Biztonságos internet napja – február 5.

Egy biztonságosabb internet

 

Minden nap több, mint 175.000 gyerek megy fel az internetre életében először – ez azt jelenti, hogy félpercenként.

Annak, hogy valaki “digitális bennszülött”, hogy ezzel a mai, divatos kifejezéssel éljünk, meg vannak a szépségei – de a hátrányai is. Ahogy a határok egyre jobban elmosódnak az online és az offline világ között, a mi feladatunk, hogy odafigyeljünk arra,  ami a gyerekekkel történik – és segítsük őket, ahogy tudjuk.

A gyerekek elleni erőszak nem elkerülhetetlen. Minden gyerekért, állítsuk meg az erőszakot. Online is. #ENDviolence

Biztonságban maradni online

 

Fenn vagy a neten, és látsz valamit, ami miatt kényelmetlenül érzed magad vagy aggaszt. Talán egy barátodat a suliból piszkálják és nem tudod mit tegyél. Vagy talán valaki üzenete a barátságosból fenyegetővé válik.

Nagyon sok dolgot lehet szeretni az online világban, de vannak, akik az internetet rossz célokra használják, és ennek az árát a fiatalok fizetik meg.

 

Hogyan tudjuk az internetet biztonságosabb hellyé tenni mindannyiunk számára? Ezeket tudod megtenni még ma:

  • Oszd meg velünk az online biztonsággal kapcsolatos tippjeidet – mi pedig megosztjuk a legjobbakat a világgal. Írj a onlinezaklatas@unicef.hu e-mail címre!

 

  • Ellenőrizd le a beállításaidat és jelszavaidat:
    12345 a jelszavad? Válassz egy bonyolultabbat!
    Elmondtad egy barátodnak? Változtasd meg!
    Ki láthatja az online posztjaidat? Mikor nézted át utoljára a privát beállításaidat? Ellenőrizd a biztonsági beállításaidat!

 

  • És ne feledd, veled kezdődik! Ne terjessz pletykákat és ne ossz meg fájdalmas vagy kínos sztorikat és képeket. Ami először csak egy ártatlan viccnek tűnik, az egy másik embernek nagyon fájdalmas lehet.

Fogjunk össze és vessünk véget az online erőszaknak #ENDviolence.

Te mit tehetsz?

 

Gondold át, mielőtt elfogadod!

Mielőtt elfogadsz egy ismerősnek jelölést, nézd meg a profilját – próbáld kideríteni, kiről van szó. Ne feledkezz meg róla, hogy néha emberek másoknak adják ki magukat, és nehéz megmondani, hogy igazat mondanak-e.

Vannak közös ismerőseitek? Ugyanabból a városból valók vagytok? Ne érezd magad kötelesnek elfogadni random emberek jelöléseit. Nézd meg a privát beállításaidat, hogy az ismeretlen emberek ne láthassanak semmilyen információt, amit nem akarnál velük megosztani.

 

Gondold át, mielőtt elküldöd!

Ne terjessz pletykákat, és ne ossz meg fájdalmas vagy kínos sztorikat és képeket. Ami először csak egy ártatlan viccnek tűnik, az egy másik embernek nagyon fájdalmas lehet.

Gondold át kétszer, mielőtt rányomsz a „Küldés” gombra, különösen, ha mérges vagy zaklatott vagy. Ha már megosztottál egy üzenetet, képet vagy videót akkor már nehéz befolyásolni, hogy mi történik vele. Leszedni szinte lehetetlen.

 

Ne felejtsd el, hogy megvan a jogod a magánélethez – és másoknak is. Nincs jogod más emberek fiókjába belépni, vagy a mobiljukat használni az engedélyük nélkül.

Többet szeretnék tudni a cyberbullyingról

 

Gondold át mielőtt megosztod!

A közösségi média felületeken meg tudod változtatni a privát beállításaidat, és kontrollálni tudod, hogy ki láthatja az információidat és az összes helyet, ahonnan becsekkoltál.

Gondold át alaposan, hogy kivel és mit osztasz meg. Ne rakd ki a személyes információidat, mint például a lakcímedet, telefonszámodat vagy a banki adataidat. És semmiképp se oszd meg a jelszavadat!

Ha a privát beállításaid nem biztonságosak, mindenki láthatja az információidat.

 

Jelentsd!

Ha láttál valamit a közösségi média felületeken, ami felkavart vagy megbántott, be tudod jelenteni. Sok felületen tudsz jelenteni bizonyos posztokat vagy képeket, ha azok a közösségi elveket sértik. A legtöbb közösségi média felület engedi blokkolni azokat az embereket, akiknek a tartalmát nem akarod látni, és így nem tudnak kapcsolatba lépni veled vagy üzenetet küldeni neked.

 

Ne tartsd magadban, ha félsz!

Ha aggódsz a biztonságod miatt, vagy történt veled valami online sürgősen beszélj egy felnőttel, akiben megbízol. Keresd fel a biztonsagosinternet.hu oldalt, hogy segítséget kérhess, vagy hívd a Kék-Vonalat a 116-111-es számon.

Együtt véget tudunk vetni az online erőszaknak. #ENDViolence Online

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek