Ingyenes szupervízió

Ingyenes szupervíziót kínálunk pedagógusoknak, gyermekjóléti alapellátásban és gyermekvédelmi szakellátásban dolgozó szakembereknek

 

A gyermekekkel dolgozó szakemberek a koronavírus-járvány alatt rendkívüli munkát végeznek. Noha a vírushelyzet enyhül, a szakemberek feladata nem lett könnyebb. Az iskolába visszatérő diákok nehéz időszakon mentek keresztül, tanulmányi motivációjuk csökkent, a közösségek felbomlottak, a gyerekek egy részének közvetlen és fájdalmas tapasztalata is volt a vírussal. A gyerekekkel foglalkozó szakembereket szintén megterhelte ez az időszak, és az év végéig még további teendők várnak rájuk, ezért a mentális támogatásuk továbbra is nagyon fontos. Az UNICEF Magyarország a megnövekedett igényekre reagálva indította szupervíziós programját, amelynek keretében ingyenes mentálhigiéniás szaktanácsadással segíti a rendkívüli munkát végző szakembereket, gyermekvédelmi szakembereket, gyermekjóléti alapellátásban dolgozókat és tanárokat is.

Az UNICEF Magyarország felkérésére az alábbi listán szereplő, több éves tapasztalattal rendelkező szupervizorok vállalták, hogy szaktudásukat ingyenesen a gyerekekért dolgozó munkatársak szolgálatába állítják.

Ki jelentkezhet?

Minden pedagógus, valamint a gyermekjóléti alapellátásban, és a gyermekvédelmi szakellátásban dolgozó szakember.

Hogyan jelentkezhet?

Vegye fel velünk velünk a kapcsolatot a szupervizio@unicef.hu email-címen és fejtse ki röviden, milyen jellegű támogatásra tart igényt. Kollegánk összekapcsolja a megfelelő szakemberrel, hogy egyeztessék a szupervízió időpontjait, céljait.

Milyen szolgáltatásokat kaphatnak a jelentkezők?

Egy-egy alkalom jellemzően 45 perces beszélgetést jelent, a helyzettől és a kapacitástól függően 1-5 alkalomra biztosítunk lehetőséget. Indokolt esetekben az alkalmak száma bővíthető.

A beszélgetésen elhangzottakat minden esetben bizalmasan kezeljük. Jelentkezőket a meglévő kapacitásoknak megfelelően tudunk fogadni.

Az UNICEF Magyarország e kezdeményezését a Magyar Szupervizorok és Szupervizor-Coachok Társasága is támogatja.

2021 őszén kvalitatív és kvantitatív kutatást végeztünk a programban résztvevő szupervizorok és szupervizáltak körében, hogy felmérjük az észrevételeket, tapasztalatokat, tanulságokat, hiszen így kapunk igazán hiteles képet a szupervíziós program nélkülözhetetlenségéről, relevanciájáról. Tanulmányunkkal fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet arra, hogy a gyermekekkel foglalkozó szakembereknek a munkahelyi lelki egészségvédelem, valamint a munkabírás, stresszkezelés, motiváció serkentése érdekében szükségük lehet a rendszeres szupervízióra, lelki támogatásra. A felmérés legfontosabb megállapításai közé tartozik, hogy:

  • a pedagógusok és gyermekvédelmi szakellátásban dolgozók problémái nem csupán a koronavírus-járvány okozta válsághelyzetből adódnak, noha a szervezet erre a helyzetre reagálva indította el programját;
  • a szupervizáltak kiégéses tünetei erősödtek a digitális oktatással járó nehézségek és az egyre erősödő motiválatlanság által;
  • itthon sok szakember számára még nem eléggé ismert a szupervízió fogalma;
  • a szupervizáltak lényeginek tartják a mentális egészség fejlesztését, hiszen ezzel sok kiégéses és egyéb probléma kezelhető.

 Elolvasom a tanulmányt

A rendelkezésre álló szakemberek:

Bognár-Nickl Gabriella (szociális munkás, szociálpolitikus, szupervizor, szupervizor coach, szervezet- és munkapszichológus jelölt (egyéni vállalkozó))

Donáth Attila (Magyar Szupervizorok és Szupervizor-Coachok Társasága; szupervízor, tréner)

Drimmer Judit (szervezetfejlesztő szupervizor, tanácsadó, mediátor, közgazdász)

Enyedi Ágnes (tanár, tanárképző tréner, oktatásfejlesztési tanácsadó)

Hegedűsné Kékesi Zsuzsanna (szupervizor, közgazdász, gazdaságpszichológiai szakember, coach. Magyar Szupervizorok és Szupervizor-Coachok Társasága)

Molnár Erzsébet (csoportanalítikus, mentálhigiénikus, szupervizor, coach)

Nagy Dánielné Szerencsi Erika (református lelkipásztor, szupervizor)

Németh Emese Karolina (diplomás coach és szupervizor, művészetterapeuta https://www.nemethemese.com/)

Tóth Judit (szupervizor)

Varju Kata (mediátor, coach, művészet- és meseterapeuta)

Zsitnyányi Ágnes (szupervizor, mentálhigiénés szakember, online mentálhigiénés tanácsadó szakember, mediátor, rajzvizsgálati szaktanácsadó, közgazdász)

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek