Híreink

Gyermekjogok az iskolában – mesegyűjtemény

2023. április 02. 13:38

Ma van a gyermekkönyvek világnapja. A dátum a világhírű dán meseíró, Hans Christian Andersen születésnapja, világnapként 1967 óta ünneplik. Célja, hogy ébren tartsa az olvasás iránti szeretetet, továbbá népszerűsítse a gyermek- és ifjúsági irodalmat.

A világnap apropóján bemutatjuk fiatal nagykövetünk, Bellai Zorka Hanna Gyermekjogok az iskolában című mesekönyvének részleteit. Zorka gyermekjogokat ismertető írása izgalmas, az egész osztályközösséget gondolkodásra bíró feladatokat és általános iskolás gyerekek számára összeállított alternatív óratervet is tartalmaz.

Zorka 2019 ősze óta az UNICEF Magyarország Fiatal Nagykövete, így már több mint 4 éve dolgozik különböző projekteken, cikkeket ír, részt vesz kerekasztal beszélgetéseken és egyéb
eseményeken, ahol hangoztathatja a gyermekjogok fontosságát, illetve kifejtheti a különböző jogsértésekkel és a világgal kapcsolatos véleményét. Sokat foglalkozik emberi jogi témákkal és a területen szerzett tapasztalatok sarkallták ennek a nagyszerű könyvecskének a megírására. Ez a mesegyűjtemény és feladatos füzet általános iskolai alsó tagozatos gyerekeknek (3-4. osztályos diákoknak) íródott, az iskolai élet során előforduló alapvető jogokra koncentrálva.

Azért gondoltam, hogy szükség van egy ilyen írásra, mert sokszor tapasztalom, látom azt, hogy ma Magyarországon – de úgy hallom ez egyébként egy világszintű probléma – nagyon
kevés gyerek van tisztában a jogaival, és ezért gyakran nem is tudják érvényesíteni őket. Jó volna, ha az általános iskola alsó tagozatában külön tanórát/tanórákat szentelnének a jogok tudatosítására. Örülnék, ha ebben ez a könyvecske is segíthetne a benne található mesékkel és feladatokkal. Bízom benne, hogy az írásom elnyeri az olvasók tetszését, gondolkodásra késztet és hasznos beszélgetéseket generál” – írja Zorka könyve bevezetőjében.

Zorka Gyermekjogok az iskolában című mesegyűjteménye jól passzol az UNICEF Magyarország évek óta nagy érdeklődésnek örvendő Ébresztő óra programjához, amelynek keretén belül képzett önkénteseink és kollégáink egy ingyenes, interaktív iskolai foglalkozás során ismertetik meg a 4-12. osztályos korosztályt a Gyermekjogi Egyezmény cikkeivel, a gyerekek alapvető jogaival.

A Gyermekjogi Egyezmény egy olyan nemzetközi megállapodás, amely azzal a céllal jött létre 1989-ben, hogy a világ minden országában ugyanazokat a gyerekjogokat tartsák be. Magyarország 1991-ben aláírta az egyezmény, ezért nálunk is ezek a gyerekjogok veszik körül és védik a hazánkban élő gyerekeket.

Az Egyezmény szerint a gyerekeknek joguk van a szabadidőhöz, a játékhoz és a kultúráshoz is. Joguk van játszani, pihenni, kulturális vagy művészeti tevékenységekben részt venni – mint amilyen az olvasás is.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek