Tiszta ivóvíz

A tiszta víz és a higiénia biztosítása a gyermekfejlődés egyik legfontosabb pillére és egy alapvető jog. Mint az emberi élet elengedhetetlen feltételét, 2010 júliusában az ENSZ Közgyűlése alapvető emberi joggá nyilvánította a biztonságos és tiszta ivóvízhez és a megfelelő tisztálkodási és higiéniai lehetőségekhez való hozzáférést.

Körülbelül 4-5 liter víz naponta – nagyjából ez az a szükséges minimum, ami egy kisgyermek túléléséhez feltétlenül szükséges: inni, enni, fürödni, az alapvető higiéniai feltételeket biztosítani. Szűkösen, hiszen a megfelelő fejlődéshez ennek nagyjából négyszeresére lenne szükség. Sajnos még ez a vízmennyiség sem érhető el azonban a Föld minden pontján olyan egyszerűen, mint nálunk. Míg egy átlagos magyarországi lakos 130 liter vizet használ el naponta, és egy csöpögő csap miatt már egy nap alatt is elfolyhat akár 40-120 liter víz is, addig Afrika, vagy Dél-Amerika egyes részein akár több órát is gyalogolni kell a legközelebbi vízgyűjtő helyig.

Az UNICEF partnereivel közösen 1990 óta több mint 2 milliárd ember számára biztosította a tiszta ivóvízhez való stabil hozzáférést. Egy év alatt közel 14 millió embert látunk el biztonságos vízzel, és több mint 11 milliónak szolgáltatunk vécét.

4.4 milliárd

ember él nem megfelelő higiéniás körülmények között. Minden harmadik embert érint ez a probléma, közülük egymilliárdan nem rendelkeznek otthonukban fürdőszobával, mellékhelyiséggel sem. Ez azt jelenti, hogy a világon több embernek van mobiltelefonja, mint vécéje.

2.1 milliárd

ember nem jut hozzá biztonságos ivóvízhez otthonában. A nem megfelelő ivóvíz percenként három gyermek haláláért felelős. Az UNICEF és a WHO Közös Monitorozó Programjának 2014-es jelentése szerint, a szubszaharai Afrikában a legalacsonyabb a vízhez való hozzáférés aránya. A Kongói Demokratikus Köztársaságban, Mozambikban és Pápua Új Guineában kevesebb, mint a népesség fele, míg Szomáliában egyes becslések szerint minden 3. ember fér csak hozzá tiszta ivóvízhez.

175 millió

gyerekre lesz hatással évente a klímaválság az elkövetkező tíz esztendőben. A klímaváltozásnak köze van a legtöbb vízzel kapcsolatos problémához.

800

gyerek hal meg naponta olyan megelőzhető betegségek miatt, amiket a piszkos, nem biztonságos víz vagy a megfelelő higiéniai feltételek hiánya okoz. Az öt év alatti gyerekeknél ez a halálozások egyik leggyakoribb oka. Az alapvető igények kielégítésének lehetősége nélkül gyerekek milliói szenvednek a gyakran végzetes tífusztól, vérhastól, bélférgektől és a kolerától.

6 km

A gyerekek és nők egyetlen nap ennyit gyalogolnak tiszta vízért, 20 liter vízzel a vállukon, fejükön. 75 százalékban nők és gyermekek vesznek részt a vízhordásban, ami sok időt és energiát vesz el tőlük. Csak Afrikában évente kb. 40 milliárd órát töltenek vízhordással.

 

Mit tesz az UNICEF?

Az UNICEF több mint 100 országban dolgozik a vízellátás és higiénikus szennyvízelvezetés javításáért iskolákban és közösségekben. Sokféle programot szponzorál és együttműködik családokkal, közösségekkel, kormányzati szervekkel. Vészhelyzetekben segít javítani a vízhiányban és betegségben szenvedő közösségek helyzetén. A vízhez való hozzáférés segítése érdekében kutakat fúr, mobil víztartályokkal, vízhordó eszközökkel látja el a közösségeket. Textilszűrőkkel, mobil vízszűrő-eszközökkel, illetve víztisztító-rendszerekkel és víztisztító-tablettákkal küzd azért, hogy tiszta és biztonságos ivóvízhez juthassanak a gyermekek és családjuk. Nagy hangsúlyt fektetünk az oktatásra is. Azzal, hogy megtanítjuk a gyerekeket a kézmosás fontosságára, a hasmenéses megbetegedések kockázatát 40%-kal csökkenthetjük környezetükben.

WASH: WASH elnevezés a Water, Sanitation és Hygiene, vagyis a Víz, Közegészségügy, és Higiénia szavak kezdőbetűjéből tevődik össze. Mivel ezek a tényezők függnek egymástól, így az UNICEF egy mozaikszóban hívja fel a figyelmet három globális égető problémára. WC nélkül a vízforrások szennyezettek lesznek, tiszta víz nélkül az alapvető higiéniai szükségletek ellátása sem lehetséges.

Folyamatosan dolgozunk világszerte a közegészségügyi ellátás kiépítéséért, ideértve a vécéhasználatot és a szappanos kézmosás lehetőségét is. Célunk, hogy minden ember számára biztosítva legyen az egészséges és biztonságos ivóvízhez jutás.

A hasmenéses megbetegedések 88%-a megelőzhető lenne a tiszta ivóvíz megteremtésével és a közegészségügyi rendszerek kiépítésével, a szappanos kézmosással. A kézmosás rendszeressé válása több életet menthet meg, mint bármely oltóanyag vagy orvosi beavatkozás, ez a leghatékonyabb módja annak, hogy gyermekek millióinak életét mentsük meg. Egyes becslések szerint, ha mindenki hozzájuthatna tiszta vízhez és javulnának a higiéniai viszonyok, az emberiséget sújtó betegségek tizede, évente 1,4 millió gyermek halála lenne megelőzhető.

A víz az egyik legjobb humanitárius befektetés: számítások szerint minden egyes dollár, amit vízminőség-javításra és szanitációra költünk, 8 dolláros megtakarítást hoz a későbbiekben. A befektetés pedig nem is mindig drága: már egy darab, mindössze 2 forintba kerülő víztisztító tabletta 4-5 liter vizet képes megtisztítani. Ez elegendő egy gyermek napi túléléséhez.

ADOMÁNYOZZON MOST!

Havi rendszeres adományával Ön még többet tehet a világ gyermekeiért.

Segítek