Híreink

Fedélzetre léptek az UNICEF Magyarország új Fiatal Nagykövetei

2022. szeptember 29. 10:25

A kiválasztott fiatalok lesznek korosztályuk szóvivői

Kiválasztotta Fiatal Nagyköveti Tanácsának új tagjait az UNICEF Magyarország. A tizenéves Fiatal Nagykövetek közreműködnek a szervezet programjaiban, képviselik korosztályuk érdekeit, hangot adnak a gyerekek véleményének és részt vesznek a gyermekjogi ismeretek terjesztésében is.

Az UNICEF egy olyan világ építésében kéri a fiatalok segítségét, ahol minden gyermek biztonságban van az erőszakkal szemben, érvényesülnek a jogaik és kibontakoztathatják a bennük rejlő képességeket. A világ egyik legismertebb gyermekjogi szervezeteként az UNICEF különösen fontosnak tartja a fiatalok bevonását az őket érintő döntésekbe. A Fiatal Nagykövet pozíciót az UNICEF Magyarország 2015-ben hozta létre azzal a céllal, hogy a Gyermekjogi Egyezmény szellemében biztosítsa a gyermekek részvételét a munkájában. Az új tagokat minden évben pályázat útján választják ki, jelenleg 18 fiatal alkotja a Tanácsot. A 14-21 év közötti Fiatal Nagykövetek részt vesznek az UNICEF Magyarország rendezvényein, programjaiban, panelbeszélgetéseken osztják meg gondolataikat, döntéshozókkal találkoznak, cikket írnak, kampányokban hallatják a hangjukat. Önkéntes munkájuk során alakíthatják a gyermekjogi szervezet tevékenységét és kipróbálhatják magukat új, izgalmas helyzetekben. Nemrég saját Instagram oldalukat is elindították, ahol naprakész információkat osztanak meg aktuális projektjeikről. Máris belevetették magukat a munkába, jelenleg a szervezet legújabb, nagyszabású Klímahősök programján dolgoznak, ahová további klímavédő fiatalokat várnak, hogy együtt hallassák hangjukat a klímaváltozással kapcsolatosan. A program lehetőséget ad minden fiatal számára, hogy valódi tudást szerezzen, hiteles szakembereknek tehesse fel kérdéseit és a jövőjét befolyásoló döntésekben szerepet kapjon.

„Minden évben, így most is nehéz volt a kiválasztás, hiszen nagyon sok kivételes fiatal jelentkezett hozzánk Fiatal Nagykövetnek. Munkájuk nagyon fontos, ők lesznek korosztályuk szóvivői, akik más kortársaik szemét is felnyithatják és általuk még szélesebb körben válhatnak ismertté a gyermekek jogai és érdekei” – mondta Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója.

“Az új fiatal nagykövetekkel kiegészülve idén olyan lelkes, tettrekész és sokszínű csapat állt össze, melyben a tagok sokfélesége, szerteágazó tapasztalata és tudása garantálja, hogy hatékonyan tudják képviselni a fiatalok véleményét, a gyermekjogok fontosságát, és korosztályuk számára is hiteles képviseletet jelentsenek” – mondta Labancz Dániel, klinikai gyermek-szakpszichológus, a program koordinátora.

Az UNICEF Magyarország Fiatal Nagyköveteihez – Bellai Zorka Hanna, Joób Klára Kamilla, Cseperkáló Csenge, Torgyik Éva, Szirtes Marcell, Pege Gyula, Simon Szonja, Dialló-Szabó Jázmin, Gyurkovics Kornél, Ormai Anna – idén csatlakoztak az új tagok: Szász Anna Dorottya, Karsai Vivien, Galambos Anna, Kapai Ramóna, Vecsernyés Panka, Lehoczky Tamara, Berényi Gergő és Bársony Anna.

Az UNICEF Fiatal Nagyköveteiről itt olvashat többet: https://unicef.hu/fiatal-nagykovetek

Az UNICEF Fiatal Nagyköveteinek Instagram oldala: https://www.instagram.com/unicef_fiatalnagykovetek/

Klímahősök program: https://unicef.hu/klimahosok/

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek