75 éve. Világszerte. Minden gyerekért.

Az UNICEF-et 1946. december 11-én az ENSZ közgyűlése a II. világháború utáni Európában éhező és beteg gyerekek megsegítésére hozta létre annak érdekében, hogy ételt, ruhát és gyógyszert juttasson el a leginkább rászorulókhoz.

75 éve töretlenül, immár 191 országban a legnehezebb sorsú gyermekek védelmét látja el tekintet nélkül azok nemére, vallására, etnikai és felekezeti hovatartozására.

Az UNICEF ott van a humanitárius válságok, a fegyveres konfliktusok és a természeti katasztrófák frontvonalában.

Életet ment, jogokat véd és 75 éve minden nap azon dolgozik, hogy legyen holnap is.

 

Mérföldkövek: 1946 – 2021

1946

Ebben az évben, december 11-én az Egyesült Nemzetek Szervezete Közgyűlésének határozata létrehozza az Egyesült Nemzetek Gyermekalapját (UNICEF).

1950

A​z ENSZ Közgyűlése meghosszabbítja az UNICEF mandátumát​,​ a szervezet Európán kívüli gyermekekért való támogatásá​val kiegészítve.​

1957

Az UNICEF új táplálkozási programokat indít: zöldségtermesztési, állattenyésztési és táplálkozási ismeretekkel segítve a közösségeket. “Adj egy halat egy embernek, és egy napra elláttad élelemmel. Tanítsd meg halászni, így egy életre elláthatod táplálékkal.” – szól a kínai közmondás, ami nemcsak az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) jelmondata, de az UNICEF megközelítését is jól tükrözi.

1961

Az UNICEF figyelmét a gyermekek oktatására fordítja és világszerte elindulnak ez irányú programjai, mert elkötelezett abban, hogy az oktatás az egyetlen megoldás a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésére.

1965

A​z​ UNICEF​-et  Nobel-békedíjjal tüntetik ki​ a “nemzetek közötti testvériség előmozdításáért”. A ​díj a szervezet gyermekekért ​és békéért végzett munk​áját​ ismeri el.

“A ​jelen gyermekeinek jóléte elválaszthatatlan a holnap világának békéjé​től​.” ​(​Henry Labouisse, az UNICEF ügyvezető igazgatója (1965–1979).​)​

1971​

Az UNICEF kibővíti segélyezési tevékenységét a városi nyomornegyedekben élő gyermekek​et​ segítő szolgáltatásokkal.

1982

Az UNICEF elindítja a Gyermekek túléléséért és fejlődéséért programját, amely minden évben gyermekek millióinak életét menti meg. A program különös hangsúlyt fektet négy alacsony költségű intézkedésre: növekedés monitorozás, orális rehidratációs terápia, anyatejes táplálás elősegítése és  immunizálás.

(​A képen James Grant, az UNICEF ügyvezető igazgatója​ látható 1989-ben, Nairobiban, amikor​ felvonja az ENSZ zászlaját egy ​Szudán felé tartó segélyszállító teherautón​.​)

1986 végé​re​ az egyetemes gyermekimmunizálás és az orális rehidratációs terápia eredményeként​ 1,5 millió gyermek túléléséhez járul hozzá a szervezet.​

1989


Az Egyesült Nemzetek Szervezetének 159 tagállama elfogadja a Gyermekjogi Egyezményt, a gyermekek jogait a történelem során ezidáig legkörültekintőbben rögzítő megállapodást. A dokumentum célja, hogy az aláíró országokban mindenhol érvényre jussanak a gyerekek alapvető jogai, illetve hogy védelmet biztosítsanak számukra az erőszak minden fajtájától, ide értve a fizikai, lelki és szexuális bántalmazást, kizsákmányolást, elhanyagolást is. A Gyermekjogi Egyezmény biztosítja, hogy a tagállamokban élő gyermekeknek joguk legyen az ingyenes alapfokú oktatáshoz, az egészségügyi ellátáshoz, de a játékhoz és a szabadidőhöz is. Az egyes országokban a gyermekjogok helyzetét az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága ötévente felülvizsgálja, javaslatokat és tanácsokat fogalmazva meg a mindenkori kormányoknak a gyerekjogok kiteljesítésének érdekében. Az egyezményt a magyar törvényhozás az 1991. évi LXIV. törvénnyel hirdette ki.

1993

A 90-es évek globális szemléletű akciói példátlan eredményekkel jártak: 1993 végére a fejlődő világban a várható élettartam körülbelül harmadával emelkedett a második világháború vége óta eltelt időszakban. A csecsemő- és gyermekhalálozás aránya felére csökkent, az iskolát kezdő gyerekek aránya 50 százalékról 75 százalékra, a biztonságos ivóvízhez jutó vidéki családok száma pedig 10 százalékról közel 60 százalékra emelkedett.

Az 1995-ben Pekingben tartott, a nőkről szóló negyedik világkonferencián elfogadott cselekvési terv kifejezte azt az elköteleződést a nők és lánygyermekek védelme mellett, amelyet az UNICEF azóta is kiemelt területeként tart számon.

1996​-ban ​A fegyveres konfliktusok hatása a gyermekekre​ című​ ​jelentés ​a háború ​gyermekekre gyakorolt ​pusztító hatás​aira irányítja a figyelmet és védelmüket szorgalmazza.

1999 Az UNICEF, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Egyesült Nemzetek Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala (OCHA) vakcinák és egyéb ​életmentő egészségügyi szolgáltatások biztosít​ásába kezd​ a ​fegyveres ​konfliktusban ​élő gyermekek számára.

2004-ben részt vesz a világtörténelem egyik legpusztítóbb természeti katasztrófájának, az indiai-óceáni cunami utáni helyreállítási munkákban.

Ahogy később 2010-ben Haitin is és 2019-ben Mozambikban, Malawiban és Zimbabwéban, ahol több mint 1,5 millió gyermek marad otthon, iskola, egészségügyi ellátás, élelem és védelem nélkül pusztító ciklon következtében.

Az UNICEF a világ egyik leghatékonyabb humanitárius kríziskezelője, mivel a segélyezési munkákat már 48 órán belül meg tudjuk kezdeni egy természeti katasztrófa esetén biztonságos vizet és higiéniai készleteket, oltásokat és élelmet biztosítva, valamint pszichoszociális támogatást nyújtva a károsultaknak.

2005​ – ​2010

Az UNICEF „​Közösen a gyermekekért, ​közösen az AIDS ellen” kampány​a​ a HIV-vel és AIDS-szel ​fertőzött gyermekek ​segítését szolgálja.​

2012

A Fogyatékos Gyermekekkel foglalkozó Globális Partnerség első fóruma. Az eseményt az UNICEF szervezi.

A mobil technológia alkalmazásával a világszervezet 2015-ben a nyugat-afrikai ebola, 2016-ban a dél-amerikai zika vírussal veszi fel a harcot.

 

2020 – 2021

A világszerte jelentkező koronavírus-járvány közepette az UNICEF a COVAX szövetség és program részeként a koronavírus elleni vakcinák fejlesztését és gyártását, illetve az azokhoz való igazságos és méltányos hozzáférést segítette elő és teszi azóta is.

Az UNICEF mára 144 országban 563 millió koronavírus elleni vakcinát juttatott el, 2020-ban a járvány csúcsán 138 országba félmilliárd egészségügyi védőfelszerelést szállított, 106 millió embert ért el a jelen helyzetben kiváltképpen kritikus víz-, és higiéniai szolgáltatásokkal, 3 milliárd embert tájékoztatott a járvány okozta kockázatokról és a biztonsági óvintézkedésekről, több mint 2,5 millió egészségügyi dolgozót látott el egyéni védőfelszereléssel.

 

Még többet szeretnél megtudni az UNICEF-ről? Játssz velünk! Töltsd ki kvízünket!

UNICEF 75 KVÍZ

Az UNICEF megalakulása óta nem volt olyan mértékű és léptékű gyermekeket veszélyeztető világprobléma, mint a koronavírus-járvány: világszerte nincs egyetlen olyan gyermek, aki ne érezné a járvány okozta negatív hatásokat.

 

  • A pandémia miatt jelenleg 100 millióval több gyermeket érint többdimenziós szegénység, ami 10 százalékos növekedés 2019-hez képest.
  • Körülbelül 60 millióval több gyermek él pénzügyi szegénységgel sújtott háztartásban, mint a járvány előtt.
  • 2020-ban több mint 23 millió gyermek nem részesült életmentő, alapvető védőoltásokban – mely szám közel 4 milliós növekedés 2019-hez képest, és a legmagasabb az elmúlt 11 évben.

Egyre több gyermek nem részesül megfelelő oktatásban, egészségügyi ellátásban, nem jut elegendő élelmiszerhez, illetve kényszerül gyermekmunkára vagy gyermekházasságra, vagy küzd súlyos mentális problémákkal a járvány vagy a karanténintézkedések következtében.

A tanulmány angol nyelven elérhető:

LETÖLTÖM

75 év mögöttünk – legalább 75 év előttünk 

A gyermekek a legjobb befektetések és sosem kiadások! 

Az, hogy mit hoz a jövő, azon múlik, a jelenben mit határozunk meg prioritásként.

Az UNICEF a gyermekeket választja. Mindenekelőtt.

 

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek