Híreink

Mali: a növekvő erőszak első áldozatai a gyermekek

2019. augusztus 24. 14:00

Az elmúlt hónapokban drasztikusan megnőtt a gyermekek ellen elkövetett erőszakos cselekmények száma Maliban. A nyugat-afrikai országban 2019 első felében annyi gyermek veszítette életét fegyveres erőszak következtében, mint ahányan 2018-ban összesen, és kétszer több gyermeket kényszerítettek katonai szolgálatra a tavalyi év hasonló időszakához képest. 

 

“Maliban az erőszak eszkalálódásával a gyermekek élete egyre súlyosabb veszélybe kerül, gyakori a testcsonkítás, valamint kényszerkatonaság. A gyermekek szenvedése nem lehet az új normalitás. (..) Nekik iskolában a helyük, ahol tanulhatnak és a barátaikkal játszhatnak. Nem szabadna, hogy az erőszak és a katonáskodás miatt legyenek megfélemlítve” – mondta az UNICEF ügyvezető igazgatója, Henrietta Fore, a Maliban kialakult helyzet kapcsán.

Maliban hét éve tartanak a fegyveres konfliktusok, amelyek a 2015-ben aláírt békeszerződések ellenére tovább terjedtek az ország középső területeire, valamint a Bigériával és Burkina Fasóval szomszédos régiókra. A közösségeken belüli összecsapások elszenvedői első sorban a gyermekek: 2019-ben 150 kisgyermek veszítette életét, és 75-en sebesült meg. A harcok miatt számos gyermek szakadt el a családjától, és sokan szenvednek tartós fizikai és lelki sérülésekben. A lányok esetén a szexuális bántalmazás és kizsákmányolás is komoly problémát jelent. A nyugat-afrikai országban jelenleg 377.000 gyermek szorul segítségnyújtásra. Az erőszak fokozódása az oktatásnak sem tesz jót: a zavargások miatt 900 iskola kényszerült bezárásra. A fegyveres konfliktusokban az egészségügyi infrastruktúra is megsérült, így a gyermekek orvosi ellátása is veszélybe került.

Az UNICEF a helyi szervekkel és partnereivel együttműködve mindent megtesz azért, hogy a gyermekeknek és családjaiknak támogatást nyújtson: 2019-ben szervezetünk segítségével 92 000 fiú és lánygyermek kap szakértői támogatást a lelki traumák feldolgozásához. Az UNICEF részt vesz a családok újraegyesítésében, valamint azon dolgozik, hogy az ellenséges felek által katonai szolgálatra kényszerített gyerekeket szabadon engedjék, a leszerelt gyerekek pedig mielőbb reintegrálódhassanak a helyi közösségekbe.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek