Gyermekrészvételi Konferencia

Két Fiatal Nagykövetünk, Torgyik Éva és Simon Szonja képviselte Magyarországot az Európai Unió Gyermekrészvételi Konferenciáján, Bukarestben. Reméljük, sok tapasztalattal tértek haza. Nézzétek meg beszámolójukat!

 

Torgyik Évi beszámolója

Május 4-7.-ig Bukarestben egy gyerekjogokkal kapcsolatos konferencián voltunk. 2019 januárjától egészen júniusig Románia az EU soros elnöksége. Magyarország 2011-ben töltötte be ezt a szerepet. Románia kiemelt témája a gyerekjogok és azon belül is a gyerekek részvétele az őket érintő kérdések döntéshozatalában lett. Ennek az apropójából tartották meg ezt a két napos rendezvényt amit nekünk gyerek résztvevőknek egy felkészítés előzött meg. 16 országból érkeztek gyerekképviselők, köztük mi is. Az első két napon csapatépítő programok voltak ahol sokakkal megismerkedtünk.

A konferencia lényege az volt hogy egy román gyerekekből álló csoport előkészítette és mi pedig elfogadtunk egy egyezményt. Ez arról szól hogy a jövőben hogyan próbálják meg a gyerekeket is bevonni az őket érintő döntésekbe.  A román kormánytól kértek egy tájékoztatót hogy milyen lépésekben tervezik megvalósítani az elfogadottakat. Emellett folyamatos tájékoztatást szeretnének kapni arról, hogy mik a változások.

Miután ezeket a kéréseket bemutatták nekünk, kihangsúlyozták hogy nem szeretnék hogyha a rendezvény vége után mindez feledésbe merülne.

Szerintem érdemes volt részt venni ezen a programon ugyanis így mi dönthettünk a saját jövőnkről. Rengeteg tapasztalatot gyűjtöttünk amikkel majd itthon is próbáljuk a gyerekrészvételt hangsúlyosabb kérdéssé tenni. Sok fiatal képviselővel már ott barátok lettünk és még a mai napig is tartjuk a kapcsolatot. Mint UNICEF fiatal nagykövetek nekünk is az a célunk hogy az országunkban élő gyerekeket képviseljük ezért is olyan fontos számunkra ez a téma.

 

Simon Szonja beszámolója

Abban a szerencsében részesültem, hogy fiatal nagykövetként képviselhettem az UNICEF Magyarországot a Bukaresti Gyerekrészvételi Tárgyaláson és az előtte lévő felkészítő programokon. A Román Ifjúsági Tanács írt egy nyilatkozatot, amiben a gyerekek arra kérik a döntéshozókat, hogy őket is vonják be az őket érintő döntésekbe. A nyilatkozatot közösen átadtuk Viorica Dăncilă-nak, aki Románia miniszterelnöke, így a soros EU elnök is. Viorica megígérte, hogy átadja a nyilatkozatot minden országnak a következő Európa parlamenti találkozón.

Május 4-én, szombaton indultunk el és már aznap este résztvettünk egy 1 órás ismerkedésen, mivel 16 országból voltak fiatalok.

Nekem az első hatalmas sokkom már aznap este megtörtént, amikor vacsora közben a résztvevők bemutatkozását olvastam és rábukkantam egy sok nehézségen átesett fiú történetére. Annyira sokfélék voltunk, különböző családi háttérrel, különböző vallással és persze más országokból, de a közös cél közel hozott minket egymáshoz. Aznap este rajtam kívül sokan mások is rájöttek, hogy itt nem számít, hogy otthon ki vagy, itt csak az számít, hogy a tapasztalataid és az ötleteid segítségével közösen segíteni tudjunk minden gyereknek. A vacsora után Évivel (szintén fiatal nagykövet) és Orsival (kísérő) átbeszéltük a nyilatkozatot pontról-pontra és közösen megoldásokat gyűjtöttünk.

Másnap délelőtt néhány bemelegítő feladat után alkalmunk nyílt a közös ötletelésre a nyilatkozat megvalósításának 5 fő tere alapján (család, oktatás, közösség, ország, EU). Utána a nyilatkozat jövőjéről és továbbfejlesztéséről beszélgettünk, itt már új célok is kialakultak. Este hivatalosak voltunk egy UNICEF gálára, ahol sikerült végre személyesen, nem csak a nyilatkozaton keresztül is megismernünk azokat az emberekkel, akikkel még 2 napon át dolgoztunk és persze beszélgettünk a szabadidőnkben.

Május 6-án volt a konferencia első napja, amikor már felnőttek is csatlakoztak hozzánk. Ezen a hétfői napon több előadást, beszélgetést és persze érdekesebbnél érdekesebb beszámolót hallgathattunk meg. A színpadon fellépők tökéletes arányban voltak. Ugyanakkora hatást ért el egy ismert politikus, mint egy 18 év alatti diák. Nagyon sok inspiráló beszéd volt. Aztán következett a „world café” nevű program, amire nagyon sokat készültünk.

Viorica Dăncilă, a román miniszterelnök asszony fogadta a Fiatal Nagyköveteket

Ez szinte ugyanaz volt, mint az előző napi ötletelés, azzal a különbséggel, hogy itt felnőttek és gyerekek vegyesen osztották meg tapasztalataikat és terveiket a nyilatkozat megvalósításáról. Ezt a kétszer 15 percet mindenki különösen élvezte, mert mindig nagyon jó új álláspontokat hallani. Ezután mentünk el a Victoria Palace-be, ahol átadtuk a miniszterelnök asszonynak a nyilatkozat bekeretezett változatát. Itt beszédet mondott két ott szerzett barátom, akik arra biztattak mindenkit, hogy mennyire fontosak a gyerekek, és hogy ők egyaránt jelentik a jelent és a jövőt. Miután visszamentünk, megbeszéltük, hogy mit kéne változtatni a következő napon, majd ottmaradtunk néhányan beszélgetni egészen addig, amíg el nem kezdődött a meglepetés tradicionális vacsora.

Kedden folytatódott a konferencia, bár itt már jóval kevesebb felnőtt volt. Először csövekkel zenéltünk, majd amikor mindannyian egymásra hangolódtunk, elkezdtük megbeszélni azt, hogy mi az, amit mi tudunk tenni azért, hogy a saját országunkban is komolyan vegyék ezt a nyilatkozatot. Miután megbeszéltük a jövőre vonatkozó terveinket, meghallgattuk a szakemberek véleményét, ahol az egyik szakértő, Tunyogi Réka volt. Ezekután kívánságfalat építettünk, ami abból állt, hogy mindenki kapott egy kockát, amire ráírta a nevét és az egyik kívánságát, majd egymásra rakva őket egy hatalmas falat építettünk. Később ez a fal előtt mondtak beszédet a következő két soros EU elnökország képviselői, a román hercegnő és Selly, román influencer is. Miután készült egy hatalmas csoportkép jött a szomorú búcsú.

Hihetetlen büszkeséggel tölt el, hogy egy ilyen fontos cél megvalósításában vehetek részt és tiszta szívből remélem, hogy később ez is egy történelmi pillanatnak fog számítani. A munka mellett csodálatos emberekkel ismerkedtem meg, akikkel a mai napig beszélgetünk rendszeresen, és együtt örülünk annak, ha az egyikünknek sikerül terjeszteni a nyilatkozatot, ami sokaknak csak egy jelentéktelen papírnak tűnhet, de nekünk ez jelenti a jövőt és az álmokat. Mert ennek köszönhetően végre megvalósulhat a 30 éve kiadott gyerekjogi egyezmény gyermekrészvételre vonatkozó pontja is. Hiszen kik dönthetnek jobban a minket érintő ügyekben, mint mi magunk?

Az EU-s gyermekek Bukaresti Nyilatkozata a gyermekek részvételéről a döntéshozatalban nemzeti és európai uniós szinteken

Az Európai Unió minden tájáról érkeztek Bukarestbe gyerekek, hogy megmutassák elszántságukat és arra hívják fel az EU, valamint a tagállamok vezetőinek figyelmét, hogy tegyék prioritássá és valósággá a gyermekek részvételét.

A nyilatkozat teljes szövege letölthető. ⬇

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek