UNICEF Blog

Hogyan tudod megőrizni a mentális egészségedet a járvány alatt? – Útmutató tiniknek

Tinédzsernek lenni soha nem könnyű, de a koronavírus járvány (COVID-19) még rátesz egy lapáttal a nehézségekre. Az iskola bezárása és a sok törölt esemény miatt rengeteg tizenéves kimarad fiatal kora legnagyobb pillanataiból.

Tinédzserek, akiknek gyökeresen megváltozik az élete a járvány kitörése miatt, szorongást, elszigetelődést és csalódottságot érezhetnek – ám tudnotok kell, hogy nem vagytok egyedül. Az UNICEF beszélt Dr. Lisa Damour serdülőkorúakkal foglalkozó pszichológussal és a New York Times magazin egy rovatának írójával arról, hogy mit tehetsz azért, hogy megőrizd a mentális egészséged.

Vedd észre, hogy a szorongásod teljesen normális

Ha az iskola bezárása és a riasztó címsorok szorongást keltenek benned, akkor tudnod kell, hogy nem te vagy az egyetlen, aki így érez. Valójában ezt kell érezned. “A pszichológusok már régóta felismerték, hogy a szorongás normális és egészséges dolog, amely figyelmeztet bennünket a fenyegetésekre és segít meghozni az önmagunk védelmére irányuló intézkedéseket” – mondja Dr. Damour. “A szorongása segít abban, hogy meghozzuk azokat a döntéseket, amelyeket most meg kell hozni – ne tölts időt másokkal vagy nagy csoportokban, mosd meg a kezed és ne érintsd meg az arcodat. Ezek az érzések segítenek, abban, hogy mindannyian biztonságban legyünk. Így ügyelünk a közösségünk tagjaira is.”

„Míg a COVID-19 körüli aggodalom teljesen érthető, győződj meg arról, hogy „megbízható forrásokat [mint például az UNICEF és az Egészségügyi Világszervezet honlapjai] használsz információszerzésre, vagy ellenőrizz minden információt, amelyet esetleg kevésbé megbízható csatornákon keresztül kapsz” –  ajánlja Dr. Damour.

Ha attól tartasz, hogy a koronavírus tüneteit tapasztalod, fontos, hogy beszélj erről a szüleiddel. „Ne feledd, hogy a COVID-19 fertőzés által okozott betegség általában enyhe, különösen gyermekek és fiatal felnőttek esetében” – mondja Dr. Damour. Fontos megjegyezni, hogy a COVID-19 számos tünete kezelhető. Tájékoztasd a szüleidet vagy egy megbízható felnőttet, ha nem érzed jól magad, vagy ha aggódsz a vírus miatt, így ők segíthetnek.

És ne feledd: “Számos hatékony dolgot tehetünk meg mi is a saját és mások biztonságának megőrzése érdekében: gyakran mossunk kezet, ne érintsük meg az arcunkat, és kerüljük a társadalmi érintkezést.”

 

Tereld el a figyelmedet, kapcsolódj ki

“Amikor hosszantartó nehéz körülmények között vagyunk, nagyon hasznos a problémákat két kategóriába osztani: a dolgokra, amelyekben tudok tenni valamit, és a dolgokra, amelyekben semmit sem tehetek” – mondja Dr. Damour.

Nagyon sok minden tartozik most a második kategóriába. Segít kezelni a helyzetet, ha eltereljük a figyelmünket. Dr. Damour javasolja, hogy tanulj, nézz meg egy jó filmet, vagy olvass el egy könyvet, az ilyen elfoglaltságokkal megkönnyebbülést és egyensúlyt találhatsz a mindennapi életben.

Találj ki új módszereket, amelyekkel tarthatod a kapcsolatot a barátaiddal

Ha „szociális távolságtartás” gyakorlása közben szeretnél időt tölteni a barátokkal, a közösségi média nagyszerű módja annak, hogy kapcsolatba lépj velük. Légy kreatív: Csatlakozz egy Tik-Tok kihíváshoz, mint például a #safehands. “Soha nem becsülném alá a tinédzserek kreativitását” – mondja Dr. Damour – “Azt gondolom, hogy új, kreatív módokat fognak találni a kapcsolatfelvételre, amelyek különböznek attól, amit korábban csináltak.”

„[De] nem jó az sem, ha korlátlanul hozzáférünk a digitális eszközökhöz vagy a közösségi médiához. Ez nem egészséges, nem okos, fokozhatja a szorongást ”- mondja Dr. Damour, javasolva, hogy dolgozzatok ki egy képernyőidő-beosztást a szüleiddel.

 

Összpontosíts magadra

Meg akartál tanulni valami új dolgot csinálni, elkezdeni egy új könyvet, vagy gyakorolni egy hangszeren? Itt az ideje, hogy megtedd. A magadra összpontosítás és az újonnan talált idő hasznos felhasználása eredményes módja lehet mentális egészséged gondozásának. “Állíts össze egy listát könyvekről, amiket el akarsz olvasni, vagy olyan dolgokra, amiket már régóta meg akarsz csinálni” – mondja Dr. Damour.

 

Érezd az érzéseidet

Rendkívül kiábrándító, amikor le kell mondani a találkozókat a barátokkal, a sporteseményeket, a jó programokat. „Ezek nagy veszteségek. Tényleg dühítőek a tizenévesek számára ”- mondja Dr. Damour. Mi a legjobb módja, hogy kezeljük a csalódásokat? Engedd át magad az érzéseidnek „Menj előre és légy szomorú, és ha engeded magadnak, hogy szomorú legyél, hamarosan jobban érzed majd magad.”

Az érzéseket mindenki másként dolgozza fel. „Egyes fiatalok az alkotást választják, mások beszélni akarnak a barátaikkal, néhányan pedig szeretnének segíteni másokon”- mondja Dr. Damour. Fontos, hogy azt csináld, ami neked megfelelő.

 

Legyél kedves magaddal és másokkal szemben

Egyes tizenévesek az iskolában a koronavírus miatt zaklatással szembesülnek. “A „szemlélődők, nem aktív résztvevők” aktiválása a legjobb módszer bármilyen zaklatás kezelésére” – mondja Dr. Damour. „A célponttá vált gyerekektől nem szabad elvárni, hogy szembeszálljanak a zaklatóikkal; inkább arra kell ösztönöznünk őket, hogy forduljanak barátokhoz vagy felnőttekhez segítségért és támogatásért. ”

Ha szemtanúja vagy annak, hogy egy barátodat bántják, keresd meg őt, és biztosítsd a támogatásodról. Ha egyedül hagyod, azt érezheti, hogy mindenki ellene van és senkit sem érdekel. A te szavaid is segítenek.

És ne feledd: most még jobban át kell gondolnunk mi az, amit megosztunk vagy kimondunk, nehogy megbántsunk vele valakit.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek