Így segíthetsz

Adó 1% a gyerekekért

Segítenél a gyerekeken?

Támogasd adód 1%-ával az UNICEF Magyarország munkáját!

Adószámunk: 18212718-2-42

Gyakran a felnőtteknek is nehézséget okoz, hogy talpon maradjanak az élet megpróbáltatásainak hullámverésében, a gyerekek azonban sokszor teljesen kiszolgáltatottak ezeknek a hatásoknak. Minden válságot a legkisebbek, legvédtelenebbek, legszegényebbek éreznek meg a leginkább, azok, akiknek már a járvány előtt is kegyetlen sors jutott.

A második évébe lépő koronavírus-járvány alatt az UNICEF a világ egyik legnagyobb humanitárius szervezeteként gyermekéleteket ment szerte a világon, miközben az UNICEF Magyarország itthon is dolgozik a rászoruló gyerekekért. A munka elvégzéséhez minden eddiginél nagyobb összefogásra, empátiára és anyagi segítségre van szükség. Az adó 1%-ából befolyó összeg teljes egészében a hazai tevékenységünket finanszírozza, magyar gyerekek segítésére fordítjuk.

Ahány sors, annyiféle nehézséggel kell szembesülniük a gyerekeknek. Az UNICEF Magyarország az állami gondozásban nevelkedő, vagy beteg, rossz anyagi körülmények között élő gyerekekért éppúgy dolgozik, mint a bántalmazás vagy a netes zaklatás visszaszorításáért.

 

Ahogyan 2020-ban, úgy 2021-ben is fáradhatatlanul küzdünk a magyar gyerekekért, de honfitársaink támogatása nélkül mi sem segíthetünk. A Te támogatásodra is szükség van!

Hogyan ajánlhatom fel adóm 1%-át?

  • Az ügyfélkapudon keresztül bejelentkezhetsz az eSZJA felületére.
  • Azután megnyitod a NAV által már elkészített adóbevallásod.
  • Töltsd ki a 20EGYSZA nyilatkozatot az UNICEF adószámával: 18212718-2-42
  • Véglegesítsd, küldd be az adóbevallásod és már meg is vagy!

  • Először töltsd le, majd nyomtasd ki az 1%-os nyilatkozatot.
  • Tedd a nyilatkozatot egy borítékba, majd címezd meg a lakcímed szerinti NAV-fiókodhoz.
  • A feladónál tüntesd fel neved és címed mellett saját adóazonosító jeled is.
  • A boríték hátulját alá kell írnod keresztbe, a ragasztáson átnyúlóan.
  • Add fel a postán és kész is vagy!

Hogyan segítünk és segítettünk eddig a járványhelyzetben?

 

Gyakorlati segítség a gyermekvédelmi intézményeknek, szakembereknek

A koronavírus hazai megjelenését követően számos, veszélyeztetett gyermekek ellátását végző intézménnyel, azaz bentlakásos gyermekotthonokkal, anyaotthonokkal, gyermekkórházakkal, kórházi gyermekosztályokkal, nehéz sorsú családokat támogató szervezetekkel vettük fel a kapcsolatot az egész országban, hogy megtudjuk, miben szenvednek hiányt a járvány kapcsán. Az igénylista alapján számítástechnikai eszközöket, egészségügyi védőfelszerelést, higiéniás termékeket, élelmiszert, tisztítószert és játékokat szállítottunk ki a gyerekek számára, összességében eddig 50 millió forintot meghaladó értékben. A gyermekekért ebben az időszakban különösen önfeláldozóan dolgozó szakembereknek ún. szupervíziós programon keresztül nyújtottunk szakmai és mentális támogatást. Az ingyenes szolgáltatást minden gyermekjóléti alapellátásban és gyermekvédelmi szakellátásban dolgozó kolléga igényelhette.

 

Küzdelem a bántalmazás és a cyberbullying ellen

Ahogy a járvány alatt egyre több időt töltöttek az online térben a fiatalok, a korábbinál is elterjedtebbé és veszélyesebbé vált a netes bántalmazáa, vagyis a cyberbullying jelensége: mára már itthon is gyerekek tízezreinek keseríti meg az életét. Nagyszabású figyelemfelhívó, edukációs és segítő kezdeményezéssel reagáltunk erre a problémára, az UNICEF Magyarország üzenetei 2020 nyarán 9,5 millió emberhez jutottak el. Az először 2018-ban megszervezett #nemvagyegyedül kampány során a fiatalokat a kedvenc hírességeik szólították meg, a bántalmazottaknak szakértők nyújtottak segítséget.

További info: https://unicef.hu/nemvagyegyedul-2020

 

A cyberbullying ellen 2021-ben is tovább küzdünk!

 

Minden évben közel egymilliárd gyermek válik bántalmazás áldozatává. 2020-ban Ismerd fel és tegyél ellene címmel komplex programot indítottunk, hogy felhívjuk a figyelmet a gyermekbántalmazás jelenségére, amely a járvány hatására még nagyobb méreteket öltött. A kampány során arra inspiráltunk mindenkit, hogy próbáljon meg tenni a tágabb környezetében élő gyerekekért, ehhez pedig gyakorlati, kézzelfogható segítséget nyújtottunk egy Gyermekvédelmi kisokossal és egy praktikus információkkal szolgáló, hatrészes Mesterkurzussal. A HelpAPP mobilapplikáció pedig még évekig segíti a fiatalokat a bántalmazás elkerülésében, kezelésében, baj esetén vészjelzés leadásában. Minden elérhető itt:

Minden elérhető itt: https://unicef.hu/bantalmazas

 

Segíts, hogy 2021-ben is közösen emelhessük fel a hangunkat a gyermekbántalmazás ellen!

 

Segítség a családoknak

Az UNICEF Magyarország koronavírus-járvány idején készült, digitálisan elérhető tartalmainak célja, hogy hiteles információval szolgáljon gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Tájékoztató anyagokat, útmutatókat adtunk ki, foglalkoztató füzetet készítettünk. A Járványmese – Tóth Krisztina alkotása – az öt év feletti korosztálynak szól, és a szülőt, gyereket egyaránt segítheti abban, hogy a kialakult helyzetről beszélgessenek. A Gyerekkuckó biztonságos időtöltést kínál a kicsiknek, az UNICEF Magyarország Blogja pedig szakértők ajánlásaival, sok szempontból közelítve segít mindenkit, aki tanácsokra szorul ebben a kihívásokkal teli időszakban.

A járvány idején nem feledkeztünk meg a gyermekotthonokban karanténba szoruló, hátrányos helyzetű gyerekekről sem – a Kilátó Élményprogram szervezett élményeket és ehhez kapcsolódó élménypedagógiai mentorálást, valamint trauma fókuszú támogatást nyújt számukra.

A járvánnyal összefüggésben szakmai ajánlásokat fogalmaztunk meg a politikai döntéshozók és az iskolák felé: felhívtuk a figyelmet azokra a veszélyekre, amelyek kifejezetten a gyerekeket, a gyerekek jogainak érvényesülését fenyegetik. Külön figyelmet fordítottunk az állami gondoskodásban élők, mint az egyik legkiszolgáltatottabb gyerekcsoport jogaira.

Jogsegély szolgálatunkban a járvánnyal összefüggő kérdésekre, problémákra reagáltunk, egyénekre szabott tanácsokat adtunk.

További információk itt: https://unicef.hu/koronavirus-ellen-magyarorszagon

 

Aktuális magyar programok

Az UNICEF Magyarország hazai programjai segítségre szoruló gyerekeket és nehéz sorsú fiatalokat támogatnak: harcolunk a gyermekbántalmazás minden formája és a gyerekkereskedelem ellen, dolgozunk a gyermekjogok érvényesítéséért, a hátrányból induló fiatalok esélyeiért és minden gyermek legfőbb érdekeiért. Ez a munka az előttünk álló időszakban még fontosabb lesz, hiszen nehéz gazdasági helyzetben kell hatékony segítséget nyújtanunk a legkiszolgáltatottabb gyerekeknek.

 

A koronavírus járvány hatásait mérséklő programjainkat 2021-ben is folytatjuk

 

Hazai programjainkról itt olvashatsz: https://unicef.hu/hazai-programjaink

 

2021 nehéz év lesz a gyerekek számára. Segíts, hogy segíthessünk rajtuk. A jövő generációja megér 1%-ot.

Köszönjük!

Kérem szépen az emlékeztetőt!

Teljes név
E-mail cím
Telefonszám

Az elmúlt években egyre több hazai kezdeményezést indítottunk el, amelyekkel a magyar gyermekek jóllétét, jogaik érvényesülését támogatjuk:

 

• élményekkel és fejlesztéssel erősítjük a hátrányos helyzetű magyar gyerekeket
• nehéz sorsú fiatalokat segítünk problémáik megoldásában
• fellépünk a gyerekbántalmazás különböző formáival szemben
• harcolunk a gyerekkereskedelem ellen
iránymutatást adunk az internetes zaklatás és az online erőszak kezelésére, megelőzésére
• iskolás gyermekeket ismertetünk meg a jogaikkal és a rájuk leselkedő veszélyekkel
ösztönözzük a gyerekbarát szemlélet terjedését minden településen
• szakmai fórumokon képviseljük a gyerekek érdekeit
• dolgozunk a gyerekjogok érvényesülése érdekében
• fontos kérdésekben segítjük a szülők és pedagógusok eligazodását
társadalmi kampányokkal hívjuk fel a figyelmet a gyerekek jogaira, érdekeire és az irántuk viselt felelősségre
• változatos módokon adunk hangot a fiatalok véleményének, biztosítjuk valódi részvételüket a munkánkban

Hazai programjaink a magyar támogatóknak köszönhetően valósulhatnak meg. Kizárólag a magyar társadalom támogatásától függ, hogy az UNICEF a világ egyik leghitelesebb szervezeteként mit tud tenni a magyar gyerekekért.

Miért küzdünk idehaza?

A hazai rászoruló gyerekek és fiatalok lehetőségeiért

A 2018 szeptemberében indult Kilátó Élményprogram célja, hogy hátrányos helyzetű gyerekek kulturális- és sportélmények segítségével lelkileg megerősödjenek, és ellenállóbbá váljanak az élet kihívásaival szemben. Állami intézményekben élő, kis létszámú gyermekcsoportok vesznek részt tudatosan kiválasztott, rendszeresen szervezett programokon. Legyen szó múzeumról, színházi előadásról, koncertről, vagy sportversenyről, olyan eseményeket látogatnak meg, amelyek a gyerekek érdeklődésének, hátterének és fejlesztésének a lehető legjobban megfelelnek.

A gyerekeket pszichológusok, szociális szakemberek és drámapedagógusok segítik az élmények feldolgozásában. A tudás, az élmény és a személyes tapasztalat minden helyzetben segít, a nehéz körülmények közül érkező gyermekek számára pedig különösen fontos, hogy megismerjék a tágabb világot, lássák a saját lehetőségeiket, képességeiket és motivációt kapjanak a későbbi produktív, teljes élethez.

Adód 1%-a segíthet a rászoruló gyerekek képességeinek fejlesztésében.

A gyerekek és fiatal felnőttek kiteljesedéséért

Kirekesztés, szegénység, szennyezett, fertőző környezet, céltalanság, iskolázottság hiánya – ezekkel a problémákkal néznek szembe mindennapjaik során az immár második alkalommal meghirdetett Rajtad áll a jövőd! programban részt vevő hátrányos helyzetű magyar gyerekek és fiatalok. Az évente meghirdetett pályázat nyertes csapatai szakmai és anyagi támogatást kapnak, hogy megpróbálják a legjobb megoldásokat megtalálni az őket leginkább érintő problémákra. A kiválasztott két projekt nemzetközi szinten is megmérettetheti magát a 20 ezer dolláros fődíjért és szakmai támogatásért.

Megérdemlik a segítséget. Adód 1 %-ával te is tehetsz értük!

A gyerekkereskedelem ellen

Az Európai Unióban 2015-2016 között minden harmadik gyermekkorú emberkereskedelmi áldozat magyar volt. Az UNICEF Magyarország 2018-tól kiemelten foglalkozik a gyermekkereskedelem problémájával és a veszélyeztetett magyar gyerekek védelmével. Emberkereskedelem áldozata bárki lehet, ám kutatásokból tudjuk, hogy bizonyos társadalmi csoportok  – nők, gyermekeketnikai kisebbségek tagjaifogyatékkal élőkúton lévő (migráns) gyermekekkülönböző abúzusok túlélői – sérülékenyebbek az áldozattá válás szempontjából. A gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekek különösen veszélyeztetettek, az engedélyezett eltávozások és a szökések alkalmával a prostituálódás veszélye fokozott.

A probléma kezelése a szakemberek képzésével kezdődik, így 2019. januárjában a gyerekkereskedelem felismerését, az áldozatok védelmét bemutató választható tantárgyat hirdettünk az Eötvös Loránd Tudományegyetem szociális munka szakos hallgatói számára. Kezdeményezésünk célja a gyermekkereskedelem megelőzése, a veszélyeztetett gyermekekkel, illetve az áldozatokkal kapcsolatba kerülő szakemberek célzott felkészítése és a szemléletformálás. Hiszünk abban, hogy a küzdelem fontos része a jogok tudatosítása is, gyermekkortól kezdve.

Küzdjünk együtt a gyerekkereskedelem ellen, segítsd munkánkat adód 1 %-ával.

A gyerekrészvételért

Az UNICEF Magyarország folytatja a Fiatal Nagyköveti Tanács működtetését. A Fiatal Nagykövetek közösségben dolgozva segítik az UNICEF Magyarország gyermekjogi munkáját, képviselik a gyerekjogi programokban a gyerekek érdekeit, „hangját”, részt vesznek a döntéshozatalban, valamint népszerűsítik a gyerekjogok érvényesülésének fontosságát a közösségi oldalakon és saját településükön egyaránt. 2015 óta minden évben meghirdetjük a pályázatot, hogy az ENSZ Gyermekjogi Egyezmény szellemében biztosítsuk a gyermekek részvételét a szervezet munkájában.

Segítsd munkánkat adód 1 %-ával, hogy minél több gyereket bevonjanak a róluk szóló döntések meghozatalába!

A Gyerekbarát Településekért

Az UNICEF Gyerekbarát Település olyan helyi irányítási rendszer, modell és jógyakorlat kialakítását tűzi ki célul, amely a Magyarországon 1991 óta hatályos ENSZ Gyermekjogi egyezményen alapulva, kötelezettséget vállal a gyermekek kiemelt és fokozott védelmére és a gyermekek jogainak tiszteletben tartására. Bármely településnek segítséget nyújt, hogy vezetése, környezete, vállalkozásokkal való kapcsolatai és szolgáltatásai „gyermekbarátabbakká” válhassanak, hogy majd hálózatot alkotva, a körülöttük lévő településeknek is át tudja adni a tudást és a vonatkozó jógyakorlatot.

Támogass minket adód 1 százalékával, hogy minél több magyar település váljon gyermekbaráttá!

A gyermekek felnőttkori egészségéért

Minden szülő a legjobbat szeretné a gyermekének. Sokan azonban nem tudnak kihez fordulni gyermekgondozással kapcsolatos kérdésekben. Ezért indítottunk ingyenes online mesterkurzust kisgyermekes szülőknek, amelyben elismert szakértőket szólaltatunk meg a világ minden tájáról a kisgyermekkor és a gyermeknevelés kapcsán. Amellett, hogy szakértőink gyakorlati tanácsokkal látják el a szülőket, érdekes és hasznos ismereteket is megosztanak velük, különös tekintettel a születést követő 1000 napra. Ez az időszak ugyanis kritikus a gyermekek értelmi, érzelmi, társas, és testi fejlődése szempontjából, az ebben a periódusban szerzett tapasztalatok és élmények akár a csecsemő egész felnőtt életére hatással lehetnek. 

Segítsd adód 1 %-ával az UNICEF Magyarország munkáját, hogy a gyermekek életre szóló előnyökhöz juthassanak.

