Védőoltások és a betegségek, amelyeket megelőznek

Tudj meg többet a leggyakrabban ajánlott vakcinákról

A védőoltások az aktív immunizálás eszközei, amelyek segítenek megvédeni a gyermekeket a súlyos, gyakran halálos betegségektől. Az alábbi táblázatban azok a vakcinák találhatók, amelyek a legtöbb országban kötelezőek vagy javasoltak a gyerekek és a teljes lakosság biztonsága érdekében.

Vakcina Betegség Tünetek
Hep B Hepatitis B A hepatitis B vírus egy rendkívül veszélyes májfertőzés, amely csecsemők esetében gyakran évtizedekig nem mutat tüneteket. A fertőzés krónikussá válthat, májzsugor vagy májrák lehet a következménye.
BCG Tuberkulózis/tüdőgümőkor elleni oltás A tuberkulózis (TBC) olyan fertőzéses eredetű megbetegedés, amely leggyakrabban a tüdőt támadja meg, de csecsemőknél és kisgyermekeknél más szerveket, például az agyat is károsíthatja, kiterjedhet akár az egész szervezetre is. Az esetek többségében sokáig nem jelentkeznek tünetek, így kiemelkedő szerepe van a szűrővizsgálaton való rendszeres részvételnek, mert súlyos esetben végzetes szövődményeket vagy akár halált is okozhat.
Polio Járványos gyermekbénulás A poliovírus okozta fertőzés a központi idegrendszert támadja meg, amely minden kétszázadik fertőzöttnél bénulást okoz. A halálozási arány – a légzőizmos bénulása következtében – 5-10 százalék. Ha a bénulás bekövetkezik, a betegségre nincs gyógymód, a kezelés csak a fellépő tünetek enyhítésére alkalmas.
DTP Diftéria A diftéria a torkot és a mandulákat fertőzi meg, így megnehezítve a gyermekek légzését és nyelését. Súlyos esetekben szív-, vese- és / vagy idegkárosodást okozhat.
DTP Tetanusz A tetanusz nagyon fájdalmas izom-összehúzódásokat okoz. A nyakizom és állkapocs megmerevedéséhez vezethet (szájzár), ezzel megnehezítve a száj kinyitását, nyelést (szoptatáskor) vagy lélegzést. A tetanusz, még kezelés ellenében is sokszor halálos kimenetelű.
DTP Pertusszisz (szamárköhögés) A pertusszisz (szamárköhögés) hetekig tartó köhögési rohamokat okozhat. Néhány esetben légzési nehézségekhez, tüdőgyulladáshoz és halálhoz vezethet.
HiB Haemophilus influenzae nevű baktérium b típusa A Hib baktérium tüdőgyulladást, agyhártyagyulladást és más súlyos fertőzést okoz, majdnem kizárólag az 5 év alatti gyermekeknél.
Pneumococcus Pneumococcus fertőzések

A pneumococcusos fertőzések fajtái a súlyos betegségektől, például az agyhártyagyulladástól és a tüdőgyulladástól az enyhébb, de gyakoribb fertőzésekig terjednek, mint például az arcüreggyulladás és a fülfertőzések.

A pneumococcusos fertőzések a betegségek és a halál egyik leggyakoribb okai világszerte, főleg a 2 évesnél fiatalabb gyermekek körében.

Rotavírus Rotavírus A rotavírusok súlyos hasmenést és hányást okoznak, amelyek kiszáradáshoz, elektrolit-egyensúlyhiányhoz és sokkhoz vezethetnek kisgyermekekben. Ha a kezelést és folyadékpótlást nem kezdik ez azonnal, a vírus halálos kimenetelű is lehet.
MMR Kanyaró A kanyaró egy rendkívül fertőző betegség melynek jellemző tünetei a láz, orrfolyás, a száj hátsó részén található fehér kiütések- és bőrkiütés kialakulása. Komolyabb esetekben vakságot, agyvelőgyulladást és halált is okozhat.
MMR Mumpsz

A mumpsz fejfájást, rossz közérzetet, lázat és a nyálmirigyek duzzadását okozhatja. A lehetséges szövődményei

agyhártyagyulladás, heregyulladás (orchitis) és hallásvesztés.

MMR Rubeola (Rózsahimlő) A rubeolavírus gyermekeknél és felnőtteknél jellegzetesen enyhe, viszont várandós nőkre kifejezetten veszélyes, mivel vetélést, halvaszületést, csecsemőhalált vagy születési rendellenességeket okozhat.
HPV Humán Papillomavírus (HPV) A HPV-nek álltalában nincs tünete, de a vírus néhány fajtája méhnyakrákot okozhat, amely a negyedik leggyakoribb daganat a nők körében. A méhnyakrákot szinte minden esetben (99%) a HPV okozza. Emellett, a HPV nemi szemölcsök megjelenéséért, illetve rák kialakulásáért is felelhet mind nők, mind férfiak esetében.

 

A Magyarországon kötelező és ajánlott védőoltások listájához kattintson ide: https://www.antsz.hu/data/cms94355/VML2020_NNK_2020_02_25.pdf

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek