Híreink

Újra dengue-láz pusztít a Fülöp-szigeteken

2019. augusztus 26. 11:00

Augusztus 6-án országos dengue-láz riadót rendeltek el a Fülöp-szigeteken, miután a betegség ismét megjelent a szigetországban. Az elmúlt hét hónapban 146 000-an megbetegedést jelentettek, amely 98%-os növekedést jelent 2018 ezen időszakához képest. A járványban idén 600 vesztették életüket, az áldozatok közel fele gyermek.

A dengue-láz egy Dél-Kelet Ázsiában gyakori járványos betegség, amelyet szúnyogok terjesztenek, és olyan tünetekkel jár, mint a láz, hányinger, erős ízületi és izomfájdalom, kiütés és vérzés. A járvány jellemzően az esős évszakot követően üti fel a fejét, és általában a júliustól szeptemberig tartó időszakban tetőzik a megbetegedések száma.

A dengue-láz első sorban a gyermekek életét veszélyezteti: a megbetegedettek 30%-a, a halálestek 40%-a 5-9 év közötti gyermek. Az összes beteg átlagéletkora 12 év. A megbetegedések és áldozatok száma várhatóan tovább nő, és az esős időszak elhúzódása miatt októberre  akár 10 000 megbetegedéssel lehet majd számolni.

A betegséget rendkívül nehéz megelőzni, azonban a szúnyogpeték elpusztításával, és a teljes testet takaró öltözet viselésével csökkenteni lehet a kockázatot. A járvány ellen nem létezik 100%-ban megbízható védőoltás, azonban az immunizáció mindenképpen elsődleges védelmi vonalat jelent a dengue-láz és más megbetegedésekkel szemben.  A Fülöp-szigeteken az UNICEF védőoltásokkal és a védőoltások hűtését biztosító berendezésekkel támogatja a helyi egészségügyi szerveket, valamint az egészségügyi dolgozók munkáját támogató képzéseket tart. Szervezetünk figyelemfelhívó kampányokat is szervez, amellyel arra bátorítják a szülőket, hogy minél többen gondoskodjanak gyermekük megfelelő immunizációjáról.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek