UNICEF Blog

Hogyan beszéljünk egy gyerekkel a rasszizmusról?

Nem feltétlenül könnyű a rasszizmusról beszélni egy gyerekkel.  Néhány szülő tart attól, hogy a kisgyerekeket olyan témáknak tegyék ki, mint a rasszizmus és a diszkrimináció; mások attól riadnak vissza, hogy olyasmiről beszéljenek, amit esetleg ők maguk sem értenek teljesen, vagy amitől kényelmetlenül érzik magukat.

A rasszizmusról és diszkriminációról folytatott beszélgetés minden családnál más-más formát ölt. Bár nincs olyan forgatókönyv, amely univerzálisan működne, a tudomány egyértelműen kimondja: minél hamarabb vágunk bele ebbe a beszélgetésbe, annál jobb.

A kisbabák akár már 6 hónapos koruktól észreveszik, hogy az emberek külseje eltérő, például más a bőrszínük. Tanulmányok szerint 5 éves korukra a gyerekek már mutathatják a rasszon alapuló előítéletek jeleit – például azzal, hogy egy bizonyos rasszhoz tartozó egyéneket kedvezőbb bánásmódban részesítenek, mint egy másikhoz tartozókat.

Azzal, hogy mellőzzük vagy kerüljük a témát, nem védjük meg a gyerekeket. Épp ellenkezőleg: ha nem beszélünk róla, kialakulhatnak bennük olyan előítéletek, amelyek lakóhelyünktől függetlenül mindenhol jelen vannak.

Csendben maradni nem opció.

 

Így beszélgess egy gyerekkel a rasszizmusról

 

A gyerekek világképe folyamatosan formálódik, de sosincs késő ahhoz, hogy az egyenjogúságról és a rasszizmusról beszélj velük. A továbbiakban adunk néhány életkornak megfelelő tippet arra, hogy hogyan vágj bele.

5 év alatt

Ebben az életkorban a gyerekek már felfigyelhetnek az emberek közti különbségekre, és az észrevételeiknek hangot is adhatnak. Szülőként lehetőséged van arra, hogy megalapozd a világképüket; a korosztályukhoz illő szavakat használj, és úgy fogalmazd meg a mondanivalód, hogy azt könnyen megértsék.

1. Mutass rá a különbségekre, és értékeljétek őket, örüljetek nekik – ha a gyerek a bőrszínekről kérdez, lehetőséged nyílik nyugtázni, hogy az emberek tényleg máshogy néznek ki, de rámutathatsz azokra a dolgokra, amelyek mindannyiunkban közösek. Ezt is hozzáteheted: „Emberek vagyunk, de mind-mind egyediek – szuper, nem?”

2. Legyél nyitott: tedd egyértelművé számukra, hogy mindig örömmel megválaszolod a kérdéseiket, és biztasd őket arra, hogy keressenek meg velük. Ha a gyerekek felhívják a figyelmedet arra, hogy valaki tőlük eltérően néz ki – ahogy a kisgyerekek gyakran teszik érdeklődésből –, ne kezdd csitítgatni őket, mert azt fogják hinni, hogy tabutémáról van szó.

3. Beszéljetek az igazságosságról: a gyerekek, különösen az 5 év körüliek, általában már jól értik ezt a koncepciót. Magyarázd el nekik, hogy a rasszizmus igazságtalan, és ezért azon kell dolgoznunk, hogy eltűnjön a világból.

 

6-11 éves korig

Ebben a korban a gyerekek már árnyaltabban beszélnek az érzelmeikről, és mindenre tudni szeretnék a választ. Egyúttal egyre több olyan információ jut el hozzájuk, amelyeket esetleg nehezen tudnak feldolgozni. Kezdd azzal, hogy felméred a jelenlegi tudásukat.

1. Légy kíváncsi – első lépésben hallgasd meg őket és tegyél fel nekik kérdéseket. Például megkérdezheted tőlük, hogy miről hallanak az iskolában vagy miket látnak a televízióban.

2. Beszélgessetek közösen a médiáról. Amikor a médiában példát látsz a sztereotípiákra vagy a rassz alapú hátrányos megkülönböztetésre, használd ki az alkalmat arra, hogy körbejárjátok a témát – például felteheted a következő kérdést: „Miért van az, hogy egyes embereket negatívan mutatnak be a médiában, míg másokat nem?”

3. Beszélj nyíltan: az őszinte és nyílt beszélgetések a rasszizmusról, a sokféleségről és a befogadásról segítenek bizalmat építeni köztetek, és bátorítani fogják a gyerekeket arra, hogy megkeressenek a kérdéseikkel és aggodalmaikkal. Ha úgy érzik, hogy bizalommal fordulhatnak hozzád tanácsért, valószínű, hogy jobban bevonódnak majd ezekbe a beszélgetésekbe.

 

12 év felett

A tizenévesek már jobban értik az elvont fogalmakat, és világosabban fejezik ki a véleményüket. Lehet, hogy a gyerekeid többet tudnak, mint gondolnád, és lehet, hogy erős érzelmekkel viseltetnek a kérdés iránt. Próbáld meg megérteni a témával kapcsolatos érzéseiket, és ne hagyd, hogy hamar véget érjen a beszélgetés.

1. Tudd meg, hogy mit tudnak – derítsd ki, hogy milyen kép él bennük a rasszizmusról és diszkriminációról. Mit hallottak a hírekben, az iskolában, a barátaiktól?

2. Találd meg az alkalmat arra, hogy a rasszizmusról beszélgessetek, például a hírek kapcsán. Kérdezz rá a véleményükre és ismertesd meg őket különböző látásmódokkal, hogy jobban megértsék a témát.

3. Biztasd őket cselekvésre – sok tinédzser számára fontos, hogy aktívak legyenek a közösségi médiában. Néhányan talán már az online aktivizmuson is gondolkodnak. Bátorítsd őket erre: így aktív módon vehetnek részt a diskurzusban.

 

Ünnepeljétek a sokféleséget

Próbálj meg módot találni arra, hogy a gyermeked változatos kultúrákkal és különböző rasszokhoz, etnikumokhoz, társadalmi csoportokhoz tartozó emberekkel ismerkedjen meg. Az efféle korai interakciók segítenek megakadályozni az előítéletek kialakulását, és bátorítják a csoportokon átívelő barátságokat.

Mindezek mellett szervezhetsz olyan programokat is, amelyekhez még az ajtón sem kell feltétlenül kilépni: fedezzétek fel más kultúrák ételeit, olvassátok a történeteiket és nézzétek a filmjeiket.

Légy tudatában a könyvekben és filmekben megjelenő előítéleteknek, és keresd ki azokat a címeket, amelyek pozitívan mutatják be a különböző bőrszínű és a különböző etnikai csoportokhoz tartozó embereket.

Fedezzétek fel együtt a múltat, hogy jobban megérthessétek a jelent. Az olyan történelmi események, mint például a szegregáció vége Dél-Afrikában vagy az amerikai polgárjogi mozgalom illusztrálják, hogy az emberek sikeresen foghatnak össze az egyenlőségért és igazságosságért.  Ezek a közös élmények segíthetnek abban, hogy a gyermeked bizalommal és nyitottsággal forduljon más látásmódok felé.

Nincsenek „mások”, csak más emberek.

 

A te példádat követi

A gyerekek a szülőkön keresztül ismerik meg a világot. Az, hogy mit látnak tőled, ugyanannyira fontos, mint amit mondasz nekik.

Mint a nyelveket, az előítéleteket is másoktól tanuljuk. Mielőtt segítesz a gyerekeknek felismerni a rasszon alapuló megkülönböztetést és szembeszállni vele, először vizsgáld meg a saját előítéleteidet.

Használj ki minden alkalmat arra, hogy szembeszállj a rasszizmussal, tanúsíts kedvességet és állj ki a méltósághoz és a tisztelethez való jogért, amely mindenkit megillet.


forrás: unicef.org

A cikkben olvasható információkat Michael Sidwell és Supreet Mahanti, az UNICEF munkatársai gyűjtötték össze.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek