A gyerekek és fiatalok mentális egészségéért

Mentális egészségről pedagógusoknak

Online kurzus a gyerekek és a pedagógusok lelki egészségéért

A gyerekek lelki egészségét támogató programokból nem maradhatnak ki azok a felnőttek sem, akik a gyerekeket hivatottak támogatni szülőként vagy szakemberként. Ingyenes online kurzussal segítjük a pedagógusokat, hogy képesek legyenek felismerni és lehetőség szerint meg is előzni a gondjaikra bízott diákok komolyabb mentális problémáit – valamint megőrizni, adott esetben helyreállítani saját lelki egészségüket is. Hiszen csak az a felnőtt tudja megfelelően segíteni a gyerekeket, aki maga is jól van.

Mit érdemes tenni a mentális egészségünk megőrzéséért pedagógusként? Hogyan vehetjük észre a romló mentális egészség jeleit magunkon vagy diákjainkon? Mit tehetünk a prevenció érdekében és azért, hogy a gyerekeknek a lehető leghatékonyabb segítséget nyújthassuk? A Lélekemelő program pedagógusoknak címet viselő 5 részes, videókkal kiegészített e-learning anyag többek között ezekre a kérdésekre ad választ. Iratkozz fel ingyenes kurzusunkra, és légy naprakész a témában!

Szeretnék mentális egészséggel kapcsolatos szülőknek, pedagógusoknak, gyerekekkel foglalkozó szakembereknek szóló szakértői tartalmakat kapni!

Ezek is érdekelhetnek

A COVID-19: Visszatérés az iskolába című kiadványunkban gyakorlati tippekkel és tanácsokkal szolgálunk a tanárok és az iskolai vezetők számára, hogy a szakemberek időben felismerjék azokat a jeleket, amelyek gyermekbántalmazásra vagy mentális problémákra utalnak és minél hatékonyabban válaszolhassanak a gyermekvédelmi kihívásokra. A kisokosban felsoroljuk azokat a tényezőket, amelyekkel a pedagógusok találkozhatnak az újranyitó iskolákban. Ilyen például a hiányzás, amelyet okozhat a szülők szorongása a betegségtől, családon belüli erőszak, vagy a család anyagi nehézségei, félelem a kortárs bántalmazástól, vagy akár az elmélyülő iskolai kudarctól is, hiszen a digitális oktatás során egyes diákok olyan hátrányokat szerezhettek, amelyeket nehezen tudnak bepótolni.

Elolvasom a kisokost

Az UNICEF Magyarország szervezésében megvalósuló, ingyenes mentálhigiéniás tanácsadást igénybe veheti minden pedagógus, gyermekjóléti és a gyermekvédelmi ellátásban dolgozó szakember, eddig mintegy 100 kliens élt a lehetőséggel 220 szupervíziós ülés során. A visszajelzések alapján a tanárok és a gyerekek is nehezen találnak motivációt, kihívást jelent az iskolai közösségek szétzilálódása, valamint szeretnének több támogatást kapni az intézményektől.

Érdekel a szupervízió

Az UNICEF Magyarország Nézz szembe a problémával! címmel kampányt indított 2021 novemberében, hogy hangsúlyozza, fontos nyíltan beszélnünk a gyerekek és fiatalok lelki nehézségeiről. A gyermekjogi szervezet kutatásokra épülő akciótervet is megvalósított, hogy célzottan segíthesse a fiatalokat és a szülőket, szakembereket egyaránt.

Többet szeretnék tudni a kampányról

Az UNICEF Magyarország Lélekemelő Programját 2024-ben a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Családbarát Magyarország támogatja: 

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek