz megtenni. Ezek főleg olyan dolgok, amik a testeddel kapcsolatosak. Ha nem teszel ellene, vagy újra megismétlődhet, vagy egy életre sebként maradhat benned.

Ilyen példák:

A, Miközben a buszon utazol, a melletted ülő bácsi/néni a kezét a combodra rakja vagy simogatni kezd valahol téged. Ha kellemetlenül érzed magad és nem esik jól, szólj neki, esetleg ülj át máshova, szólj valaki másnak.

B, Tanárod vagy családtagod (lehet bármilyen rokon) olyan helyen simogat/ érint meg, ami nem esik jól, esetleg olyanra kér, amit nem szeretnél megtenni, de ő mégis kényszerít rá, azonnal fordulj valakihez.

Tanácsok, ha ezeket észleled:

 1. Ha bárhol bárki olyan helyen érint meg, ahol nem esik jól vagy olyanra kér, amit nem szeretnél megtenni azt NEM KELL ENGEDNED. Állj ki magadért vagy szólj bárhol bármilyen felnőttnek, ő tudja, mit kell tenni. Csak akkor engedd meg másnak, hogy hozzád érjen, ha azt te is akarod.
 2. Ha azt látod, hogy valakivel ilyen történik, és esetleg nem tud saját maga segítséget kérni, kérj mástól segítséget vagy csak szimplán menj oda az illetőhöz, mintha ismerősöd lenne és hívd oda magadhoz, beszélgessetek, nyugtasd meg, hidd el, sokat segíthetsz így.

Kortársbántalmazás

Milyen szokott lenni egy napod a suliban, vagy az oviban? Biztos sokat játszotok és beszélgettek a barátaiddal, de mi van azzal, aki épp nincs senkivel jóban? Ő tehet erről vajon vagy a többieknek kéne megváltoznia?

Sajnos gyakran kiközösítenek egy csapatból valakit, csak azért hogy jól kinevethessék és  megbánthassák. Tudd, hogy ez egyáltalán nem vicces, ugyanis ez a bántalmazás egyik fajtája.

Példák: 

Kipécézettnek érzed magad és szünetekben egyedül ülsz a helyeden, amíg a többiek feléd mutogatva beszélgetnek a terem másik felében.

Látod, hogy az osztály nagy része Sári cuccait eldugdossa szünetekben és folyton cikizik őt a ruhája vagy a jegyei miatt.

Online is van ilyenre példa:

A „haverjaid” sértő vagy fenyegető dolgokat kommentelgetnek a posztjaid, képeid alá.

Ha gáz és bántó képeket töltenek fel az engedélyed nélkül a netre rólad vagy neked címezve.

Tanács: 

Ne add meg a többieknek azt az örömöt, hogy félsz tőlük. Ne ijedj meg, hanem nyugodtan szólj minél hamarabb valakinek, akiben megbízol, lehet az egy kedves tanárod vagy családtagod is.

Menj oda Sárihoz, akin látod, hogy nem mer kibontakozni a többiek miatt, és dobd fel a kedvét. Biztos nagyon jól fog esni neki végre egy-két kedves szó.

Ha elég bátor vagy, akkor a gonoszkodó társaidnak is megmondhatod, hogy nem helyes, amit csinálnak és hogy képzeljék csak magukat a kipécézett társuk helyébe. Biztos nagyon rosszul éreznék magukat hasonló helyzetben.

Elhanyagolás

Lehetséges, hogy nem is gondolnád, de az elhanyagolás is a bántalmazás egyik formája.

Példák:

Soha nem kapsz ölelést a szüleidtől? Nem hallgatnak meg? Nem segítenek megírni a házikat és nem készítenek neked uzsonnát, amit elvihetnél a suliba? Nem veszik észre, ha folyik az orrod és ha koszos ruhákban mész valahova? Nem fürdetnek meg, nem válaszolnak a kérdéseidre?

Szólj egy felnőttnek!

 1. Ha bármelyiket igaznak érzed, mindenképpen mondd el egy felnőttnek, akiben megbízol!  Mondd el egy családtagodnak vagy a tanító néninek, tanító bácsinak!
 2. Ha úgy érzed, valakit elhanyagolnak az osztályodban, meséld el a szüleidnek és kérd meg őket, hogy hívják fel az osztálytársad szüleit vagy a tanító nénit, tanító bácsit. Legtöbbször nem rossz szándékból hanyagolonak el valakit, viszont nagyon rossz érzés tud lenni. Ezért légy  bátor és szólj a felnőtteknek, hogy tudjanak segíteni!

Hova fordulj a bajban?

Bántanak? Veszélyben érzed magad?

Nem kell titokban tartanod! Jogod van segítséget kérni!

Szülők, felnőttek, tanárok  segíthetnek a leggyakrabban. Ha valaki rendszeresen bajba keveredik, akkor érdemes ezzel komolyabban is foglalkozni (mi az oka annak, hogy másokat bánt). Ebben segíthet a szülő, vagy az iskolában az iskolai gyermekvédelmi felelős, a szociális munkás, de az iskolapszichológus, osztályfőnök is. Ezeket a segítőket gyerekek és felnőttek egyaránt megkereshetik.

Ha tanácsra van szükséged, de még nem mersz róla másnak beszélni, a HelpAPP alkalmazásunkat letöltve sok hasznos infóhoz juthatsz.

Kattints, és nézd meg kikhez, mikor és hogyan fordulhatsz még segítségért!

Segítségre van szükségem

 


A “Gyermekvédelmi kisokos a bántalmazás ellen” gyerekeknek szóló verzióját készítette:

Kövécs Laura, az UNICEF Magyarország Fiatal Nagykövete

és az Óbudai Árpád Gimnázium UNICEF Clubjábak tagjai:

Gönczi Bori

Kerekes Bori

Bodrogvári Eszter

Harangozó Lilla

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek