Ismerd fel és tegyél ellene: gyermekbántalmazás

Ismerd fel és tegyél ellene! Beszélgetések a bántalmazásról

November 20-án, a gyermekek világnapján neves szakértők beszélgettek az UNICEF Magyarország Facebook oldalán a bántalmazás különböző formáiról és arról, hogy mit tehetünk a gyerekek biztonságáért. Az Ismerd fel és tegyél ellene! kampány részeként három panelbeszélgetést rendeztünk.

Tartsatok velünk

A panelbeszélgetések résztvevői és témái:

Szülők démonjai – hogyan tudunk változtatni az otthonról hozott mintákon?

Résztvevők: Orvos-Tóth Noémi (klinikai szakpszichológus), Labancz Dániel (klinikai szakpszichológus, az Élményakadémia mentora), D. Tóth Kriszta (az UNICEF Magyarország nagykövete, a beszélgetés moderátora)

Sok szülőt bántottak gyermekkorában, és gyakran nehéz túllépni az otthonról hozott mintákon. Hogyan sikerülhet? Miért fontos, hogy változtassunk és ne adjuk tovább az örökölt fájdalmakat? Gyakran az is nehézséget okoz a szülőknek, hogy uralkodjanak az indulataikon. Az egzisztenciális vagy éppen párkapcsolati gondokból adódó feszültség olykor a gyerekeken csapódik le, amitől aztán sokszor a felnőtt is rosszul érzi magát, szégyelli a történteket. Mi ilyenkor a teendő?

 Megnézem a beszélgetést

 

Bántalmazás az intézmények falain belül – mit tehetünk az iskolai és gyermekotthoni erőszak ellen?

Résztvevők: Dr. Fellegi Borbála (kriminológus, mediátor), Bárnai Árpád (szakmai vezető, Élményakadémia), Szlankó Viola (gyermekjogi szakértő, UNICEF Magyarország), Ónody-Molnár Dóra (újságíró, a beszélgetés moderátora)

Hogyan alakul ki az erőszak az iskolákban, óvodákban, gyermekotthonokban? Mit tehetünk a megelőzésért, hogyan tudjuk figyelemmel kísérni, hogy biztonságos közeg-e az adott intézmény? Mit tehetünk egyéni és közösségi szinten, ha mégis megtörtént a bántalmazás? Hogyan lehet feldolgozni, jóvátenni? Utóbbiról kevesebb szó esik, pedig a bántalmazási esetek az egész közösséget megviselik és a továbblépéshez intézményi szinten is szükséges a feldolgozás.

 Megnézem a beszélgetést

 

Hogyan óvjuk meg gyerekeket az online szexuális zaklatóktól?

Résztvevők: Fribék Judit (r. százados, Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda – Kiberbűnözés Elleni Főosztály – Gyermekvédelmi Osztály), Szlankó Viola (gyermekjogi szakértő, UNICEF Magyarország), Táler Orsolya (szakmai vezető, Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány) Ónody-Molnár Dóra (moderátor)

Mit tehet a szülő, hogy megóvja a gyermekét a pedofiloktól és más online szexuális zaklatóktól? Mit tesznek a hatóságok az ilyen típusú bűncselekmények megelőzéséért, hogyan kezelik a már megtörtént eseteket. Szülőként mennyire avatkozhatunk be a gyermek magánszférájába, mennyire kell ellenőriznünk az online tevékenységét? Hol a határ a gyermek magánéletéhez való joga és az online veszélyeztetés között? Milyen jelekből sejthető, hogy valami nincs rendjén?  Hogyan beszéljünk a gyerekkel az online biztonságról?

 Megnézem a beszélgetést

Ha szeretnétek többet tudni a témáról, iratkozzatok fel ingyenes mesterkurzusunkra, ahol további hasznos információkat és egy gyermekvédelmi kisokost is kaphattok. https://unicef.hu/bantalmazas/feliratkozom

Ismerd fel és tegyél ellene

A gyermekek védelme a társadalom közös felelőssége.
Te is tehetsz a gyermekbántalmazás ellen.

ÉRDEKEL