A tiszta víz és a higiénia biztosítása alapvető jog

A tiszta víz és a higiénia biztosítása a gyermekfejlődés egyik legfontosabb pillére és egy alapvető jog. Mint az emberi élet elengedhetetlen feltételét, 2010 júliusában az ENSZ Közgyűlése alapvető emberi joggá nyilvánította a biztonságos és tiszta ivóvízhez és a megfelelő tisztálkodási és higiéniai lehetőségekhez való hozzáférést.

Körülbelül 4-5 liter víz naponta – nagyjából ez az a szükséges minimum, ami egy kisgyermek túléléséhez feltétlenül szükséges: inni, enni, fürödni, az alapvető higiéniai feltételeket biztosítani. Szűkösen, hiszen a megfelelő fejlődéshez ennek nagyjából négyszeresére lenne szükség. Sajnos még ez a vízmennyiség sem érhető el azonban a Föld minden pontján olyan egyszerűen, mint nálunk. Míg egy átlagos magyarországi lakos 130 liter vizet használ el naponta, és egy csöpögő csap miatt már egy nap alatt is elfolyhat akár 40-120 liter víz is, addig Afrika, vagy Dél-Amerika egyes részein akár több órát is gyalogolni kell a legközelebbi vízgyűjtő helyig.

Az UNICEF partnereivel közösen 1990 óta több mint 2 milliárd ember számára biztosította a tiszta ivóvízhez való stabil hozzáférést. Egy év alatt közel 14 millió embert látunk el biztonságos vízzel, és több mint 11 millió embernek biztosítunk higiénikus mellékhelyiségeket.

4.4 milliárd

Ember él nem megfelelő higiéniás körülmények között. Minden harmadik embert érint ez a probléma, közülük egymilliárdan nem rendelkeznek otthonukban fürdőszobával, mellékhelyiséggel sem. Ez azt jelenti, hogy a világon több embernek van mobiltelefonja, mint vécéje.

2.1 milliárd

Ember nem jut hozzá biztonságos ivóvízhez otthonában. A nem megfelelő ivóvíz percenként három gyermek haláláért felelős. Az UNICEF és a WHO Közös Monitorozó Programjának 2014-es jelentése szerint, a szubszaharai Afrikában a legalacsonyabb a vízhez való hozzáférés aránya. A Kongói Demokratikus Köztársaságban, Mozambikban és Pápua Új Guineában kevesebb, mint a népesség fele, míg Szomáliában egyes becslések szerint minden 3. ember fér csak hozzá tiszta ivóvízhez.

175 millió

Gyerekre lesz hatással évente a klímaválság az elkövetkező tíz esztendőben. A klímaváltozásnak köze van a legtöbb vízzel kapcsolatos problémához.

800

Gyerek hal meg naponta olyan megelőzhető betegségek miatt, amiket a piszkos, nem biztonságos víz vagy a megfelelő higiéniai feltételek hiánya okoz. Az öt év alatti gyerekeknél ez a halálozások egyik leggyakoribb oka. Az alapvető igények kielégítésének lehetősége nélkül gyerekek milliói szenvednek a gyakran végzetes tífusztól, vérhastól, bélférgektől és a kolerától.

6 km

A gyerekek és nők egyetlen nap ennyit gyalogolnak tiszta vízért, 20 liter vízzel a vállukon, fejükön. 75 százalékban nők és gyermekek vesznek részt a vízhordásban, ami sok időt és energiát vesz el tőlük. Csak Afrikában évente kb. 40 milliárd órát töltenek vízhordással.

 

Mit tesz az UNICEF?

Az UNICEF több mint 100 országban dolgozik a vízellátás és a higiénikus szennyvízelvezetés javításáért az iskolákban és közösségekben. Sokféle programot szponzorál és együttműködik családokkal, közösségekkel, kormányzati szervekkel. Vészhelyzetekben segít javítani a vízhiányban és a betegségekben szenvedő közösségek helyzetén. A vízhez való hozzáférés segítése érdekében kutakat fúr, mobil víztartályokkal, vízhordó eszközökkel látja el a közösségeket. Textilszűrőkkel, mobil vízszűrő-eszközökkel, illetve víztisztító-rendszerekkel és víztisztító-tablettákkal küzd azért, hogy tiszta és biztonságos ivóvízhez juthassanak a gyermekek és családjuk. Nagy hangsúlyt fektetünk az oktatásra is. Azzal, hogy megtanítjuk a gyerekeket a kézmosás fontosságára, a hasmenéses megbetegedések kockázatát 40%-kal csökkenthetjük környezetükben.

WASH: WASH elnevezés a Water, Sanitation és Hygiene, vagyis a Víz, Közegészségügy és Higiénia szavak kezdőbetűjéből tevődik össze. Mivel ezek a tényezők függnek egymástól, így az UNICEF egy mozaikszóban hívja fel a figyelmet három globális égető problémára. WC nélkül a vízforrások szennyezettek lesznek, tiszta víz nélkül az alapvető higiéniai szükségletek ellátása sem lehetséges.

Folyamatosan dolgozunk világszerte a közegészségügyi ellátás kiépítéséért, ideértve a vécéhasználatot és a szappanos kézmosás lehetőségét is. Célunk, hogy minden ember számára biztosítva legyen az egészséges és biztonságos ivóvízhez jutás.

A hasmenéses megbetegedések 88%-a megelőzhető lenne a tiszta ivóvíz megteremtésével és a közegészségügyi rendszerek kiépítésével, a szappanos kézmosással. A kézmosás rendszeressé válása több életet menthet meg, mint bármely oltóanyag vagy orvosi beavatkozás, ez a leghatékonyabb módja annak, hogy gyermekek millióinak életét mentsük meg. Egyes becslések szerint, ha mindenki hozzájuthatna tiszta vízhez és javulnának a higiéniai viszonyok, az emberiséget sújtó betegségek tizede, évente 1,4 millió gyermek halála lenne megelőzhető.

34 millió

Ember számára biztosítottunk tiszta vizet 2021-ben

53,4 millió

Embert szeretnénk ellátni 2022-ben tiszta vízzel

A víz az egyik legjobb humanitárius befektetés: számítások szerint minden egyes dollár, amit vízminőség-javításra és szanitációra költünk, 8 dolláros megtakarítást hoz a későbbiekben. A befektetés pedig nem is mindig drága: már egy darab, mindössze 2 forintba kerülő víztisztító tabletta 4-5 liter vizet képes megtisztítani. Ez elegendő egy gyermek napi túléléséhez.

Az UNICEF gondoskodik a menekült családok vízellátásáról, valamint a higiéniai körülmények javításán is dolgozik. Szervezetünk partnereivel mobil latrinákat és zuhanyozókat állít fel, felügyeli a vízminőséget, valamint tisztálkodási csomagokat oszt.

Tovább olvasok

A Cox’s Bazar menekülttáborban élők többsége gyerek, akik mindenféle oltás nélkül, legyengült állapotban érkeztek a bódévárosba. Az UNICEF és partnerszervezetei vakcinákkal, egészségügyi szolgáltatásokkal és tiszta ivóvíz biztosításával próbálják elkerülni a halálos járványok kitörését. Napi szinten több mint 300.000 rohingya számára biztosítja az UNICEF a tiszta ivóvizet, emellett szervezetünk munkatársai ellenőrzik a mellékhelyiségeket is: a leginkább veszélyessé vált latrinákat lebontották, egyeseket magasabban fekvő helyekre telepítettek, a korábbiak helyére pedig 1500 új, alapfelszereltséggel rendelkező mosdóhelyiséget alakítottak ki.

Tovább olvasok

A tiszta vízhez való hozzáférés jog, nem kiváltság. A szíriai Al-Hol táborban naponta több mint 1,7 millió liter biztonságos ivóvízre lenne szükség, ám az UNICEF nélkül az itt élők nem férnének hozzá tiszta vízhez, nem élhetnének megfelelő higiéniai körülmények között.

Az UNICEF több mint 800.000 ember számára biztosított tiszta vizet Dél-Szudánban.

Az UNICEF és a venezuelai kormány együttműködése által 2019 júliusában több mint 2,8 millió ember ivóvízellátása vált megoldottá Venezuelában. A partneri megállapodás célja a tiszta ivóvíz- és a közegészségügyi ellátás zökkenőmentes biztosítása volt, amelyet az ivóvízellátó rendszer rehabilitációja, valamint a vízminőség javítása által valósítottak meg.

Tovább olvasok

Az UNICEF segítséget nyújt a természeti katasztrófák sújtotta területeken.  2017-ben, az Irma hurrikán pusztítása után azonnal a helyszínre sietett, hogy élelmet, ivóvizet, tisztasági és higiéniás csomagokat biztosítson. Továbbá gyógyszereket és védőoltásokat juttatott a térségbe, hogy megelőzhesse egy esetleges járvány kialakulását, valamint hogy kiküszöbölhesse a vízzel terjedő fertőzéseket. Közreműködött a megrongálódott vízellátó-rendszerek helyreállításában is.

2019-ben az UNICEF a természeti csapásokkal egyre gyakrabban sújtott Karib-térségben végzett vészhelyzeti segítségnyújtást. Szervezetünk részt vett többek között a közszolgáltatások és infrastruktúrák – vízellátó-rendszerek, közegészségügyi szolgáltatások, oktatási és gyermekvédelmi rendszerek – helyreállításában.

„A kútból sárga víz jön és sokszor savanyú is” – mondta a 13 éves Ilia, aki Kelet-Ukrajnában, a frontvonal mellett él. A bombázások miatt családjuk nem jut tiszta ivóvízhez. A fiú napjában háromszor a kútról hozza a főzéshez, tisztálkodáshoz és iváshoz szükséges vizet.

Kelet-Ukrajnában 2014-ben robbant ki először a fegyveres konfliktus, amely a mai napig tart. A háború miatt mostanra több mint 5 millió gyerek kényszerült elhagyni otthonát. Gyerekek millióinak jogai sérülnek azzal hogy nincs hozzáférésük a tiszta ivóvízhez és az oktatáshoz, életüket pedig folyamatos veszély fenyegeti.

ADOMÁNYOZZON MOST!

Havi rendszeres adományával Ön még többet tehet a világ gyermekeiért.

Segítek