Afganisztán – küzdelem a vízért, küzdelem az életért

Afganisztán a világ egyik legveszélyesebb és legszegényebb országa, ahol évtizedek óta belső konfliktusok dúlnak. A fegyveres összecsapásokban rendkívül sok a civil áldozat, kétharmaduk nő és gyermek. Az UNICEF egy nemrég megjelent tanulmánya szerint 2018-ban Afganisztán volt a legveszélyesebb háborús övezet a gyermekek számára, de a rákövetkező év sem hozott enyhülést: az év első kilenc hónapjában naponta kilenc gyermek vesztette életét, vagy szerzett súlyos sérüléseket a harcok következményeként. Országszerte több mint 4.1 millió belső menekült él, akiket a fegyveres erőszak és a szegénység miatti létbizonytalanság napi szinten próbára tesz.

Az afgán lakosság számos problémája közül az egyik legsúlyosabb a tiszta ivóvíz hiánya. Megközelítőleg 13,5 millió afgán számára bizonytalan a korszerűsített vízellátáshoz való hozzáférés. A fenti képen látható kislány neve Fariba, 12 éves. Afganisztán Daikundi nevű tartományában él édesanyjával. ,,Az anyukám nagyon beteg, így én megyek el naponta négyszer vagy ötször vízért, hogy főzni és fürödni tudjunk. A folyó négy kilométerre van a falunktól, így elég sokat kell gyalogolni. Sajnos nem marad semmi időm arra, hogy tanuljak és a barátaimmal játszak, mert ez kitölti szinte az egész napot. A vizes kannák nagyon nehezek. Előfordult már, hogy elejtettem őket és így félúton vissza kellett fordulnom” – meséli a kislány.

Az UNICEF kiemelt figyelmet fordít arra a több százezer gyerekre, akiknek a napi minimum vízszükséglete sem megoldott. Annak érdekében, hogy a bizonytalan eredetű és tisztaságú víz helyett ellenőrzött forrásokból fogyaszthassanak a gyerekek, az UNICEF napenergiával működő, fenntartható vízellátórendszereket telepít az aszályos területeken élő közösségek számára.

Ha a gyermekek közvetlenük hozzáférnek a tiszta vízhez, akkor nemcsak hogy több idejük marad tanulni és játszani, hanem számos betegségtől is megóvhatjuk őket. A tiszta vízhez való hozzáférés biztosítása, a megfelelő illemhelyek kialakítása, és az alapvető higiéniai gyakorlatok elsajátítása alapvető fontosságú a gyermekek túléléséhez és fejlődéséhez. Afganisztánban az 5 év alatti gyermekek között a koszos vízzel terjedő hasmenés az egyik leggyakoribb halálos kimenetelű megbetegedés. A megelőzéshez az UNICEF kézmosópontokat állít fel és higiéniás termékeket biztosít. 2020-ban az UNICEF 85 tonna szappant osztott szét 45.000 rászoruló család között Herat városában, hogy segítse a COVID-19 elleni küzdelmet.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek