Segítünk

Hova fordulj a bajban?

Bántanak? Veszélyben érzed magad?

Nem kell titokban tartanod! Jogod van segítséget kérni!

Szülők, felnőttek, tanárok  segíthetnek a leggyakrabban. Ha valaki rendszeresen bajba keveredik, akkor érdemes ezzel komolyabban is foglalkozni (mi az oka annak, hogy másokat bánt). Ebben segíthet a szülő, vagy az iskolában az iskolai gyermekvédelmi felelős, a szociális munkás, de az iskolapszichológus, osztályfőnök is. Ezeket a segítőket gyerekek és felnőttek egyaránt megkereshetik.

Ha tanácsra van szükséged, de még nem mersz róla másnak beszélni, a HelpAPP alkalmazásunkat letöltve sok hasznos infóhoz juthatsz.

Érdekel

De nézzük, kikhez mikor és hogyan fordulhatsz segítségért!

Mivel foglalkoznak? Mikor fordulj hozzájuk?

Ifjúsági Lelki Elsősegély – 137 00 (Ingyen hívható hétfőtől péntekig 17-21 óra között.) www.ifjusagi-lelkisegely.hu E-mailes lelkisegély az alábbi űrlap kitöltésével: Lelkisegély kérése e-mailben  (72 órán belül válaszolnak)

Bárki számára ingyenes elérhetőséget biztosítanak, aki névtelenül beszélgetne a problémájáról egy képzett önkéntes segítővel. Ha nehéz érzéseid vannak, ha krízisben vagy, ha öngyilkossági gondolatokkal küzdesz, de akkor is, ha csak beszélgetnél a problémádról vagy éppen döntéshelyzetben vagy. Itt bemutatkozás nélkül beszélhetsz, így olyan szorongató problémák is elmondhatók, amit élőben nehéz volna felvállalni.
Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány

116-111

info@kek-vonal.hu

Célja, hogy a gyerekek valódi odafigyelést, elfogadást, és a bajban segítséget kapjanak. Ehhez széleskörű, gyors, és ingyenes elérhetőséget biztosítanak. Ha szeretnél megbeszélni valamit, ha problémákkal küzdesz, ha veszélyben érzed magad, segítenek átgondolni, mit tegyél. Az Alapítvány akkor is tud Neked segíteni, ha úgy érzed, el akarod hagyni, vagy már el is hagytad otthonodat. Név nélkül, ingyenesen hívhatod gyermek Lelkisegély-vonalukat, de e-mailen, vagy chaten is elérhetőek.
Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (Ombudsman)

+36 1 475 71 00

panasz@ajbh.hu kerdesemvan@ajbh.hu

Az ombudsmannak az a dolga, hogy védje az emberek alapvető jogait. A gyermekek jogainak védelme különösen fontos feladata. Ha az ombudsman megállapítja, hogy egy hatóság megsértette valakinek az alapvető jogait, lépéseket tesz annak megszüntetéséért. Ha egy hatóság (pl. iskola, rendőrség, kórház, gyermekvédelmi szolgálat, stb.) vagy annak egy dolgozója  bánt, megsért, megaláz, nem hallgat meg, vagy eljárása, döntése során valamilyen más módon megsérti alapvető jogaidat, akkor az ombudsman segítségét is kérheted. Mindezért semmit nem kell fizetned, és ha kéred, személyes adataidat senki sem fogja megtudni.
 Safer Internet

http://www.biztonsagosinternet.hu/

https://saferinternet.hu/kapcsolat/

 

A program célja, hogy az internet és online világ biztonságosabb legyen. Küzdenek a jogsértő vagy káros tartalmak ellen, forródrótot, panaszfelületet üzemeltetnek, és tájékoztató, figyelemfelhívó programokat szerveznek. Ha az interneten (pl. közösségi portálokon, chatszobákban, vagy más felületeken) zaklatással kapcsolatos, erőszakos, hozzájárulásod nélküli sértő tartalommal találkozol, vagy pedofil, rasszista, gyűlölködő, vagy drogfogyasztást kínáló tartalmat látsz, akkor mindenképpen keresd fel oldalukat. Tájékoztatást kaphatsz a biztonságos internethasználatról, és lehetőséged van a zaklatás vagy jogsértés bejelentésére is. A bejelentést követően kivizsgálják az ügyet, és a káros vagy illegális tartalmak le is kerülnek az internetről.
Patent Egyesület

06 70 252 5254
06 70 277 6522

jog@patent.org.hu

A nők, gyermekek elleni és a szexuális irányultság  miatti erőszak és megkülönböztetés ellen küzdenek. Jogi segítséget nyújtanak, érdekérvényesítő és tájékoztató munkát végeznek. Ha bántottak, vagy megkülönböztetés ért nemed, szexuális irányultságod miatt, és emiatt jogi segítségre van szükséged, fordulj a Patent Egyesülethez.
NANE

06-80-505-101

info@nane.hu

Bántalmazott nők és gyerekek megsegítésével foglalkoznak. A családon belüli erőszak áldozatainak támogatására, nők által létrehozott és működtetett szervezet. Ha lányként megkülönböztetés ért, ha családon belüli erőszak áldozata vagy, vagy ismersz olyat, akit családjában bántalmaztak, a NANE névtelenül és ingyenesen hívható segélyvonalán segítséget kaphatsz. Női önkénteseik minden este 18 és 22 óra között fogadják a hívásokat.
Drog-Stop

06 20 223 7253

drogstop@chello.hu

 

A drogsegély telefonszolgálat célja, hogy információkat nyújtson a droghasználattal kapcsolatos segítő helyekről, jogszabályokról, a drogok veszélyeiről, és lelki segítséget nyújtson a telefonálók számára. Felkészült szakembereik meghallgatnak és segítenek átgondolni, hogy mit tegyél. Ha a drogokkal kapcsolatban jogi vagy lelki támogatásra, tájékoztatásra van szükséged, vagy segíteni szeretnél valakinek, a nap 24 órájában ingyenesen hívhatod a Dog-Stop segélyvonalát. Velük tabuk nélkül, őszintén beszélgethetsz gondolataidról és kérdéseidről, anélkül, hogy  amiatt minősítenének, vagy rád szeretnének erőltetni valamit.
Országos Kríziskezelő Információs Szolgálat

06-80-20-55-20

okit@ncsszi.hu

A hozzátartozók közötti erőszak (párkapcsolati erőszak, a gyermekbántalmazás, illetve a háztartáson belül a rokonok, családtagok által elkövetett erőszak), a prostitúció és emberkereskedelem áldozatainak megsegítésével foglalkoznak. Krízishelyzetben titkos menedékhelyen történő azonnali elhelyezésben is segítenek. Ha családon belüli erőszak, protitúció, vagy emberkereskedelem áldozata vagy, vagy ismersz olyat, akit ilyen módon bántalmaztak vagy kizsákmányoltak, hívd ingyenesen a OKISZ segélyvonalát. Ha ilyen krízishelyzetben vagy, és azonnali segítségre van szükséged, abban is megpróbálnak segíteni. A hívásokat éjjel-nappal fogadják.
Háttér Társaság

Információs és Lelkisegély Szolgálat

mindennap 18-23 óráig:

hétfőn és szerdán 18-23 óráig:

Chat: http://chat.hatter.hu

 Információs és lelkisegély-szolgálat, amely 1996 óta várja a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális (LMBTQI) emberek, családjuk, szakemberek és más érdeklődők hívásait.  Ha szexuális orientációval vagy nemi identitással kapcsolatos életvezetési nehézségeid vannak (önelfogadás, identitásválság, problémák a környezete elfogadókészségével, párkapcsolati gondok); ha családtagként/hozzátartozóként érintett vagy; ha információt szeretnél kapni kulturális eseményekről, ismerkedési lehetőségekről, más egyesületek, csoportok elérhetőségéről, leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű fórumokról; vagy akár akkor,ha kérdéseid vannak a HIV-fertőzésről, az AIDS-ről és egyéb nemi úton terjedő betegségekről; valamint, ha szexuális orientációval vagy nemi identitással kapcsolatos jogi kérdéseid/problémáid vannak. Akkor is nyugodtan hívd őket, ha bármilyen más témában fordulnál hozzájuk vagy csak névtelenségét megőrizve beszélgetni szeretnél.
Mindennap 18-23 óra között hívhatod őket.
Gyermekjóléti Szolgálat

Ha beírod a keresőbe a lakóhelyed nevét, és hogy “gyermekjóléti szolgálat”, akkor megtalálod azt a szolgálatot, ami nálatok működik, vagy hívd a tudakozót.

A gyermekek testi, lelki egészségének, családban való nevelkedésének elősegítése a gyermekjóléti szolgálatok alapvető feladata. Ha egy család nehéz helyzetbe kerül, akkor igyekeznek minden támogatást megadni ahhoz, hogy a család meg tudja oldani a problémát. Gyakorlatilag bármilyen családi problémával felkeresheted őket. Akkor is  fordulhatsz hozzájuk, ha azt érzed, hogy veszélyeztetve vagy, esetleg nem érzed magadat biztonságban a családodban.
Családsegítő/Családtámogató Központ

Sok helyen a gyermekjóléti szolgálat és a családsegítő egy helyen működik. Ha beírod a keresőbe a lakóhelyed (városod, kerületed, stb.) nevét, és azt, hogy “családsegítő”, akkor megtalálod, hogy nálatok hol van a családsegítő, vagy hívd a tudakozót.

Az életvezetési problémákkal, szociális gondokkal küzdő családok segítése a feladatuk. Programokat szerveznek, segítenek a segélyekhez és más támogatásokhoz való hozzájutásban, tanácsot adnak, segítenek a család problémájának megoldásában. Ha azt érzed, hogy a családod komoly problémákkal küzd, amit magatok nem tudtok megoldani. Ha krízisben vagytok, és  úgy gondolod, hogy jól jönne a tanácsa, segítség.
Rendőrség

112

A rendőrség feladata a közbiztonság védelme, bizonyos törvények és szabályok betartatása. Ha úgy gondolod, hogy bűncselekményt láttál, vagy valamilyen büntetendő cselekményt követtek el veled szemben.
Háziorvosi vagy házi gyermekorvosi szolgálat, más egészségügyi szolgáltató

Nem biztos, hogy van a lakóhelyed szerinti háziorvosnak saját honlapja. A biztonság kedvéért írd be a keresőbe a lakóhelyed nevét, és hogy “háziorvos”.

Vagy hívd fel a tudakozót, és ott megmondják, hogy abban a városban (faluban, községben), ahol te laksz, mi a háziorvosi szolgálat telefonszáma.

Gyógyító és tájékoztató feladatokat is ellátnak. Életmódbeli vagy családi problémákkal is foglalkoznak Bármiféle egészségügyi problémád van, fordulj orvoshoz.
Iskolai gyermek- és ifjúságvédelmi felelős vagy iskolai szociális munkás Minden oktatási intézményben működnie kell gyermekvédelmi felelősnek vagy szociális munkásnak. Az osztályfőnöködtől kérdezheted meg, hogy nálatok  ki látja el ezeket a feladatokat – de általában ki is van plakátolva az elérhetősége. Bármilyen iskolai, vagy családi problémával felkeresheted a gyermekvédelmi felelőst vagy az iskolai szociális munkást. Ha ő nem is tud segíteni közvetlenül, meg tudja mondani, hogy kit keress fel (ha szeretnéd, segít is a kapcsolatfelvételben).
Iskolapszichológus

Írd be a keresőbe az iskolád nevét, és azt, hogy “iskolapszichológus”.

Az osztályfőnököd (de más tanár is) tudni fogja az iskolapszichológus telefonszámát.

Minden oktatási intézményben működnie kell, vagy önállóan, vagy pedig a nevelési tanácsadó keretében. Az osztályfőnöködtől (vagy más tanártól) is megkérdezheted, hogy nálatok ki látja el ezt a feladatot. Általában ki is van plakátolva az elérhetősége, és hogy mikor van az iskolában. Bármilyen iskolai, vagy családi problémával felkeresheted az iskolapszichológust. Ha ő nem is tud segíteni közvetlenül, meg tudja mondani, hogy kit keress fel (ha szeretnéd, segít is a kapcsolatfelvételben).
Iskolai védőnő

Írd be a keresőbe az iskolád nevét, és azt, hogy iskolai “védőnő”.

Az osztályfőnököd (de más tanár is) tudni fogja az iskolai védőnő telefonszámát.

Valamennyi oktatási intézményben elérhetőnek kell lennie a védőnőnek. Valószínűleg te is találkoztál már vele iskolai egészségnapon, vagy amikor valamilyen szűrővizsgálatot végzett nálatok. A védőnő feladata, hogy segítsen titeket az egészségmegőrzésben, szűrővizsgálatokat végezzen, stb. Bármilyen egészségügyi problémád van, vagy többet szeretnél tudni valamilyen egészségügyi kérdésről (pl. fogamzásgátlástól, vagy valamilyen fertőző betegségről), akkor nyugodtan fordulhatsz az iskolai védőnőhöz.

 

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek