Esély a túlélésre

Évente 1-1,5 milliárd azoknak a gyerekeknek a száma, akik erőszak, kizsákmányolás vagy durva bánásmód áldozatai lesznek. Ezek a rossz élmények sajnos hosszú távon kihatnak a gyermekek fizikai és mentális egészségére – rontják tanulási és beilleszkedési képességeiket, és megnehezítik a felnőtté válás folyamatát.

Minden gyermeknek – nemétől, kulturális, vallási és társadalmi-gazdasági hovatartozásától függetlenül – joga van ahhoz, hogy biztonságban nőhessen fel. Ennek ellenére a gyermekek világszerte ki vannak téve az erőszak veszélyének: Háborús övezetekben, az utcákon, az online térben, de még otthonukban, iskolájukban is.

Az UNICEF segít megvédeni a gyermekeket, és küzd az erőszakmentes gyermekkorért. Programjaink a gyermekvédelem széles területét ölelik fel világszerte: a fegyveres erőszak csökkentésétől kezdve, a katasztrófa sújtotta országokban élő gyermekek pszicho-szociális támogatásán át a gyermekkereskedelem vagy az olyan káros szokások visszaszorításáig, mint a női nemiszerv-csonkítás.

Segíti a szociális szolgáltatások kialakítását, együttműködik kormányzatokkal a nemzeti gyermekvédelmi rendszerek hatékonysága érdekében, és más szervezetekkel, helyi közösségekkel közösen küzd azért, hogy felismerjük és elítéljük az erőszak minden formáját.

Az UNICEF küzd a gyermekek kizsákmányolása, a gyermekkatonaság, a gyermekmunka, a szexuális kizsákmányolás, és a kábítószer használat ellen.

218 millió

5 és 17 év közötti gyerek dolgozik ma a világon és ebből 152 millió gyermekmunka áldozata.

69 millió

ember kényszerül elhagyni a harcok vagy háborúk miatt életveszélyes vált otthonát.

8%

A lányok 8 százalékát 15 éves koruk előtt férjhez adják, megsértve ezzel az egészséghez, oktatáshoz és védelemhez való jogaikat.

131

Az UNICEF ezeken a területeken fontos eredményeket ért el. Kezdeményezéseink 131 országban segítették a gyermekvédelmi rendszerek megerősítését, és több millió gyereknek nyújtottunk életmentő segítséget, biztosítottuk a jogaik érvényesülését.

 

Mit tesz az UNICEF?

Az UNICEF és partnerei tiszteletben tartják a helyi közösségek értékeit és szokásait, miközben új kezdeményezéseket indítanak, fejlesztik a meglévő gyermekvédelmi programokat, és támogatják a pozitív normákat tartalmazó jogalkotást.

Mi, az UNICEF-nél tudjuk, hogy azzal, hogy együtt vigyázunk a sérülékeny gyerekekre, nemcsak megvédjük őket a veszélyektől, hanem visszaadjuk nekik a gyermekkorhoz való jogukat is.

 

ADOMÁNYOZZON MOST!

Havi rendszeres adományával Ön még többet tehet a világ gyermekeiért.

Segítek