A szülők, gyermekekkel foglalkozók ismereteinek bővítéséért

2019-ben először rendeztünk Gyermekek Világnapja címmel egy egész napos ingyenes eseményt november 20-án az Akvárium Klubban. Egy nap alatt ezer kérdésre kaptak választ a gyermekek iránt elkötelezett látogatók. Beszélgetések, neves szakértők, a gyerekek ügye mellett elkötelezett sztárok, játszósarok, expo és közösségi programok vártak minden érdeklődőt. Olyan fontos témák kerültek többek között terítékre, mint az anyaság és a munka kapcsolata, a gyermekkori traumák, a pozitív szülőség, a környezetvédelem, a gyermekjogok és az élménypedagógiai módszerek. Szakértőktől tudhatták meg, miként védekezhetnek a gyerekeket érintő online bántalmazás ellen, hogyan érintheti a válás a gyerekeket, mire való az állatterápia és mi a jó gyerekkönyvek titka. 

Ha adód 1 %-ával az UNICEF Magyarország munkáját támogatod, még több gyakorlati tanáccsal tudjuk ellátni a szülőket, és még nagyobb segítséget tudunk nyújtani a gyermekekkel foglalkozó szakembereknek. 

A gyermekek jogaiért

Mi, az UNICEF-nél hiszünk abban, hogy a felelősségvállalás és a tudatos jövőépítés a jogok ismeretéből fakad. Ébresztő-óra nevű országos iskolai program célja, hogy növelje hazánkban a gyermekjogok ismertségét, és felvértezze őket a rájuk leselkedő veszélyekkel szemben. Az UNICEF által kiképzett előadók eddig több mint 17000 diáknak tartottak már interaktív előadásokat ​a gyermekjogokról,​ ​a gyermekekkel szembeni erőszakról, a kortárs és online bántalmazásról, és megismertették velük, milyen a gyermekek helyzete a világban. A jogok ismerete elősegíti, hogy a gyerekek felelős és tudatos emberekké váljanak, akik nemcsak hamarabb ismerik fel az erőszakot és jogaik megsértését, de előrelátóbban és hatékonyabban védhetik meg magukat ellene.

Segíts adód 1%-ával, hogy minél több gyerek ismerje meg jogait Magyarországon!

A világ gyermekproblémáinak megismertetéséért

Az UNICEF Magyarország és a Magvető Café közös beszélgetéssorozata a gyermekek helyzetét érintő problémákat járja körbe. Kitekintést nyújt a fejlődő országok gondjaira, és rávilágít az európai, hazai helyzetre, követendő példákra, megoldási lehetőségekre. Szakértők, újságírók, önkéntesek számolnak be tapasztalataikról, élményeikről és lehetséges megoldásokról.

Segítsd munkánkat adód 1 %-ával, hogy közelebb hozhassunk a magyar emberekhez a gyermekek problémáit!

A gyerekek véleményének hangsúlyozásáért

Figyeljünk a gyermekekre! Hallgassuk meg a véleményüket, adjunk nekik elég információt a világról, vonjuk be őket az életüket érintő döntésekbe – ezek a fő üzenetei az UNICEF Gyerekhang kampányának. November 20-án, a Gyermekjogok Világnapján az üzleti életben, a kultúra, a média, a szórakoztatóipar és a sport különböző helyszínein fordított napot tartanak, ahol a gyerekek belekóstolhatnak a felnőtt szerepekbe és elmondhatják, mit gondolnak az adott közegről, milyen jövőről álmodnak.

Adjunk hangot a gyerekeknek! Támogasd adód 1 %-ával az UNICEF Magyarország munkáját!

Tudj meg többet az UNICEF hazai szervezetéről és munkatársairól:

Az UNICEF Magyarországon

Ne felejtsd el, hogy adód 1%-ának felajánlásával a gyerekekért folytatott munkánkat támogatod!

 

Adószámunk: 18212718-2-42

Iratkozz fel most, hogy elküldhessük neked a felajánlással kapcsolatos legfontosabb információkat és az emlékeztetőt.

Kérem szépen az emlékeztetőt!

Teljes név
E-mail cím
Telefonszám

Már letölthető a 2020-as SZJA NYOMTATVÁNY:

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek