Az UNICEF nem hagyja el Afganisztánt és az afgán gyerekeket

Afganisztán mindig is az egyik legveszélyesebb ország volt a gyermekek számára, az augusztusi tálib hatalomátvétel óta azonban napról napra nő a gyermekéleteket veszélyeztető erőszak mértéke.

 

A helyzet súlyosságát jól mutatja, hogy:

  • 10 millió gyermek szorul humanitárius segítségre.
  • 550.000 ember kényszerült lakóhelye elhagyására.
  • 4 millió gyermek nem jár iskolába.
  • 1 millió 5 éven aluli gyermek szenvedhet súlyos alultápláltságtól.

 

Az UNICEF a nehézségek ellenére is marad a helyszínen és 300 fő munkatársával országszerte folytatja a munkát!

 

Szeptember 29-én újabb 32 tonnányi UNICEF segélyszállítmány érkezett Kabulba. A csomagok a következő 3 hónapban 100.000 gyermek és nő ellátásához szükséges alapvető gyógyszereket, orális rehidratáló oldatokat, antibiotikumokat, orvosi és sebészeti kellékeket tartalmaznak.

 

Segítsd Te is az UNICEF afganisztáni munkáját rendszeres adományozóként!

 

SEGÍTEK

 

Mindennapok Afganisztánban

Az augusztusi tálib hatalomátvétel óta több tízezer gyermeknek kellett elhagynia otthonát. Többségük belső menekültként él átmeneti táborokban, sokszor biztonságos otthon, élelem, tiszta ivóvíz és egészségügyi ellátás nélkül. 

 

A kétéves Fatima Herat legnagyobb kórházában, a Bab-e-Bargh Egészségügyi Központban várja az állapotfelmérő szűrővizsgálatot. A felkarmérővel az alultápláltság mértékét állapítják meg.

 

Az élelmiszerhiány miatt egyre nő a súlyosan alultáplált gyermekek száma. Ha nem segítünk, 2021 végére 1 millió 5 év alatti afgán gyermek szenvedhet akut alultápláltságban.

 

Kislányok egy csoportja várakozik egy országon belüli menekülteknek fenntartott táborban, Hajiban, Afganisztán déli részén. A lányok helyzete sokat javult az elmúlt években, most azonban félő, hogy a tálibok által felállított új kormányzat ismét lerombolja az eddig elért eredményeinket.

 

Az 52 éves Zahra csupán száraz kenyeret és vizet tud adni élelem gyanánt unokájának. Ők is belső menekültként élnek Herat városában, egy agyagból tákolt, egyszerű épületben. 

 

Egy afgán kislány agyagedényt készít, amiben kenyeret süthetnek. Családjával belső menekültként élnek a táborban, ahol a tiszta víz és a higiéniai eszközök is hiánycikknek számítanak.

 

Fazel 60 éves, ő is belső menekültként él Heratban. A száradt kenyeret vízbe mártva fogyasztja. Idős kora, betegségei és az állandó zavargások miatt esélye sincs dolgozni. Mindenkit elveszített a harcokban.

 

Ali és egyéves kislánya, Asma, a Kandahárban található Haji menekülttáborban várnak sorsuk alakulására. A család a fegyveres összecsapások elmérgesedése miatt kényszerült otthonuk elhagyására. Egyik pillanatról a másikra indultak útnak, házat, munkát és minden értéküket hátrahagyva. Jelenleg biztonságban vannak.

 

A Herat városában található Shahrak-Sabz menekülttábor mintegy 12.000 belső menekült otthona. A családoknak kevés reményük van arra, hogy valaha is hazatérhetnek.

Hogyan segít az UNICEF Afganisztánban?

11 helyi irodánkkal minden régióban jelen vagyunk:

 

  • országon belül menedéket kereső gyerekeknek biztosítunk biztonságot,
  • vizet és higiéniás eszközöket szállítunk,
  • alultáplált és sérült gyermekeket látunk el terápiás élelemmel és gyógyszerekkel,
  • csecsemőket és kisgyermekeket oltunk be.

Ahhoz, hogy a vészhelyzet közepette minden gyermek számára élelmet, tiszta ivóvizet, biztonságos menedéket, oktatást és alap egészségügyi ellátást biztosíthasson, folyamatos és kiszámítható adományokra van szükség.

 

SEGÍTEK

 

A 32 tonna segélyszállítmány lepakolása a kabuli reptéren.

 

A 11 éves Ghulam az UNICEF által szervezett foglalkozáson vesz részt Herat városában. Szervezetünk rekreációs programokat és pszichoszociális támogatást nyújt a gyermekeknek, külön erre a célra felállított mobil épületekben. Több mint 360 belső menekültként élő gyermek vesz részt a foglalkozáson.

 

Egy UNICEF által felállított gyermekbarát központban tanulnak, rajzolnak, énekelnek és játszanak a gyerekek.

 

Thuraya mindössze 5 napja született és máris megkapta élete első gyermekbénulás elleni oltását a Bab-e-Bargh Egészségügyi Központban. Az UNICEF támogatja a kórház immunizációs, táplálkozási, valamint terhesgondozási programjait. A kórházban naponta körülbelül 120 gyermek részesül rutin védőoltásokban, napi 80 gyermeket vizsgálnak meg alultápláltság gyanújával, és további 70 gyermek esik át állapotfelmérő szűrővizsgálaton.

 

Az UNICEF munkatársai a kabuli Indira Gandhi Kórházban is felügyelik a gyermekek ellátását. Csak augusztus folyamán 2500 gyermek és 1700 várandós vagy szoptatós édesanya kapott alapvető egészségügyi ellátást.

 

Az UNICEF azonnal fogyasztható, terápiás élelmiszert és terápiás tejet biztosít a súlyosan alultáplált gyermekek életmentő kezeléséhez.

 

Az UNICEF vízszivattyúkkal, víztartályokkal és víztisztító kapszulákkal biztosítja a tiszta vizet. Emellett alapvető higiéniás termékeket is eljuttatunk a családok számára.

 

A képen Manuel Fontaine, az UNICEF vészhelyzeti programjainak igazgatója látható, a Kabulban található Zan Abad menekülttáborban, amely 1700 embernek ad otthont.

A háborús konfliktus, az aszályból adódó folyamatos vízhiány, a koronavírus-járvány okozta gazdasági és társadalmi nehézségek, valamint a tél közeledte humanitárius válságba sodorták az országot.

Az UNICEF 65 éve dolgozik Afganisztánban a gyerekekért, munkáját a fokozódó veszély ellenére se szünteti be. Továbbra is mindent elkövetünk, hogy elérjük és biztonságban tudjuk a segítségre szoruló gyermekeket és családjaikat.

Segítse Ön is az afgán gyerekeket!

Adományával életeket menthet!

Segítek