A Dorian hurrikán katasztrofális pusztítást végzett a Bahama-szigeteken

A Dorian névre keresztelt hurrikán szeptember 1-jén csapott le a Bahama-szigetekre, ahol soha nem látott méretű pusztítást végzett.  Az 5-ös erősségű hurrikán két napig tombolt a szigeteken, ahol a viharos esőzésekkel kísért áradásokban legalább 30-an vesztették életüket, és több ezer ember tűnt el. A víz apadásával az áldozatok száma várhatóan emelkedni fog az elkövetkező napokban. A hurrikán miatt több tízezeren váltak otthontalanná. A természeti katasztrófát elszenvedett gyermekeknek vészhelyzeti segítségnyújtásra van szükségük, hogy az olyan alapvető szükségletek, mint az ivóvíz, az élelem és az orvosi ellátás, biztosítottak legyenek.

A természeti csapás 18 000 gyermeket és családját érinti

Segítek

Nem késlekedhetünk egy percet sem!

A gyermekeknek most van szükségük ránk!

A hurrikán Abaco szigetét, a Marsh-öbölt és Grand Bahama térségét érintette a legsúlyosabban, ahol a lakóházak 50%-át megsemmisítette, valamint letarolta a kórházak és iskolák nagy részét. Ezeken a területeken továbbra is szünetel az ivóvíz- és az áramellátás, akadoznak a kommunikációs csatornák, és minden jellegű szolgáltatás megszűnt. Sok helyen gépjárművek és csónakok lógnak a fákról. A viharokban az utak is megrongálódtak, amely megnehezíti a mentési munkálatokat. Az otthontalanná vált családokat a helyi szervek az épen maradt középületekben, iskolákban, templomokban szállásolják el.

Segítek

A Bahama-szigeteken megsérültek a vízellátó- és közegészségügyi rendszerek is. Tiszta ivóvíz nélkül azonban az emberi szervezet nem bírja tovább néhány napnál, a szennyezett víz fogyasztása pedig fertőző betegségeket terjeszt. Az UNICEF számára ezért az egyik legfőbb prioritás a biztonságos ivóvízellátás helyreállítása. „A túlélő gyermekeknek és családjaiknak csak kevés élelem és víz áll rendelkezésére. (..) Öt nappal a hurrikán pusztítása után a tiszta ivóvíz biztosítása a legsürgetőbb és legalapvetőbb feladatunk, főként az anyák és a gyermekek számára”– számolt be Youssouf Abdel-Jelil, az UNICEF karib-térségi munkatársa.

Segítek

A viharok mérséklődését követően az UNICEF azonnal megkezdte a humanitárius igények felmérését, és szeptember 8-án megérkezett az első UNICEF segélyszállítmány a katasztrófa sújtotta területekre. Szervezetünk 1.5 tonna higiéniai csomagot, 400 000 víztisztító tablettát, víztartályokat és vízszűrő vödröket küldött  a bahamai családok támogatására. A segélycsomagok által 9500 gyermek és családja két heti ivóvízellátása biztosítható. Az UNICEF más humanitárius szervezetekkel együttműködve folytatja a segítségnyújtást, és a tiszta víz, valamint higiéniai szolgáltatások biztosítása mellett megkezdi a gyermekek élelmezési és pszichoszociális támogatását, valamint előkészíti az alternatív oktatási programok beindítását.

A munkánk folytatásához azonban a Te segítségedre is szükségünk van! Adományod életeket menthet!

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek