Mentális egészségünk alapvető része általános egészségünknek és jólétünknek. Szülőként Te is óriási szerepet játszol gyermeked mentális jólétének támogatásában. A gondoskodó és szeretetteljes gondoskodás erős alapot épít, segítve a gyermeked abban, hogy kifejlessze azokat a szociális és érzelmi készségeket, amelyekre szüksége van ahhoz, hogy boldog, egészséges és teljes életet élhessen.

Töltsd ki mentális egészség kvízünket!

Készen állsz? Előtte olvasd el a játékszabályzatot!

1.

Csak akkor kell a lelki egészségeddel foglalkoznod, ha valamilyen lelki gondod van.

Ugyanúgy, ahogy a tested egészségével is foglalkozol, figyelj a lelki egészségedre is és fejleszd önismeretedet!

2.

A lelki egészség azt jelenti, hogy mindig nyugodtnak, vidámnak és boldognak érzed magad.

A lelki egészség azt jelenti, hogy minden helyzetre megfelelő érzelmi választ tudsz adni. Minden ember életében előfordul, hogy jó és kevésbé jó lelki állapotba kerül.

3.

A lelki egészségünk függ a testi egészségünktől.

A lelki egészségünk, ugyanúgy, mint a kapcsolataink, az önképünk, vagy személyiségünk fejlesztése, pozitív és negatív hatással is lehet a teljes egészségünkre. Ha törődsz a lelkeddel, akkor már teszel az általános jóllétedért is.

4.

A gyerekek ugyanúgy szenvedhetnek lelki problémáktól, mint a felnőttek.

Ugyanúgy, mint a felnőttek, sok gyerek küzd lelki gondokkal. Kutatások igazolják, hogy az első lelki sérüléseket már 14 éves koruk előtt elszenvedik a gyerekek. Sajnos sokszor ezeket a sérüléseket nem megfelelő időben, vagy egyáltalán nem kezelik, amik hosszú távú problémák forrásai lehetnek.

5.

Semmit nem lehet tenni a lelki sérülések, problémák ellen.

Nagyon sok dologgal lehet segíteni a lelki egészséget. Erősíteni és fejleszteni kell a szociális és érzelmi készségeinket, segítséget kell kérni, meg kell osztani lelki problémáinkat. Alakítsunk ki meleg és támogató családi légkört, valamint pozitív iskolai közösséget és környezetet gyermekeink és magunk körül!

6.

Ha egy gyerek szomorú, akkor biztosan depressziós.

Néha minden gyerek szomorú, ez együtt jár a fejlődéssel. Ha viszont a szomorúság hosszú ideig fennáll és befolyásolja az iskolai és egyéb tevékenységeket, az érdeklődést, vagy a családi életet, az jelzés lehet arra, hogy a gyereknek segítségre van szüksége. Csak egy orvos tudja megállapítani a depressziót, így – ha aggódsz gyermekedért – ne habozz, kérj segítséget szakembertől!

7.

Ha valakinek lelki gondjai vannak, az gyenge.

Bárkinek lehetnek lelki gondjai és ennek semmi köze a gyengeséghez, vagy az akaraterő hiányához. Ahhoz viszont, hogy felismerd, hogy segítségre van szükséged, óriási bátorságra és erőre van szükség.

Köszönjük, hogy kitöltötted mentális egészség kvízünket!

Ha szívesen olvasnál még a témában, megnéznéd kapcsolódó anyagainkat vagy feliratkoznál a mentális egészséggel kapcsolatos hírlevelünkre, akkor kattints az alábbi gombra!

Érdekel