10 kérdés, amit a gyerekek tudni akarnak az online bántalmazásról

Mit jelent a cyberbullying és hogyan lehet megállítani?

„Mi szeretnél tudni a cyberbullyingról?” – tettük fel a kérdést fiataloknak, amire világszerte több ezren válaszoltak.

Az UNICEF szakértői, nemzetközi cyberbullying és gyermekvédelmi szakemberek, valamint a Facebook és az Instagram munkatársai gyűltek össze azért, hogy megválaszolják a kérdéseket, és tanácsokat adjanak a fiataloknak ahhoz, hogyan lehet megbirkózni az online bántalmazással.

Mit jelent a cyberbullying?

Ha valaki weboldalakon, social média platformokon, online játékokon, applikációkon keresztül, chaten, e-mailben vagy sms-ben bántóan, erőszakosan, megalázóan vagy kirekesztően viselkedik, az cyberbullyingnak, azaz online bántalmazásnak számít.

 

Az online bántalmazás leggyakoribb formái:

– Ha valaki másnak adja ki magát, mint aki, és ezzel becsapja a gyereket,

– ha hazugságokat és pletykákat terjesztenek egy gyerekről,

– ha személyes adatokat csalnak ki egy gyerekből (például a címét),

– ha erőszakos, pornográf, bántó tartalmú e-mailt, sms-t küldenek egy gyereknek,

– ha anélkül teszik közzé egy gyerek fotóját, hogy ő azt jóváhagyná,

– ha kiközösítenek, kirekesztenek és megaláznak egy gyereket (például közösségi oldalakon).

A személyes zaklatás és az online bántalmazás gyakran kiegészíti egymást. De a cyberbullyingnak nyoma marad, amelyet bizonyítékként lehet felhasználni annak érdekében, hogy megállítsuk a bántalmazást.

 

Tíz leggyakoribb kérdés a cyberbullyingról

1. Online bántalmazás áldozata vagyok? Mi a különbség a vicc és a zaklatás között?

UNICEF: Nem mindegy, hogy rajtad nevetnek, vagy veled együtt. A barátok általában viccelődnek egymással, de néha nehéz különbséget tenni aközött, hogy valaki csak poénnak szán valamit, vagy szándékosan bántani akar téged, különösen online. Ha nevetve hozzáteszik, hogy „csak vicceltem” vagy „ne vedd komolyan”, attól még megsérthetik mások érzéseit. Amennyiben egy barátod vagy ismerősöd bántó kifejezésekkel folyamatosan rossz érzéseket kelt benned, esetleg még azt követően is, hogy megkérted, hagyjon fel ezzel, az bántalmazásnak számít. Ha mindez online történik, a legnagyobb különbség, hogy akár idegen emberek is lehetnek a zaklatók. Bárhogy is legyen, ha ez zavar téged, nem szabad belenyugodnod. A cyberbullying megállítása nemcsak a zaklatás megszüntetése miatt fontos, hanem annak felismerése miatt is, hogy a való életben és online egyaránt tisztelnünk kell másokat.

2. Milyen hatása van a cyberbullyingnak?

UNICEF: Ha a bántalmazás online történik, az olyan érzés, mintha bárhol megtámadhatnának, még a saját otthonodban is, ezért sehova nem tudsz elmenekülni. A hatása hosszan tartó lehet, és sokféleképpen érheti az embert:

– mentálisan: az áldozat zaklatottnak, zavartnak, hülyének vagy mérgesnek érezheti magát.

– érzelmileg: szégyenérzettel járhat, még azon tevékenységek iránt is kedvét vesztheti, amiket korábban szeretett csinálni.

– fizikailag: jellemző a levertség, fáradtság, alváshiány, de akár hasfájás és fejfájás is lehet a következménye.

Ha valaki nevetség tárgyává válik és hosszabb időn keresztül zaklatott, sokszor nem mer kiállni magáért vagy nem beszél másnak a problémáról. Extrém esetekben a cyberbullying akár öngyilkossághoz is vezethet.

3. Kivel beszéljek, ha valaki online zaklat engem?

UNICEF: Ha aggódsz a biztonságod miatt, vagy történt veled valami online, sürgősen beszélj egy felnőttel, akiben megbízol. Segíthetnek a szülők, az iskolai gyermekvédelmi felelős, a szociális munkás, de az iskolapszichológus, osztályfőnök vagy az egyik kedvenc tanárod is. Érdemes felkeresned a biztonsagosinternet.hu oldalt, és ingyenesen hívhatod például a Kék-Vonalat a 116-111-es számon, ahol névtelenül is elmondhatod, mi bánt, felteheted azokat a kérdéseket, amiket mástól nem mernél megkérdezni.

Ha a bántalmazás egy social média platformon történik, lehetőség van adott felületen a felhasználó letiltására és jelentésére is. Utóbbi azért különösen fontos, mert így akár azt is megakadályozhatod, hogy a jövőben másokat zaklasson. A social média vállalatok kötelesek vigyázni felhasználóik biztonságára. A szöveges üzenetek vagy a posztról készült képernyőfelvételek hasznos bizonyítékok lehetnek, segíthetnek beazonosítani a zaklató személyazonosságát. Ha úgy érzed, közvetlen veszélyben vagy, azonnal fordulj egy felnőtthöz, akiben megbízol vagy kérj segítséget a fentebb említett elérhetőségek valamelyikén.

Facebook/Instagram: Jogod van a biztonsághoz. Online bántalmazás esetén azt javasoljuk, beszélj a szüleiddel, egy tanárral vagy valakivel, akiben megbízol. Mi lehetővé tesszük, hogy az elkövetőt közvetlenül a Facebookon vagy Instagramon könnyen tudd jelenteni és letiltani. A platformokon keresztül bármikor küldhetsz névtelen jelentést a csapatunknak egy bejegyzésről, hozzászólásról vagy történetről. A jelentések felülvizsgálásán a csapatunk a hét minden napján 24 órában dolgozik világszerte, több mint 50 nyelven. Munkatársaink mindent eltávolítanak, amiben megfélemlítést, erőszakot vagy személyes adatokkal való visszaélést tapasztalnak.

Facebookon van egy útmutatónk, amely végigvezet a zaklatás kezelésének lehetséges lépésein. Az Instagramon külön ismertetőt nyújtunk a szülők, nevelők, gondviselők számára az internetes zaklatással kapcsolatban. A súgóközpontban pedig megtalálod adatvédelmi és biztonsági központunkat, ahol olvashatsz többek között a fényképek biztonságos megosztásáról, a láthatóságod szabályozásáról és a visszaélések kezeléséről is.

4. Cyberbullying áldozata vagyok, de félek beszélni róla a szüleimmel. Mit tegyek?

UNICEF: Ha online zaklatnak, az első és legfontosabb lépés, hogy beszélj egy olyan felnőttel, akiben megbízol. Ugyanakkor sokak számára valóban nem egyszerű megosztani ezt a problémát másokkal, akár még a saját szüleivel sem. Van néhány tanácsunk, ami segíthet:

– Olyankor próbálj meg időt szakítani a beszélgetésre, amikor tudod, hogy minden figyelmét neked tudja szentelni.

– Magyarázd el, milyen súlyos számodra ez a probléma.

– Jusson eszedbe, hogy a szüleid nem feltétlenül jártasak annyira az online világban, mint te, ezért próbálj meg segíteni nekik, hogy megértsék, mi történik.

Lehet, hogy nem tudnak azonnal olyan tanácsot adni, ami egyből megoldja a problémádat, de biztos lehetsz benne, hogy segíteni akarnak neked, és együtt megtaláljátok a megoldást. Ha továbbra is bizonytalan vagy abban, mit tegyél, kérdezz meg másokat, akár több embert is. Mindig sokkal többen vannak, aki törődnek veled, mint azt gondolnád!

5. Mit tudok tenni abban az esetben, ha egy barátom nem akarja jelenteni, hogy online bántalmazzák. Hogyan tudok neki segíteni?

UNICEF: Bárki válhat cyberbullying áldozatává. Ha úgy látod, hogy valakit bántalmaznak online, próbáld meg felajánlani a segítséged. Fontos, hogy hallgasd meg a barátodat. Tudd meg, miért nem akarja jelenteni, hogy zaklatják őt. Kérdezd meg, hogy érzi magát. Tudasd vele, hogy ha nem szeretné hivatalosan jelenteni, már az is nagy segítség lehet, ha beszél egy felnőttel, bárkivel, aki szerinted tud segíteni neki. Ne feledd, lehet, hogy a barátod tehetetlennek és sebezhetőnek érzi magát. Légy kedves hozzá. Segíts neki átgondolni, hogy kinek és mit mondjon. Ajánld fel, hogy mellette leszel a beszélgetés során, ha úgy dönt, hogy ezt vállalja. A legfontosabb, hogy emlékeztesd rá, hogy mindig számíthat rád, és szeretnél segíteni neki. Tudnod kell, hogy bizonyos helyzetekben az internetes zaklatás következményei életveszélyesek lehetnek. Ha semmit nem teszünk a cyberbullying ellen, az áldozat úgy érezheti, hogy minden és mindenki ellene szegül, vagy épp ellenkezőleg, senkit se érdekel. Már támogató szavakkal is nagy változást érhetsz el.

Facebook/Instagram: Tudjuk, milyen nehéz jelenteni valakit, de az online bántalmazás semmilyen körülmények között sem elfogadható. A Facebookra vagy Instagramra feltöltött tartalom jelentése segíthet nagyobb biztonságot teremteni platformjainkon. Bár mesterséges intelligencia segítségével megpróbáljuk a lehető legjobban szűrni a virtuális bullyingot, a bántalmazás és a zaklatás sok esetben nagyon személyes, ezért a legbiztosabb, ha személyesen jelentik nekünk a sértő tartalmat, mielőtt azonosítanánk vagy eltávolítanánk azt. Az internetes zaklatás bejelentése mindig névtelen az Instagramon és a Facebookon is, és soha senki nem fogja megtudni, hogy tudattál minket az esetről. Az applikációkban elérhető eszközökkel nemcsak a téged ért bántalmazást jelentheted, hanem akár egy barátoddal, ismerősöddel szemben elkövetett esetet is. Az Instagram és a Facebook súgójában minden információt megtalálhatsz arról, hogyan jelenthetsz valamit. Mesélj a barátaidnak az Instagram korlátozás funkciójáról (restrict) is, aminek segítségével anélkül védheted meg a fiókodat, hogy le kellene tiltanod valakit, ami egyesek számára talán túlzásnak tűnhet. A korlátozás beállításával elérheted, hogy egy felhasználó hozzászólásai csak önmaga számára legyenek elérhetők, mások számára viszont ne legyenek láthatók, így a kommentelő nem észleli a funkció használatát. Ennek aktiválásával azt is megakadályozhatjuk, hogy az adott személy lássa, ha elérhetők vagyunk, vagy ha az üzenetét olvassuk.

6. Hogyan vethetünk véget a cyberbullyingnak, ha továbbra is aktívak akarunk maradni online?

UNICEF: Az online jelenlét sok előnnyel jár, azonban fontos felkészülnöd a kockázatokra és megvédeni magad a velük járó esetleges veszélyektől. Ha internetes zaklatást tapasztalsz, az is lehet egy megoldás, hogy bizonyos alkalmazásokat ideiglenesen törölsz vagy egy ideig offline maradsz, hogy időt adj magadnak a probléma helyreállítására. De az internet kerülése hosszú távon nem jelent megoldást. Ha semmi rosszat nem tettél, miért kellene hátrányos helyzetbe kerülnöd?

Fontos időben felismerni azt, ha valaki rendszeresen negatív érzéseket kelt benned, és szintén jelentős odafigyelned arra, mit osztasz meg, hogy te magad se okozz véletlenül se kárt másokban. Kedvesnek kell lennünk egymással az interneten és a való életben. Az online bántalmazás rajtunk is múlik.

7. Hogyan akadályozhatom meg a személyes adataimmal való visszaélést, a manipulálást és a megszégyenítést a közösségi média oldalakon?

UNICEF, Facebook/ Instagram: Mindig gondold át kétszer, mit posztolsz és milyen képet osztasz meg magadról online. Ne adj meg olyan személyes adatokat, mint például a lakcímed, telefonszámod vagy az iskolád neve. Olvasd el a social média platformok adatvédelmi beállításait. Felsorolunk néhány lehetőséget, amit szinte mindegyik oldalon végrehajthatsz.

– A fiókod adatvédelmi beállításainak módosításával eldöntheted, ki láthatja a profilodat, ki küldhet neked közvetlenül üzeneteket, vagy ki fűzhet megjegyzéseket a bejegyzéseidhez.

– A sértő megjegyzéseket, üzeneteket és fényképeket jelentheted, vagy kérheted eltávolításukat is.

– Ha szeretnéd, hogy valaki ne lássa többé a bejegyzéseidet vagy a profilodat, illetve ne tudjon veled kapcsolatba lépni, törölheted ismerőseid közül, ezen felül akár teljesen le is tilthatsz felhasználókat.

– Létezik olyan opció is, hogy letiltás nélkül bizonyos személyek megjegyzései csak számukra jelennek meg a profilodon, mások számára láthatatlanok maradnak.

Beállíthatod, hogy egyes bejegyzéseidet ki láthatja és ki nem.

A legtöbb social média platformon az emberek nem kapnak értesítést róla, ha törlöd, letiltod, blokkolod vagy jelented őket.

8. A cyberbullying büntetendő?

UNICEF: Az erőszak, zaklatás és bántalmazás áldozatainak joguk van az igazságszolgáltatáshoz és az elkövető felelősségre vonásához. Ha téged vagy egy barátodat, társadat zaklatnak az iskolában, jelentsd a tanáraidnak. A legtöbb iskolában komolyan veszik a bántalmazást, és fellépnek ellene. A bántalmazásra és különösen a cyberbullyingra vonatkozó törvények még viszonylag újak, ezért sok országban ilyen esetekben más vonatkozó jogszabályra, például a zaklatást büntető törvényre támaszkodnak. Azokban az országokban, ahol már érvényben vannak kifejezetten az online bántalmazásra vonatkozó törvények, általában bűncselekménynek tekintik a szándékosan súlyos érzelmi stresszt okozó cselekedeteket. Ezen országok némelyikében az internetes zaklatás áldozatai védelmet kérhetnek, és ideiglenesen vagy véglegesen korlátozhatják az elkövető internetes zaklatásra használt elektronikus eszközének használatát. Fontos azonban megjegyezni, hogy a büntetőjogi eljárás nem mindig a leghatékonyabb módja a bántalmazás megállításának. Gyakran jobb megoldás lehet ismerősök között a kapcsolat helyreállítása.

Facebook/Instagram: Minden felhasználónknak el kell fogadnia a Facebook felhasználási feltételeit és az Instagram közösségi irányelveit. Ha olyan tartalmat találunk, amely megsérti ezeket az irányelveket, eltávolítjuk azt. Indokolatlanul törölt tartalom esetén lehetőség van fellebbezés benyújtására. Mindkét felületen a Súgóban találsz segítséget ennek vágrehajtására.

9. Úgy tűnik, mintha az interneten működő vállalkozások nem tennének semmit a cyberbullying ellen. Felelősségre vonják őket emiatt?

UNICEF: A vállalatok egyre nagyobb figyelmet fordítanak az online bántalmazás problémájára. Igyekeznek például minél jobban megvédeni felhasználóik adatait, ennek érdekében részletes útmutatókat nyújtanak számukra, és a legtöbb felületen lehetőség van a visszaélések bejelentésére is. De az igaz, hogy még több intézkedésre lenne szükség. A legtöbb fiatal minden nap találkozik cyberbullyinggal. Sokaknak az online bántalmazás extrém formáival kell megküzdeniük. Néhányan öngyilkosságot követnek el a zaklatás miatt. A technológiai vállalatok felelősséggel tartoznak felhasználóik iránt, különös tekintettel a gyerekekre és a fiatalokra. Mindannyiunk közös feladata felelősségre vonni azokat, akik nem tesznek eleget ennek a kötelezettségnek.

10. Léteznek cyberbullying elleni eszközök a gyermekek vagy fiatalok számára?

UNICEF: A social média platformok különböző eszközökkel teszik lehetővé, hogy felhasználóik korlátozni tudják, kik láthatják profiljukat, és kik reagálhatnak bejegyzéseikre. Fontos funkció a hozzászólások moderálása, és a sértő tartalmak jelentése is. Sok egyszerű apró lépés, amely segíthet az online bántalmazás visszaszorítására. Egyes social média vállalatok kifejezetten a gyerekek, szülők vagy tanárok számára szóló útmutatókat is készítenek, tájékoztatva őket a kockázatokról és a biztonságos online jelenlétről.

Facebook/Instagram: Számos eszközünk van a fiatalok biztonságának megőrzésére.

– Dönthetsz úgy, hogy figyelmen kívül hagyod a zaklató összes üzenetét, vagy aktiválod a korlátozás eszközét.

– Moderálhatod a kommenteket a posztod alatt.

– Beállíthatod, hogy csak azok az emberek tudjanak neked üzenetet küldeni, akiket követsz.

– Instagramon értesítést kapsz arról, ha úgy gondoljuk, közösségi irányelveinket sértő tartalmat készülsz feltölteni a platformra, arra bátorítva, fontold meg a döntésed.

Még több tippért keresd fel a Facebook és Instagram súgóközpontját.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek