Középdöntő

Az öt nyertes csapat

Öt hátrányos helyzetű magyar fiatalokból álló csapat kapott ezer dollárt, valamint szakmai támogatást ahhoz, hogy megvalósítsa terveit az UNICEF Magyarország Rajtad áll a jövőd! kezdeményezésének keretein belül. Az UNICEF 16 országban, köztük az Európai Unióban elsőként Magyarországon indította el új programját, amelynek célja, hogy az érintett fiatalok maguk azonosítsanak egy-egy, az életüket megnehezítő társadalmi problémát, majd kreatív helyi megoldást találjanak rá, aminek kidolgozásához és megvalósításához segítséget kapnak.

 

10 csapat 38 résztvevője jutott az országos verseny első budapesti fordulójába, ahol összesen négy napon keresztül dolgozhattak saját terveiken.

Közülük most öt pályázat nyert anyagi és szakmai támogatást a folytatáshoz. A félelmek legyőzői (Hernádszentandrás, Pere) csapat a kirekesztés ellen indítana érzékenyítő kampányt, mert úgy érzik, hogy kortársaik gyakran a származásuk miatt bántják őket. A Lótuszok (Győr, Sopron) a gyermekotthonban szeretnének mentorprogramot indítani, így segítve a nagykorúsághoz közeledő fiatalok felkészülését az önálló életre. A Depriváció Nyomán (Hevesaranyos) a meglévő közösségi házat fejlesztené, hogy a nehezebb körülmények között élő fiataloknak is lehetősége legyen a rendszeres tisztálkodásra, ruháik mosására és számos program gondoskodna arról, hogy ne legyenek a gúnyolódások célpontjai. A Mozaik (Szeged, Hajdúszoboszló, Győr, Kecskemét) mozgássérültek munkahelyi integrációját támogatná egy mobilapplikációval, míg a Mindenki egyért, egy mindenkiért! (Bükkszentmárton) csapata helyi romák képességfejlesztését segítené roma szakértők bevonásával.

Mind az öt nyertes pályázó 1000 dollárból, mentorok támogatásával és szakmai segítség bevonásával folytathatja a tervei életre keltését, a két legígéretesebb projekt pedig nemzetközi színtéren mérettetik majd meg, ahol a csapatok további anyagi és szakmai támogatást kaphatnak. A legjobb megoldások mintaként szolgálhatnak a világ fiataljainak milliói számára és remélhetőleg számos helyen hozzájárulnak majd a 24 év alatti korosztály boldogulásához.

„A kezdeményezés egyik legfontosabb vonása, hogy nem felülről akarjuk megmondani, hogy melyek a rászoruló fiatalok problémái és mi segítene nekik, hanem az érintetteknek maguknak adjuk meg a lehetőséget, hogy megoldásokat találjanak” – mondta Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója„1,8 milliárd fiatal él a Földön, több mint valaha, közülük sokan pedig nem jutnak megfelelő oktatáshoz, lehetőségekhez és így felnőtté válva akadályokba ütköznek a munkaerőpiacon, ami gondot okoz a társadalom egészének is. A probléma globális, a megoldások azonban nagyon is lokálisak. Az elmúlt napokban magyar fiatalok mondták el, hogy mi akadályozza őket az előrehaladásban, majd ők kerestek és találtak lehetséges kiutakat a saját környezetükön belül. Szó esett olyan konkrét kérdésekről mint a kirekesztés, a szegénység, a szennyezett, fertőző környezet és az iskolázottság hiánya. Reménykeltő látni, hogy ezek az ötletekkel és energiával teli fiatalok nem csak érzékelik a nehézségeket, de pontosan értik is a helyzetüket és akarnak együttes erőfeszítéseket tenni a közös problémák  leküzdésére. Minden segítséget megérdemelnek ehhez.” – mondta Mészáros Antónia.

Oláh Gergő azt üzeni a fiataloknak: “Minden mélypontról fel lehet állni!”

A Rajtad áll a jövőd! középdöntőjén Oláh Gergő, az X-Faktor győztese találkozott a fiatalokkal, beszélgetett velük, megosztotta a résztvevőkkel, hogyan sikerült kitörnie a mélyszegénység és a kirekesztés csapdájából és vált minden nehézség ellenére sikeres emberré. Hosszú út áll az énekes mögött, amelynek tapasztalataiból talán mások is erőt meríthetnek.

„Az egyik első emlékem az, hogy öt éves koromban kivettem egy esküvőn a zenész kezéből a mikrofont és elkezdtem énekelni. A szüleim és az énektanárom felismerték a képességeimet és onnantól kezdve tehetségkutatók százain vettem részt. A legkisebb faluba is elmentem fellépni és mindegyik szereplés fejlesztette egy kicsit a tudásom” – mondta Oláh Gergő a Rajtad áll a jövőd! program résztvevőinek. A hátrányos helyzetű fiatalokból álló csoportok mind azonosítottak egy-egy életüket érintő fontos társadalmi problémát, amelyre mentorok és segítők támogatásával megpróbáltak kreatív, helyi megoldásokat találni.

„Sokszor ütköztem akadályokba. Kívülről úgy tűnhet, hogy gyorsan jött a siker, de tévés tehetségkutatóból ötöt is megjártam. Az utolsót megnyertem, de volt, hogy vissza se hívtak. Minden mélypontról fel lehet állni és akkor már kaptam elegendő visszajelzést a közönségtől, hogy tudjam, ez az én utam” – mondta a fiataloknak Oláh Gergő. „Beszélgessetek magatokkal arról, hogy hol tartotok és miben kell változnotok, hogy elérjétek a célotokat. A változás kemény meló, ám ha kitartással és elkötelezettséggel párosul, akkor meghozza a sikert” – magyarázta a fiataloknak a sztár, majd arra biztatta, őket, hogy gondolják végig, mi az, ami igazán örömet okoz nekik az életben, teljesedjenek ki benne, mert a tehetség ott lappang mindenkiben.

Oláh Gergő a hallgatóság előtt sem titkolta, hogy megszenvedett a sikerért, előfordult, hogy a gyógyszert sem tudta megvenni a gyermekének, kollégiumi időszaka alatt pedig megismerte a kirekesztés és a rasszizmus kifejezések jelentését. „Akkor döbbentem rá, hogy vannak, akik pusztán azért gyűlölnek, mert roma vagyok. Vödör vizet öntöttek a szobámba, égő papírt dobtak be az ajtón, zaklattak. Nem válaszoltam nekik, inkább elhatároztam, hogy teszek valamit a cigányságért” – mondta ifjú hallgatóinak az énekes.

A következő hetekben a csapatok tovább formázzák elképzeléseiket, pontos megvalósítási és kommunikációs tervet készítenek, a zsűri pedig február 16-án választja ki a két legmeggyőzőbb pályázatot, amely világviszonylatban is megmérettetheti magát. A nemzetközi zsűri elé kerülő csapatok további anyagi támogatást, valamint mentori segítséget nyerhetnek.

A Rajtad áll a jövőd! programját az UNICEF Magyarország valósítja meg, az EMMI, az Accenture és az OTP Bank támogatásával. Az Accenture szakmai partnerként is segíti a fiatalok munkáját. A Laptopszalon 5 darab laptopot biztosított számukra a műhelymunkát követő inkubációs feladatokhoz.

Támogató partnereink

         

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek