Rohingya menekültválság

A pusztító monszun lecsapott a táborra

A rettegett monszun elérte a bangladesi rohingya menekülttáborokat: hetek óta heves esőzések sújtják a Cox’s Bazar nevű régió lakóit. Tavaly közel 1.2 millió ember menekült el Mianmarból az erőszak elől a szomszédos Bangladesbe, közülük 720 000 gyermek.

A  lenti képen látható kétéves Rumana a családjával épp egy magasabban fekvő, biztonságos helyre költözik át a táboron belül. Továbbra is több százezer hozzá hasonló gyermek élete van veszélyben, hiszen a monszun során rengetegen vesztették el ideiglenes otthonaikat, és nélkülözik az alapvető szükségleteiket.

A viharok következményei azonban minden egyes táborlakó életére hatással vannak: a folyamatos esőzések teljes kerületeket öntöttek el, számtalan latrina került víz alá, valamint sok oktatási és egészségügyi központ is összeomlott.

Az elmúlt hónapokban az UNICEF rengeteg figyelmet fordított a monszunra való felkészülésre, valamint a vészhelyzetek megelőzésére. Erről további információkat itt olvashatsz: Felkészülés a monszunra

Munkánk folytatásához szükségünk van a Te segítségedre!

 Segítek

Árvizek, földcsuszamlások és járványok fenyegetik a gyerekeket

Mivel a májusban kezdődött esős évszak még novemberig is elhúzódhat, a rohingyák sorsa már nemcsak a menekültválság, hanem legújabban a természeti katasztrófa okán tűnik kilátástalannak. A folyamatos eső egyre erőteljesebb árvizekhez és a latrinák túlcsordulásához vezet, amely félő, hogy nemcsak az ivóvízkészletet sodorja veszélybe, de ha a szennyvíz az utcákra kerül, járványok is kialakulhatnak.

A menekülttáborok bizonyos részeit hegyoldalakon alakították ki. Az itt élő rohingyák rozoga sátrait a földcsuszamlások kockázata teszi életveszélyessé. Az UNICEF az elmúlt időszakban ezreket telepített át biztonságosabb helyekre a táboron belül.

A monszun az oktatási centrumokat és egészségügyi létesítményeket is fenyegeti: sokukat máris be kellett zárni, mert vagy a víz árasztotta el őket, vagy teljesen összeomlottak. Azokat, amelyek menthetőek, hatalmas sátorlapokkal, valamint bambusznáddal próbálják megerősíteni, hogy minél hamarabb visszaállhasson a rend.

 

 Segítek

A világ legnagyobb menekülttábora Bangladesben

Jelenleg Kutapalong a világ legnagyobb menekülttábora: több mint 500 000 rohingya él itt ideiglenes, bambuszból és műanyagzsákokból felépített kunyhókban. A tábor gigantikus méreteit mutatja az alábbi drónnal készült videó:

Folyamatos helyszíni segítségnyújtás

Az UNICEF munkatársai már a válság kirobbanásának kezdete óta a helyszínen vannak, hogy megvédjék a táborban élő gyermekeket. A segítségnyújtás kezdeti szakaszában a tiszta ivóvíz és a gyógyszerek biztosítása volt elsődleges. A krízis 2018 elején tovább súlyosbodott, a monszun pedig ismét óriási kihívás elé állította mind a tábor lakóit, mind pedig a segítőket. Szakképzett személyzetünk ma már a gyerekek elszállásolásáról és az alapvető szükségleteik biztosításáról is gondoskodik. Időközben az óriási tömegek beáramlása okán szervezetünk állandó bázist hozott létre a menekülttáborokban, hogy minden egyes nap vizet, élelmet és orvosi ellátást nyújthasson a gyerekek számára.

 

 Segítek

 

Eddigi eredményeink

  • Az esős évszakban különösen nagy a veszélye annak, hogy járványok törjenek ki. Mivel a rohingyák legtöbbje a táborba érkezéskor még semmilyen kötelező oltással nem rendelkezett, az UNICEF a legutóbbi tömeges oltókampánya során 900 000 embert látott el vakcinákkal hasmenéses megbetegedés ellen.
  • Az élet azonban a monszun közepette sem állhat meg, ugyanis a fiatal fiúknak és lányoknak szükségük van olyan biztonságos helyekre, ahol tanulni és játszani tudnak. Ezért az UNICEF speciális gyerekcentrumokat épített a táborokon belül, ahol a gyerekek nyugodt körülmények között játszhatnak és tanulhatnak.
  • Annak érdekében, hogy a menekülttáborokban élő gyermekek ne szakadjanak el teljesen a való élettől, az UNICEF iskolákat állít fel. Jelenleg mintegy 90 000 rohingya gyerek vesz részt olyan képzésekben, amiket szervezetünk működtet nap mint nap.
  • Napi szinten több mint 300 000 rohingya számára biztosítja az UNICEF a tiszta ivóvizet, emellett szervezetünk munkatársai ellenőrzik a mellékhelyiségeket is: a leginkább veszélyessé vált latrinákat lebontották, egyeseket magasabban fekvő helyekre telepítettek, a korábbiak helyére pedig 1500 új, alapfelszereltséggel rendelkező mosdóhelyiséget alakítottunk ki.
  • Az UNICEF naponta kétszer hatalmas teherautókon tiszta vizet is szállíttat a táborokba. A vízért mindig hosszú sorok kígyóznak: fejenként naponta két liter víz az adag, így nagyon be kell osztaniuk.

 Segítek

Tömeges védőoltási kampánnyal az egészségért

Partnereinkkel és más segélyszervezetekkel együtt széleskörű védőoltási akciókat végzünk, hogy megakadályozzuk a járványok kitörését a tömegeket elszállásoló táborokban. Rohingya gyerekek százezrei lettek máris beoltva olyan betegségek ellen, mint a gyermekbénulás és a kanyaró. Egy másik nagyszabású védőoltási kampány során az UNICEF majdnem 1 millió embert szeretne beoltani kolerajárvány ellen. Egy kolerával megfertőzött kisgyereknek a lehető leghamarabb gyógyszeres kezelésre van szüksége. Segítség nélkül akár pár órán belül is bele lehet halni ebbe a betegségbe. Egy kisbaba vagy alultáplált gyermek esetében szinte azonnal végzetes kimenetelű lehet a fertőzés.

 

1.1 millió adag kolera elleni védőoltást adnak be az egyik legnagyobb kampány során

Kik a rohingyák?

A rohingyák egy muszlim vallású kisebbség a buddhista többségű Mianmarban. A rohingyák hontalanok, ugyanis Mianmar nem ismeri el őket állampolgárainak. Mianmarban évtizedek óta üldözik és diszkriminálják őket, például nincs választójoguk és nem részesülhetnek felsőoktatásban sem. Ennek következtében a legtöbb rohingya mélyszegénységben él. Az ENSZ a világ legüldözöttebb kisebbségeként tartja őket számon.

A rohingyák elődei valószínűleg legalább részben muszlim vallású bengáliak. A 16. századtól kezdve telepedtek le az északi, ma már Mianmarhoz tartozó területeken. 2017. augusztusa óta százezrek menekültek el az ellenük irányuló, szervezett erőszak elől – túlnyomórészt Bangladesbe.

A mostani krízis közepette az UNICEF továbbra is a gyerekeket állítja a figyelem középpontjába.

Kérjük, segítsd Te is a munkánkat, hogy a rohingya gyerekek biztonságban átvészelhessék a monszunt!

 Segítek

 

SEGÍTS A VESZÉLYBEN LÉVŐ ROHINGYA GYEREKEKNEK!

Adományoddal életeket mentesz!

Segítek