Gyógyítás

A betegségek nagy részének megelőzésére és kezelésére már létezik gyógyszer és védőoltás. A szegénység, a kitelepítések, konfliktusok, az orvosok és kórház hiánya vagy a nagy távolság miatt azonban ezek nem mindig érik el a rászoruló gyermekeket és családokat. Több millió ember van, akik olyan gyógyítható betegségek miatt halnak meg, mint például a TBC.

Globálisan 86 % a beadott védőoltások aránya.

 

24 millió

konfliktuszónában élő gyerek élete van veszélyben a kórházakat ért támadások miatt. Jemen, Szíria, a Gázai övezet, Irak, Líbia és Szudán területe nemcsak az állandó erőszak miatt veszélyes, sok gyereket alultápláltság sújt, ivóvízhiány fenyegeti életüket vagy épp betegségek árnyékolják be gyerekkorukat. Még az egészségügyi központokban sincsenek biztonságban, már ahol egyáltalán van ilyen, hiszen sok helyen nélkülözniük kell az orvosi ellátást. A gyerekek különösen ki vannak téve a kielégítő higiéniai állapot, illetve a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálék hiányából fakadó betegségeknek.

1.5 millió

gyerek hal meg évente, mert nem kapják meg a védelmet nyújtó oltásokat. Ez azt jelenti, hogy minden ötödik gyerek nem részesül immunizációban, akik közül sokan veszélyeztetett környezetben élnek: háború sújtotta, természeti katasztrófa pusztította területen, nem megfelelő higiéniai körülmények között. Ha minden gyermeket beoltanánk, 2020-ra közel 25 millió életet menthetnénk meg.

5 millió

olyan család él Afrikában, Ázsiában, Latin-Amerikában és a Karib-térségekben, akik – az élelmiszert leszámítva – kiadásaik 40 százalékát terhesgondozásra költik. A terhességi vizsgálatoknak, szolgáltatásoknak olyan magas ára van ezeken a területeken, hogy a kismamák hajlamosak inkább elkerülni az orvos meglátogatását, amivel veszélyeztetik nemcsak saját, hanem gyermekeik életét is.

3 millió

HIV vírussal fertőzött gyerek és fiatal él a Földön, 10-ből 9-en Szubszaharai Afrika területén. A gyors népességnövekedés, a szűrés mellőzése, az ismeretek hiánya nehezíti a megelőzést, a fertőzött gyerekek számának csökkenését.

Mit tesz az UNICEF? 

Az UNICEF világszerte küzd az emberek egészségéért. Együttműködve a helyi kormánnyal, szervezetekkel országos szinten és a kisebb közösségek szintjén is minden nap azért dolgozunk, hogy megoldást találjunk a legveszélyeztetettebb gyerekek és családjaik jóllétének biztosítására. Az UNICEF a világ legnagyobb oltóanyag vásárlója, a világ gyermekeinek több mint egyharmadát a szervezet oltatja be. 1980 óta az UNICEF megnégyszerezte a fejlődő országokban élő, oltással védett gyermekeinek számát. Minden évben körülbelül 3 millió életet mentenek meg a csecsemő- és gyerekkori védőoltások. 122 országban segített a gyermekbénulás felszámolásában. Az UNICEF segítségével 2000 óta 71%-kal csökkent a kanyaróban elhunytak száma.

Védőoltások és a betegségek, amelyeket megelőznek

ADOMÁNYOZZON MOST!

Havi rendszeres adományával Ön még többet tehet a világ gyermekeiért.

Segítek