A gyerekek és fiatalok mentális egészségéért

Miközben a világ azon dolgozik, hogy kilábaljon a koronavírus-járvány okozta egészségügyi és gazdasági válságból, egy újabb katasztrófa kapujában állunk. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, mekkora hatással van a pandémia a fiatalok mentális egészségére: ez a járvány egyik legsúlyosabb öröksége. A magyar gyerekek egész generációjának jövőjét is befolyásolhatja az, ami az elmúlt hónapokban velük, a hozzájuk közel álló emberekkel és az egész társadalmunkkal történt. Az UNICEF Magyarország küldetésének fontos része a hazai családok lelki, mentális egészségének megóvása és ez a munka soha nem volt még olyan fontos, mint a jelenlegi helyzetben. Felmérjük a pontos helyzetet, felhívjuk a társadalom figyelmét erre a mindannyiunkat érintő kérdéskörre és megoldásokat keresünk. A gyerekek a járvány csendes áldozatai. Bántalmazás, elszegényedés, durva lelki sérülések sújtják a legsérülékenyebbeket – de azokat is rengeteg negatív hatás éri, akik nem tartoznak a szélsőségesen kiszolgáltatottak közé. Nem hagyhatjuk, hogy egy elveszett nemzedék nőjön fel.

Célunk, hogy a „COVID-generáció” ne legyengülve, hanem megerősödve folytathassa az életét. Ennek érdekében szükség van a jelenségek alapos megismerésére, társadalmi diskurzusra, megoldások keresésére és arra is, hogy a döntéshozók megfelelő erőforrásokat biztosítsanak a fiatalok mentális egészségének problémakörére.  Az UNICEF Magyarország feladata mindebben az, hogy figyelmet irányítson a mindannyiunkat érintő témára, valamint tudást és szakmai támogatást biztosítson a közös társadalmi célkitűzésekhez.

UNICEF Lélekemelő Program 

Október 10-e a mentális egészség világnapja. A világnaphoz kapcsolódva olyan támogató programot indít az UNICEF Magyarország, amely segít a családoknak, szülőknek és gyerekeknek egyaránt, hogy a világjárvány negatív lelki hatásaival megküzdjenek. Szükség van a támogatásra, hiszen 2021-es kutatásunk szerint a magyar szülők kétharmada úgy érzi, nem kapott érdemi segítséget, amikor a gyermek mentális állapota a járványidőszakban azt megkívánta volna.

Az UNICEF Lélekemelő Program keretében a szülők most ingyenes, kiscsoportos foglalkozásokon vehetnek részt, hogy szakmai segítséghez jussanak akkor is, ha anyagi lehetőségeik egyébként nem engednék, hogy szakemberhez forduljanak. A gyerekeket, fiatalokat interaktív iskolai foglalkozásokon segítjük abban, hogy az elmúlt időszak mentális kihívásait feldolgozzák. A gyermekvédelmi szakemberek és pedagógusok számára pedig folyamatosan elérhető a szupervíziós szolgáltatás, amely mentálhigiénés támogatást nyújt pszichés jóllétük fenntartásához, szakmai kihívásaik kezeléséhez.

Az UNICEF Magyarország hosszú távú programja, amely a gyerekek és fiatalok mentális egészségének erősítését célozza a járvány alatt és után, nagylelkű magánszemélyek  támogatásával valósul meg, akik mindannyian elkötelezettek a társadalmi felelősségvállalás és a rászoruló gyermekek esélyeinek javítása mellett.

Az UNICEF Lélekemelő Program támogatói: Hermann Kamilla, Peter és Evelin Claessens, Kolozsi Rita, Lantos Csaba és Andrási Beáta, Nagygyörgy Tibor és Vizler Viktória, Oláh Márton, Rechnitzer Dóra, Török Ilona, Vithalm Zita, Zimmermann Krisztina.

Nemzetközi kutatási eredmény: 7 serdülőből 1 mentális betegségben szenved

Az  On my Mind – A gyermekek mentális egészségének javítása, védelme és gondozása című UNICEF-jelentés szerint a gyermekek és fiatalok közül már a COVID–19 járvány előtt is aggasztóan sokan cipelték a mentális betegségek súlyos terhét, sokszor anélkül, hogy valós segítséget kaptak volna. A pandémia pedig odáig súlyosbította a helyzetet, hogy mára egy egész generáció mentális egészsége került veszélybe. Az október 10-i mentális egészség világnapja elé időzített jelentés legfontosabb megállapításai közé tartozik, hogy

  • a világon 7 serdülőből 1 mentális betegségben szenved.
  • Az öngyilkosság globálisan a negyedik vezető halálozási ok a 15-19 évesek körében, Kelet-Európában, Közép-Ázsiában, Észak-Amerikában és Nyugat-Európában pedig  a második.
  • A serdülők mentális problémáinak 40%-a köthető szorongáshoz  és  depresszióhoz.
  • A London School of Economics – az UNICEF tanulmány háttérkutatásaként készített – elemzése szerint a 0-19 éves korosztály mentális egészségi állapotából eredő éves humántőke-veszteség 387,2 milliárd USD.

Becslések szerint világszinten hétből több mint egy, 10 és 19 év közötti fiatalt diagnosztizáltak már valamilyen mentális zavarral. Öngyilkosságot kevesebb, mint 11 percenként követ el valaki a korcsoportból, vagyis évente közel 45 800 kamasz hal meg így.

Érdekelnek a kutatás eredményei

Hazai kutatási eredmény: a magyar szülők fele szerint romlott a gyerekek mentális egészsége a járvány alatt

Az UNICEF Magyarország szülők, gyerekekkel foglalkozó szakemberek és maguk az érintettek körében végez 2021 nyarán több körös kutatást arról, hogy a járványhelyzet pontosan hogyan hat a gyerekek és fiatalok mentális egészségére Magyarországon. A kutatási eredmények ismeretében célzott segítséget tudunk nyújtani mind a gyerekeknek, mind a velük foglalkozó felnőtteknek. Nem kevésbé fontos, hogy a társadalom – különösen az érintett szülők és szakemberek – figyelmét is felhívjuk a problémára, segítsük a vonatkozó tünetek, jelenségek felismerését, tudatosítsuk, hogy a gyerekeknek segítségre lehet szükségük és hogy a velük élő felnőtteknek ebben felelősségük és feladatuk van.

Érdekelnek a kutatás eredményei

A témában tartott nyilvános beszélgetésen Labancz Dániel, klinikai gyermek-szakpszichológus, Balatoni József, alias Jocó bá, tanár, influencer, író, Szlankó Viola, az UNICEF Magyarország gyermekvédelmi vezetője, Pulai András, szociológus, valamint Kövécs Laura, az UNICEF Magyarország Fiatal Nagykövete osztotta meg a gondolatait.

Hogyan segítsük a gyerekeket és a fiatalokat a lelki egészség megőrzésében?

Szülőknek és gyermekekkel foglalkozó szakembereknek edukációs videókban adunk tudást arról, hogyan érinti a járványhelyzet a kisgyerekeket, illetve a kamaszokat. A rövidfilmekben szakértő segít felismerni a különböző tüneteket, típus-problémákat, praktikus tanácsokat kínál az érintett felnőtteknek, valamint megszólalnak maguk a fiatalok is.

Anya gyermek ölelés mentális egészség UNICEF

Tanácsok a kisgyerekek lelki egészségének megőrzése érdekében.

Megnézem a videót

unicef mentális egészség kamasz lány

Tippek a kamaszok mentális egészségének megőrzése érdekében.

Megnézem a videót

Hogyan segítjük a pedagógusokat a mentális problémák vagy gyermekbántalmazás felismerésében és kezelésében?

A COVID-19: Visszatérés az iskolába című kiadványunkban gyakorlati tippekkel és tanácsokkal szolgálunk a tanárok és az iskolai vezetők számára, hogy a szakemberek időben felismerjék azokat a jeleket, amelyek gyermekbántalmazásra vagy mentális problémákra utalnak és minél hatékonyabban válaszolhassanak a gyermekvédelmi kihívásokra. A kisokosban felsoroljuk azokat a tényezőket, amelyekkel a pedagógusok találkozhatnak az újranyitó iskolákban. Ilyen például a hiányzás, amelyet okozhat a szülők szorongása a betegségtől, családon belüli erőszak, vagy a család anyagi nehézségei, félelem a kortárs bántalmazástól, vagy akár az elmélyülő iskolai kudarctól is, hiszen a digitális oktatás során egyes diákok olyan hátrányokat szerezhettek, amelyeket nehezen tudnak bepótolni.

Érdekel a kisokos

Szeretnék értesülni a mentális egészség témával kapcsolatos friss hírekről és szakértői tartalmakról!

Az UNICEF Magyarország folyamatosan dolgozik a gyerekek és fiatalok mentális egészségéért. Az elmúlt időszakban például tippeket adtunk tinédzsereknek, hogyan tudják megőrizni mentális egészségüket a járvány alatt, szülőknek nyújtottunk tanácsokat, hogyan támogathatják gyermekeiket a veszteség és a gyász feldolgozásában, valamint szakértői segítséget nyújtottunk a jelenléti oktatásba való visszatéréshez is. Az aktualitásokra reagálva folyamatosan újabb és újabb információkkal, hasznos útmutatókkal jelentkezünk gyerekeknek, fiataloknak és a velük élő felnőtteknek egyaránt, hogy a járványhelyzet rövid és hosszú távú lelki hatásaival hatékonyan tudjanak megküzdeni. Ne maradj le legfrissebb tartalmainkról!

FELIRATKOZOM

Hogyan hat a pandémia
a gyerekekre és a fiatalokra?

A járványhelyzet súlyosan rombolja a gyerekek és a fiatalok mentális és lelki egészségét. Az óvoda/iskolabezárás, a sok családban megnövekedett feszültség, akár erőszak, a társas kapcsolatok és kortárs közösségek hiánya, a túlzott online jelenlét, a cyberbullying, a szabadidős tevékenységek elmaradása, illetve a vírustól és a szülők, hozzátartozók elvesztésétől való félelem mind hozzájárult ehhez a folyamathoz. Világviszonylatban a családon belüli erőszak előfordulása 30-70%-kal növekedett meg a járvány alatt, a diákok közötti netes bántalmazások száma 70%-kal emelkedhetett. Ezek a sérülések lassan gyógyulnak: a káros mentális hatások egy része hosszú távon is kísérheti gyermekeinket, ha nem teszünk ellene.

Mit tesz az UNICEF a gyerekek és fiatalok mentális egészségéért?

Az UNICEF Magyarország a vírushelyzet első perceiben reagált az új kihívásokra: tárgyi adományokkal támogattuk a legelesettebb gyermekeket segítő intézményeket, kórházakat, gyermekotthonokat, átmeneti szállásokat és anyaotthonokat, hogy ezzel is segítsük az ott élő gyermekek mindennapjait, egészségét, oktatását, családjukkal és barátaikkal való kapcsolattartásukat.

Tovább a részletekre

 

Szupervíziós projektet indítottunk, melynek keretében gyermekjóléti, illetve gyermekvédelmi szakemberek és pedagógusok részesülnek mentális tanácsadásban. A jelentkezők segítséget kapnak abban, hogy feldolgozzák az őket érő megnövekedett stresszt és eszközöket ahhoz, hogyan dolgozhatnak még hatékonyabban a gyerekekkel ebben a kritikus időszakban. A szakemberek ugyanis csak akkor tudnak segíteni a fiataloknak, ha ők maguk jól vannak.

Jelentkezem

 

Kiemelten foglalkozunk a cyberbullying, vagyis a netes bántalmazás jelenségével. A #nemvagyegyedül kampány megmutatja a fiataloknak, hogy soha nincsenek egyedül a problémáikkal és van hova fordulni segítségért.

Többet szeretnék tudni a kampányról

Az Együtt a sértő hangok ellen című, a Z-generáció tagjait elérő és bevonó kampány a TikTok közösségi oldalon valósult meg, ismert fiatal netes sztárok bevonásával. A kampányvideóban saját koreográfiával szereplő Whisperton és más TikTok-influenszerek arra kérték követőiket, hogy ők is lépjenek fel a netes bántalmazás ellen. A kampány célja az UNICEF HelpAPP applikációjának népszerűsítése is volt, amely a bántalmazott gyerekeknek ad gyakorlati segítséget.

Többet szeretnék tudni a kampányról

Ismerd fel és tegyél ellene címmel indított gyermekbántalmazás elleni kampányunk arra hívta fel a figyelmet: a gyermekek védelme a társadalom közös felelőssége. Az érdeklődők ingyenes mini kurzusban ismerkedhetnek meg a gyermekbántalmazás fogalmával és fajtáival, valamint kapnak egy részletes, de közérthető gyermekvédelmi útmutatót is. Ezek hasznos tudnivalókkal szolgálnak szülőknek, pedagógusoknak, maguknak a gyerekeknek, de legfőképpen mindenkinek, aki a megoldás része szeretne lenni és fontosnak érzi, hogy véletlenül se menjen el tétlenül egy bántalmazott gyermek mellett, ha módjában állhat megvédeni.

Érdekel

 

Mentális egészségről szóló workshopunk révén vállalati vagy intézményi megrendelők 1,5 órás interaktív csoportos foglalkozást kaphatnak a munkavállalóik számára arról, hogy miként befolyásolja a járványhelyzet a gyerekek, a családok és az egyedülállóak jóllétét és mit tehet az egyén a maga, illetve szerettei megóvásának érdekében.

Jelentkezem a workshopra

Az UNICEF Magyarország folyamatosan dolgozik a gyerekek és fiatalok mentális egészségéért. Újabb és újabb kampányok és programok indulnak, szakértők segítenek a gyerekeknek, fiataloknak és a velük élő felnőtteknek egyaránt, hogy a járványhelyzet rövid és hosszú távú lelki hatásaival hatékonyan tudjanak megküzdeni.

Szeretnék szakértői tartalmakat kapni!

Teljes név*
E-mail*
Telefonszám

Nemzetközi kitekintés

Az egy éve tartó koronavírus-járvány következtében a globális mentális egészségügyi válság reflektorfénybe került: gyermekeink lelki egészsége komoly veszélyben van.

Növekvő szorongás világszerte

A járványügyi korlátozások egyre nagyobb nyomást gyakorolnak a kiszolgáltatott családokra, csökkentve a szülők és a gondozók képességét arra, hogy gyermekeik számára megfelelő környezetet biztosítsanak. A számtalan stresszfaktor, mint amilyen a munkahelyi bizonytalanság, az anyagi problémák és a „tanári szerepbe kényszerülés” gátolhatják a megfelelő minőségű gondoskodást.

Az Egyesült Királyságban végzett kutatások azt mutatják, hogy a járvány fokozta a fiatalok szorongását: a megkérdezett gyermekek több mint egyharmada (34%) azt felelte, hogy erősebben szorong, mint korábban. A megkérdezett szülők több mint fele (52%) szerint pedig a gyermekeik mentális jóléte jelenti számukra a legnagyobb gondot.

Hasonló eredményt hozott egy 2020 szeptemberében a dél-amerikai-karibi térségben végzett, 8444 fiatal (13-29 éves korosztály) bevonásával készült kutatás: a fiatalok 27%-a számolt be szorongásról, 15%-uk depresszióról. 30% -uk okként a gazdasági helyzetet jelölte meg. 46% -nak kevesebb motivációja van olyan tevékenységek elvégzésére, amelyeket korábban általában élveztek. A lányok/nők általában borúsabban látják a helyzetet, mint a fiúk/férfiak.

Több mint 10 ezer európai gyerek és fiatal vett részt egy online felmérésen, amelynek célja az EU Gyermekjogi Stratégiájának és Gyermek-garanciájának formálása volt. Az így készült jelentésből kiderül, hogy sok gyerek boldogtalan, gyakoriak a mentális problémák. Minden ötödik gyerek szorong és boldogtalan a vírushelyzetben.

Érdekel a felmérés eredménye

 

Legalább kilenc hónapig bezárva

A koronavírus-járvány kezdete óta világszerte mintegy 332 millió gyermek kényszerült a kormányok által elrendelt kötelező (139 millió) vagy ajánlott (193 millió) otthon-tartózkodás politikája miatt legalább kilenc hónapig olyan bezártságra, amely a mentális egészségét és jólétét komolyan veszélyezteti.

10 millió gyerekházassághoz vezető út

A lánygyermekek mindennapjait általában fokozottan befolyásolja a világjárvány: nem csak testi-lelki egészségüket és iskolázottságukat veszélyezteti, de a családjuk, közösségeik gazdasági helyzetét érintő nehézségek növelik a gyermekházasság kényszerét, ami az elkövetkező évtizedben akár 10 millió lány idő előtti kiházasításához vezethet.

Leálltak a mentálhigiénés szolgáltatások

A WHO adatai szerint a járvány világszerte az országok 93%-ában zavart okozott vagy teljesen leállította a mentálhigiénés szolgáltatásokat, miközben a mentális egészségügyi támogatás iránti igény egyre növekszik.

Elhízás és fizikai tünetek

A karantén miatt otthon tartózkodó gyerekek fizikai aktivitása csökken, alvási zavaroktól szenvednek és kevésbé egészséges étrendet követnek, mely tényezők többek között elhízáshoz is vezethetnek. Ezen túl a pszichés terhek is fokozódnak, különösen azon gyermekek esetében , akik a személyes tér hiányától, illetve unalomtól, elszigeteltségtől szenvednek.A helytelen életmód és a pszichés stresszfaktorok kölcsönhatása különösen súlyosbíthatja a gyermekek egészségi állapotromlását, negatívan hat a hangulatra, növeli a szorongás szintjét, és befolyásolja a helyes valóságérzékelést is.

Miért kiemelt fontosságú a mentális egészség?

A lelki egészség a pszichológiai jóllét állapota, amelyben a személy képes kibontakoztatni képességeit, világosan gondolkodni, megbirkózni a különféle stresszhelyzetekkel, produktívan dolgozni, elfogadni önmagát és hozzájárulni a közösség működéséhez. Jelenti továbbá, az intelligenciát, valamint a bizalom és a tartalmas emberi kapcsolatok fenntartásának képességét is.

Az utóbbi évtizedekben a mentális panaszok világszerte egyre gyakoribbá váltak: a krónikus stressz állapota, a depresszió, a tanult tehetetlenség, a vitális kimerültség, a kontrollvesztés olyan jelenségek, amelyek nem csak az életminőség romlását eredményezik, de alapvető szerepet játszanak a korai egészségromlásban és az idő előtti elhalálozásban is. A WHO szerint a 2000 utáni évtizedekben az egészségügy legsúlyosabb problémái a lelki betegségek, ezen belül is leginkább a depresszió és annak következményei.

A mentális egészség az élet minden szakaszában – a gyermekkortól és serdülőkortól a felnőttkorig – kiemelten fontos. Bár a mentális egészség globális jelentőségű kérdés, mégis sok helyen tabutéma, kezelése pedig szinte valamennyi országban alulfinanszírozott, tekintet nélkül a gazdasági helyzetre.

Fiatalkorban van a betegségek gyökere

A jelenleg ismert pszichés problémák fele az egyén 14 éves koráig megjelenik,  háromnegyedük 25 éves korra teljesen ki is fejlődik.  Az esetek többségét ennek ellenére nem észlelik és nem kezelik időben.

Aggasztóan sok az öngyilkosság

A pszichés egészségről, illetve a mentális rendellenességekről való tudás az elmúlt három évtizedben a fiatalok körében is folyamatosan növekszik, , a 15–19 éves korosztályban mégis az öngyilkosság a harmadik vezető halálok. Világszerte a serdülők mintegy 20 %-a tapasztal problémát a pszichés egészségi állapotában.

A COVID előtti világ egészségügyi terheinek mintegy 10%-a volt már alapvetően mentális eredetű, a munkaképtelenség egyik fő oka pedig világszerte a depresszió.  Öngyilkosságot minden évben közel 800 ezer ember követ el, többségük fiatal és különösen sok áldozat kerül ki a kamasz lányok közül.

A szülők is érintettek

Világszerte gyermekek 15-23%-a, azaz minden negyedik gyermek él olyan szülő vagy gondozó mellett, aki mentális problémákkal küzd.

A szegénység tovább erősíti a problémákat

A gyermekek, serdülők és szülők a világ minden táján tapasztalnak pszichés problémákat, de a szegénységben élő, az erőszak és elhanyagoltság által sújtott gyermekek és felnőttek körében, illetve a betegek vagy humanitárius válság által érintettek között a legtörékenyebb a mentális egészség. Az alacsony és közepes jövedelmű országokban az emberek több mint 75%-a nem fér hozzá olyan kezeléshez, amely orvosolhatná mentális rendellenességeit, és különösen hiányoznak azon programok, amelyek célzottan a kritikus helyzetben lévő gyermekeket és családokat segítenék.

Mindennapos erőszak

A 2-4 éves korosztályban közel 300 millió (4-ből 3) kisgyerek tapasztal rendszeresen erőszakos fegyelmezést. Minden negyedik 5 éven aluli kisgyerek édesanyja tapasztalt már erőszakot párkapcsolatában. Körülbelül 120 millió 20 év alatti lányt (kb.10-ből 1) kényszerítettek szexuális érintkezésre élete során. Figyelembe véve, hogy az emberek az erőszakról általában nem számolnak be, feltehetően ennél sokkal több gyermek él át erőszakot, bántalmazást és elhanyagolást világszerte nap mint nap.

A nem megfelelő mentális egészség fő oka mind a kora gyermekkorban, mind a serdülők esetében – és lényegében a teljes életciklusban – a védelmező, megerősítő, megnyugtató szülői kötődés hiánya. 

A pszichés egészség nem pusztán alapvető jog, de a fejlődés alapja is!

Lelki egészségünk és ellenállóképességünk erősítése elengedhetetlen része a hatékony egészségvédelemnek.

Megfelelő támogatás mellett a gyermekek és serdülők igen gyakran figyelemre méltó gyógyulási képességet mutatnak.

Segíts kritikus helyzetben lévő gyerekeknek világszerte!

Támogasd az UNICEF-et havi rendszeres adományoddal!

Segítek