#NENÉZZFÉLRE

Sokszor látható, hallható, mégis kevesen tudják, hogy hogyan segíthetnek: a mai fiatalok 66%-a számolt be arról, hogy volt már iskolai bántalmazás áldozata, derül ki az UNICEF Magyarország 2022-es felméréséből. A bántalmazás sajnos több mint egy egyszeri konfliktus, ugratás, vagy csipkelődés. Olyan ismétlődő és agresszív viselkedésforma, amellyel a másikat szándékosan megalázzák akár testi erőszakkal, akár szavakkal. A bullyingnak három szereplője van: a bántalmazó, a bántalmazott és a szemlélő. Sokszor az áldozat számára nem is maga az erőszak jelenti a legnagyobb traumát, hanem az, hogy társai tétlenek, közömbösek maradnak, vagy rosszabb esetben bekapcsolódnak a bántalmazásba.

Pedig már egy jó szó is sorsfordító lehet!

A kampányhoz csatlakozó zenészek a 2023-as Gyermekjogi konferencián egy kerekasztal-beszélgetés keretében mesélték el saját, személyes történeteiket a témában. Nézd meg, mit gondolnak a #NENÉZZFÉLRE kampányban részt vevő sztárok a kortárs bántalmazásról:

 

Az UNICEF Magyarország legújabb kampányában a hazai zenei élet népszerű sztárjaival együtt hívja fel a figyelmet a bullying jelenségének elterjedtségére, veszélyességére és az ilyen helyzeteket sokszor csak néma szemtanúként átélő kortársak szerepének fontosságára.

HelpApp

Sokszor azt gondoljuk, hogy a szemlélődő nincs befolyással a történésekre, legtöbb gyerek nem is tudja, mit tehet ilyen esetekben. Kifejezetten nekik bővítettük ki 2023-ban a már korábban a tizenéves korosztály számára kifejlesztett HelpApp applikációnkat. Az alapvető segélyhívó és helyzetjelző funkciók mellett az applikációval a gyermekek már eddig is elsajátíthatták az erőszakmentes megoldási módokat és megismerhették saját jogaikat, a tavalyi évtől azonban már azok is tájékozódhatnak a teendőkről, akik külső szemlélőként élik meg a bántalmazás valamilyen formáját.

Töltsd le a HelpAppet és keresd meg a választ a kérdésedre!

  1. Fontos tudnod, hogy amit látsz, nem csupán a te ügyed, nem egyedül kell megoldanod! Ha úgy érzed, nem tudsz segíteni, bátran szólj egy felnőttnek. Ha szólsz neki, az nem árulkodás, hiszen ezzel is segíted a helyzet megoldását.
  2. Bántalmazás esetén ne légy se lelkes, se passzív közönség, hiszen a bántalmazót ezzel is bátorítod. Lépj te elsőként és próbáld meggyőzni társaidat, hogy ne legyetek közönsége a bántalmazásnak.
  3. Mindig tegyél valamilyen gesztust az áldozat felé: ajánld fel neki a segítséged, próbáld meg bevonni a baráti körödbe, vagy csak ne hagyd magára, hiszen ezzel elkerülhető az újabb bántalmazás. Jusson eszedbe, hogy te is kerülhetsz ilyen helyzetbe!
  4. Ha közbelépsz, fontos, hogy ne bánts senkit és téged se bántsanak.

Az ingyenes applikáció iOS és Android eszközökön egyaránt elérhető.

  1. Jelentsd a bántó hangvételű kommentet akkor is, ha nem neked szól!
  2. Vedd fel a kapcsolatot az áldozattal, akár privát üzenetben is. Bátran fejezd ki együttérzésed és ajánld fel segítséged!
  3. Ha bántó tartalmat vagy hozzászólást láttál, mindig szólj egy felnőttnek, akiben megbízol és aki komolyan veszi az aggodalmaidat.
  4. Ne reagálj pozitívan a bántó tartalomra, hiszen az online térben is létezik közönség!

Az ingyenes applikáció iOS és Android eszközökön egyaránt elérhető.

„Bárkit érhet rosszindulatú megjegyzés vagy csúfolódás, főleg az általános iskolában. Velem ez például a görög származásom miatt történt. Ahhoz, hogy tompítsam a negatív üzenetek hatását, mindig a zene jelentett nekem kiutat. A szavaknak hatalmas ereje van, onnantól, hogy kimondod, valósággá válik. A felelősségünk abban áll, hogy eldöntsük, milyen valóságot építünk fel szavainkkal.”

Babaitisz Jorgosz, művésznevén Lil Frakk

AGGASZTÓ EREDMÉNYEK

Bővebben az UNICEF Magyarország 2022-es kutatásáról 

ELOLVASOM A KUTATÁST

Az iskolában történő zaklatás kapcsán a szülők sok esetben későn értesülnek a problémáról, ezért a kortárs diákok szerepe különösen fontos. Ők azok, akik leghamarabb felismerhetik a bántalmazás jelenségét környezetükben. Az UNICEF HelpApp applikációt kifejezetten a tizenévesek számára fejlesztették ki, az alkalmazáson keresztül bárki könnyedén tájékozódhat a témában arról, hogy hogyan segíthet egy olyan társának, akit bántanak.

„Szülőként igyekszem a gyermekeimmel minél többet beszélgetni az őket körülvevő környezetről és emberekről, megértetni velük azt, hogy miért nem bánthatjuk a társainkat, és miért fontos beszélniük arról, ha a szemük előtt történik a bántalmazás, vagy, rosszabb esetben, ha ők az elszenvedői. A HelpApp egy nagyon jó kezdeményezés arra, hogy segítséget és tájékozódási pontot nyújtson a fiataloknak a helyzet megítélésében.” 

Sena, énekesnő

A #NENÉZZFÉLRE KAMPÁNY TÁMOGATÓJA:

 

 

 

Ezek is érdeklehetnek:

Médiamegjelenések

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek