Ismerd fel és tegyél ellene: gyermekbántalmazás

November 20-a a gyermekek világnapja

31 évvel ezelőtt ezen a napon fogadták el az ENSZ gyermekjogi egyezményét, amely a világ 196 országában garantálja a gyerekek alapvető jogait és máig a legszélesebb körben elfogadott nemzetközi emberi jogi dokumentum. 2020-ban a gyerekek biztonsághoz való joga különösen törékeny: évi egymilliárd gyereket ér bántalmazás a világon, a pandémia alatt pedig egyes előrejelzések szerint akár 30 százalékkal is nőhet a gyermekbántalmazási esetek száma. Ismerd fel, és tegyél ellene című gyermekbántalmazás elleni kampányunk célja, hogy felhívja a figyelmet: a gyermekek védelme a társadalom közös felelőssége.

A magyarok 38%-a szerint egy pofontól nem lesz baja a gyereknek

Az UNICEF Magyarország a kampányt megelőzően felmérést készített, amely a magyarok gyermekbántalmazással kapcsolatos attitűdjét vizsgálta. A Publicus 1003 fő megkérdezésével elvégzett országos kutatása szerint a többség (83%) nem tartja elfogadhatónak, hogy a szülő fizikai fenyítéssel „nevelje” gyermekét. Tizennégy százalék ugyanakkor nem lát ebben kivetnivalót. A megkérdezettek 38%-a szerint egy-egy pofontól nem lesz baja a gyereknek. Ugyanennyien értenek egyet azzal a kijelentéssel, hogy a gyerekeknek elsősorban kötelességei vannak, nem jogai.

Többet szeretnék tudni a kutatás eredményeiről

 

ISMERD FEL ÉS TEGYÉL ELLENE!

Gyermekvédelmi kisokos a bántalmazás ellen

Online kiadványunk hasznos gyakorlati tanácsokkal szolgál mindenkinek, akit foglalkoztat a gyerekek biztonsága. Mit tegyek, ha egy szülő a gyermekét szidalmazza, pofozza a játszótéren? Értesítenem kell valakit, ha megtudom, hogy gyermekem osztálytársát rendszeresen vagy akár alkalmanként megverik? Hogyan beszéljek a gyerekemmel, ha kiderül, hogy ő maga bántalmazó? A kamasz gyermekemről sértő, megalázó tartalmakat posztolnak a társai. Van köztük olyan is, ami intim felvételeket tartalmaz. Mit tehetek? Meg tudom-e védeni a gyerekemet a szexuális bűnözőktől az interneten? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket jár körül a november 20-i Gyermekjogi Világnapra időzített kiadvány.

Érdekel a kisokos

 

A gyermekbántalmazás elleni kampányunk fő támogatója:

Magyar Suzuki Zrt.

Mesterkurzus a gyerekbántalmazás ellen

Iratkozz fel és az UNICEF Magyarország digitális kampányának keretében ismerd meg a bántalmazás különböző arcait – fizikai, verbális, cyberbullying, szexuális kizsákmányolás, mit jelent a kortárs bántalmazás vagy miért sorolható ide az elhanyagolás – és tudj meg mindent arról, hogy mit tehetsz, ha a környezetedben bántalmazási esetet tapasztalsz, elszenvedője, vagy szemtanúja vagy. A feliratkozók Szlankó Viola, az UNICEF gyermekvédelmi vezetőjének előadásában egy 6 részes videósorozat által ismerkedhetnek meg a bántalmazás fogalmával, valamint megkapják az UNICEF Magyarország gyermekvédelmi útmutatóját, amely hasznos tudnivalókkal szolgál szülőknek, pedagógusoknak, maguknak a gyerekeknek és mindenki másnak, akit foglalkoztat a gyerekek jövője.

Érdekel a mesterkurzus

ISMERD FEL ÉS TEGYÉL ELLENE!

Beszélgetések a gyermekbántalmazásról

November 20-án a Gyerekjogok Világnapján neves szakértők – köztük Orvos-Tóth Noémi és Labancz Dániel klinikai szakpszichológusok, Bárnai Árpád, az Élményakadémia szakmai vezetője, valamint Fribék Judit r. százados, a Kiberbűnözés Elleni Főosztály Gyermekvédelmi Osztályának munkatársa – beszélgettek az UNICEF Magyarország Facebook oldalán a bántalmazás különböző formáiról és arról, hogy mit tehetünk a gyerekek biztonságáért. A moderátorok: D. Tóth Kriszta, az UNICEF Magyarország nagykövete és Ónody-Molnár Dóra újságíró voltak. Az Ismerd fel és tegyél ellene! kampány részeként három panelbeszélgetést rendeztünk.

TOVÁBB AZ ESEMÉNYHEZ

HelpAPP

Kezedbe adja a segítséget

Új verzióval jelentkezik gyermekbántalmazás elleni applikációnk!

A gyermekekre leselkedő veszélyek növekedését észlelve továbbfejlesztettük mobiltelefonos alkalmazásunkat, a HelpAPP-ot, amely november 20-tól iOS és az Android eszközökön egyaránt ingyenesen elérhető. Ha a gyermeket bántják, vagy veszélyben van, egyetlen gombnyomással segítséget hívhat, vagy elküldheti GPS koordinátáit, ezen túlmenően pedig a fiatal választ kaphat a bántalmazással kapcsolatos kérdéseire is. A felhasználó kiválaszthatja, hogy az erőszak az iskolában, otthon, vagy a párkapcsolatában történik vele – vagy valakivel, akinek segíteni szeretne – és megjelölheti a bántalmazás módját is, majd felteheti kérdéseit. A HelpAPP mobiltelefonos alkalmazás segít felismerni, elkerülni és kezelni az erőszakos helyzeteket. Az alapvető funkciók mellett (segélyhívó, helyzetjelzés) az applikációval a gyermekek elsajátíthatják az erőszakmentes megoldási módokat és megismerhetik saját jogaikat is.

Érdekel az app

Csatlakozz az UNICEF gyermekbántalmazás elleni küzdelméhez

A 30 éves Gyermekjogi Egyezmény aláírásának évfordulója alkalmából 2019-ben rengeteg híresség állt ki a gyerekjogok mellett a közösségi médián közzétett üzenetében. A 2020-as gyermekek világnapja alkalmából arra kértünk mindenkit, csatlakozzon az UNICEF gyermekbántalmazás elleni küzdelméhez, és öltözzön kékbe, hogy ezzel hangsúlyozzuk az üzenetet: a gyermekek védelme a társadalom közös felelőssége.

Én is kiállok a gyermekbántalmazás ellen

Kékbe borul a világ

A Gyermekjogok Világnapján az UNICEF Magyarország felhívására immáron harmadik éve borul kékbe naplemente után számos ikonikus épület a fővárosban és más településeken is. A díszkivilágítás a 31 éve elfogadott Gyermekjogi Egyezményre hívja fel a figyelmet, valamint idén arra is, hogy minden évben közel egymilliárd gyermek válik bántalmazás áldozatává. A járvány hatására a bántalmazás veszélye 2020-ban tovább nőtt.

World Children’s Day a világban

Az UNICEF világszerte november 20-án ünnepli a gyermekek világnapját. 1989-ben ezen a napon írták alá az ENSZ gyermekjogi egyezményét, amely kimondja, hogy a földkerekség minden gyerekének joga van a biztonsághoz, tiszta ivóvízhez, élelmiszerhez, orvosi ellátáshoz, az egyszeri és megismételhetetlen gyerekkorhoz. Joguk van ahhoz is, hogy információt kapjanak az életüket érintő fontos kérdésekről, elmondhassák a véleményüket, mi felnőttek pedig figyeljünk rájuk. Erre hívja fel a figyelmet az UNICEF globális kampánya.

November 20-án az UNICEF immár négy éve szervez programokat a gyerekeknek világszerte. Az üzenet: halljuk meg és erősítsük fel a gyerekek hangját, figyeljünk a véleményükre és avassuk be őket az életüket érintő fontos döntésekbe – az ünnepnapon és a hétköznapokban egyaránt. Afganisztántól Zambiáig, így Magyarországon is gyerekek vették át az irányítást az a közélet, a média, az üzleti világ, a kultúra és a szórakoztatóipar számos területén és kinyíltak számukra olyan ajtók, amelyeken normális esetben csak kiválasztott felnőttek léphetnek át.

Ilyen volt az UNICEF Magyarország Gyerekhang kampánya az előző években

Gyermekek Világnapja 2019

Az UNICEF Magyarország a tavalyi gyermekek világnapján az ország több pontján eseményekkel és programokkal hívta fel a figyelmet a gyermekjogok, kiemelten pedig a gyermekek véleményének fontosságára

 

A járványügyi intézkedések következtében a gyermekek biztonsága érdekében idén nem rendeztünk “hatalomátvételeket”, a Gyerekhang kampány üzenete azonban talán fontosabb, mint valaha. A koronavírus-járvány komoly hatással van a gyerekek életére, így továbbra is elengedhetetlen, hogy az őket érintő kérdésekről információkhoz jussanak, a számukra fontos kérdésekről véleményt nyilvánítsanak, hogy az őket érintő döntésekben részt vegyenek.

Az UNICEF ebben az évben nemzetközi rajzpályázatot rendezett, hogy megtudja, hogyan képzelik el a jövőt a gyerekek, a változásokkal és megpróbáltatásokkal teli jelen időszakról pedig online interjúkban kérdeztük őket.

Sebabatso, egy 18 éves dél-afrikai diák és David Beckham, az UNICEF jószolgálati nagykövete a tudományról, a nemek közötti egyenlőségről és a COVID-19 oktatásra gyakorolt hatásáról beszélgetett.

 

Orlando Bloom, az UNICEF jószolgálati nagykövete a 11 éves Máriát kérdezte arról, mit tesznek Barbadoson a környezetének védelme érdekében.

 

A 13 éves Areej a One Direction sztárjával, Liam Payne-nel osztotta meg azokat a kihívásokat, amelyekkel a konfliktus és a koronavírus-járvány közepette élő jemeni lányoknak nap mint nap szembesülniük kell.

A koronavírusjárvány komoly hatással van a gyerekek életére. Miközben a fertőzött fiatalok tünetei általában enyhék, a növekvő fertőzöttségi adatok és a járvány oktatásra, valamint táplálásra gyakorolt hosszútávú hatásai egy egész generáció jóllétét fenyegetik. Az UNICEF gyermekek világnapja előtt kiadott jelentése szerint november 3-ig 87 vizsgált országot figyelembevéve minden 9 COVID-19 fertőzésből 1-et 20 év alatti gyerekek vagy fiatalok szenvedtek el, vagyis a 25,7 millió fertőzés 11%-át. 

Tudj meg többet a járvány gyerekekre gyakorolt hatásáról itt

Az Ismerd fel és tegyél ellene! kampány megvalósításának főtámogatója a Magyar Suzuki Zrt.

„Vezető hazai járműgyártóként a biztonságot nemcsak munkánk során, a közlekedésben vagy az általunk gyártott termékek esetében érezzük fontosnak. Szeretnénk felhívni a figyelmet a felelős magatartásra valamint gyermekeink biztonságának fontosságára az online és offline térben egyaránt. A Magyar Suzuki ezért döntött úgy, hogy támogatja az UNICEF Magyarország gyermekbántalmazás elleni kampányát” – mondta Bonnár-Csonka Zsuzsanna, a Magyar Suzuki Zrt. vállalati kommunikációs és CSR csoportjának vezetője.

Ismerd fel és tegyél ellene

Mindannyian felléphetünk a bántalmazás ellen, ha felismerjük annak jeleit és tudjuk, hogy mit tehetünk a mindennapi helyzetekben a gyerekek biztonságáért. Az UNICEF ingyenes mesterkurzusa ebben segít praktikus tanácsokkal.

érdekel