Gyermekjogok

Mit tesz az UNICEF a gyermekbántalmazás ellen?

A gyerekeknek biztonságban kellene érezniük magukat otthon, az iskolában és a helyi közösségekben. Mégis ezek azok a helyek, ahol a gyermekbántalmazás a leggyakrabban fordul elő. Sokszor éppen olyanok követik el, akikkel a gyerekek nap, mint nap találkoznak. Sok gyerek számára, az erőszak ismerős arcot visel. A bántalmazás közelebb van hozzád, mint gondolnád.

Ismerd fel a jeleket, és tegyél ellene!

Pofon egy zaklatott szülőtől, a szomszéd vagy egy rokon szexuális közeledése, iskolai zaklatás. A gyerekeket minden nap, mindenhol érheti bántalmazás. Minden ötödik percben meghal egy gyermek erőszak következtében a világon. Több millió gyermek számára napi valóság a fizikai, érzelmi vagy szexuális bántalmazástól való félelem. Minden gyermek boldog, egészséges és sikeres életre született. Ám a bántalmazás lerombolja ezt az esélyt és döntően befolyásolja a gyermek egészségét, jóllétét, végső soron a jövőjét. Hiszen a bántalmazás következményei élete végéig elkísérhetik.

Bántalmazás kora gyermekkorban

Minden gyermeknek gondoskodó és szeretetteljes környezetben kellene felnőnie. Sok gyerek mégis otthon találkozik először erőszakkal.

A szülők és gondviselők gyakran fegyelmeznek erőszakkal. Mivel békésebb módszereket nem ismernek, haragjukat így vezetik le.

Ám bármi legyen is az oka, a bántalmazás fizikai és lelki sebeket okoz a gyermeknek. Befolyásolhatja a későbbi családi kapcsolatait, fenntartva ezzel az erőszak körforgását.

Eddig csupán 60 ORSZÁG fogadott el olyan jogszabályt, amely a testi fenyítés minden formáját megtiltja a családon belül, így 600 millió 5 év alatti gyermeket még mindig nem véd a jog.

Az 5 év alatti gyermekek 91% -a olyan országokban él, ahol az otthoni testi fenyítés nem jogellenes. A 2–4 éves gyermekek 75% -át a szülő vagy gondviselő rendszeresen fegyelmezi erőszakkal. 1,1 milliárd szülő vagy gondviselő gondolja úgy, hogy a testi fenyítés a fegyelmezés szükséges formája.

Erőszak az iskolában

A szülők, a tanárok, a diákok és a helyi közösségek általában elvárják, hogy az iskola olyan környezetet jelentsen a gyerekek számára, ahol biztonságban növekedhetnek, tanulhatnak, fejlődhetnek, ahol sikereket érhetnek el.

Az iskolai bántalmazás azonban világszerte sok gyereket meggátol abban, hogy az oktatásban rejlő lehetőségeket a javukra fordítsák és a tehetségüket kibontakoztassák.

Online zaklatás, szexuális bántalmazás, testi fenyítés, iskolai erőszak, lövöldözés – az iskolai bántalmazásnak sokféle formája létezik, és mindegyik súlyos hatással van a gyerekekre, a családokra, az egész közösségre.

Az iskolai bántalmazás miatt több a hiányzás, romlik a tanulmányi eredmény és nagyobb a lemorzsolódás.  Mindenképpen károsan hat a gyerekek jövőjére.

A 13-15 éves korosztályban minden harmadik diákot zaklattak már az iskolában.

Tinédzserek és erőszak

Ahogy a gyerekek növekednek, egyre több időt töltenek az otthonukon kívül és online. Sok szempontból javukra válhat, hogy egyre tágul a világ körülöttük, ám az erőszak új formáival is szembesülhetnek.

Amint a gyerekek életük második évtizedébe lépnek, a bántalmazás okozta halálozási arány duplájára nő az első tíz évhez képest.

Globálisan a serdülőkori halálesetek többsége emberölés következménye. Latin-Amerikában és a Karib-térségben a gyilkosság a leggyakoribb halálok, míg a Közel-Keleten és Észak-Afrikában fegyveres konfliktusoknak és háborúknak esnek áldozatul a legtöbben.

A fegyveres konfliktusok sújtotta térségekben élő serdülőket sok veszély fenyegeti – attól kezdve, hogy fegyveres csoportok besorozzák őket katonának, addig, hogy váratlanul kereszttűzbe kerülnek.

Minden 7 PERCBEN meghal egy serdülő erőszak következtében. 

2015-ben a serdülőkori halálesetek több mint kétharmada emberölés következménye volt. A nők elleni gyilkosságok csaknem felét családtag vagy élettárs követi el. 2015-ben a fegyveres konfliktus következtében elhunyt tizenévesek háromnegyede a Közel-Keleten vagy Észak-Afrikában élt.

Szexuális bántalmazás

Szexuális bántalmazásról hallva gyakran idegen elkövetőre gondolunk, a gyerekeket mégis a család, a barátok vagy ismerősök részéről fenyegeti a leginkább ez a veszély.

Legyen szó fizikai közeledésről vagy szexuális tartalmú verbális zaklatásról, a gyerekek elleni szexuális bántalmazás minden országban előfordul, és minden korosztályt érint, lányokat és fiúkat egyaránt.

A legtöbb áldozat örökre eltitkolja, hogy bántalmazás érte és nem kér segítséget. Az okok között lehet a bosszútól való félelem, a szégyen, vagy nincs kinek elmondaniuk.

28 ország adatainak alapján 10-ből 9 szexuális zaklatást elszenvedett serdülő lány esetében közeli ismerős volt az elkövető.

Körülbelül 15 millió 15–19 éves serdülő esett szexuális erőszak áldozatául élete során.

5 európai országban a fiatal nők több mint 10% -a számolt be arról, hogy szexuális erőszakot szenvedett el 15 éves kora előtt. Bangladesben és Kamerunban minden ötödik serdülő lányt ér szexuális erőszak.

Mit mondanak a fiatalok?

Gyerekeket kérdeztünk a kortárs bántalmazással kapcsolatos tapasztalataikról és arról, szerintük mit lehetne tenni ellene.

  • 160 országból több mint egymillióan válaszoltak.
  • Háromból ketten aggódnak az iskolai erőszak miatt.
  • Több tízezren osztották meg tapasztalataikat és tettek javaslatokat, hogy mit tehetnének a gyerekek, a szülők, a tanárok és a kormány azért, hogy az iskola biztonságosabb hely legyen a diákok számára.

Az eredményt #ENDviolence Youth Kiáltvány néven mutattuk be 2019 januárjában az Education World Forumon a felmérésben résztvevő országok képviselőinek jelenlétében.

Elolvasom a kiáltványt

Mit tehetünk?

Ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, 2030-ig közel kétmillió gyermek és serdülő hal meg bántalmazás következményeként. Mind az eszközök, mind a tudás a rendelkezésünkre áll, hogy ezt megakadályozzuk, de ehhez össze kell fognunk. A gyermekbántalmazás felszámolása közös érdekünk.

Ismerd fel és tegyél ellene

Az UNICEF Magyarország 2020 novemberében kampányt indít a gyermekbántalmazás ellen “Ismerd fel és tegyél ellene” címmel.

Többet szeretnék tudni a kampányról

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek