UNICEF Blog

Hasznos elfoglaltságok óvodásoknak– Schwechtje Zsófi

Pici a gyerek, az óvoda zárva, hasznos elfoglaltság kellene a kicsinek, amitől a szülők is lélegzetvételnyi nyugalomhoz jutnak? Schwechtje Zsófi óvónő az UNICEF blogjában erre a mostanában jól ismert alaphelyzetre ad néhány tippet. Kreatív elfoglaltságok, amikhez nem kellenek drága játékok, de szociokognitív területen (koncentráció és izmok erősítése, finommotorika, kreativitás) fejlesztik a gyerekek.

3-4 éveseknek

Gyurmázás vízből és lisztből

„Liszt, víz és só szerencsés esetben most is sok háztartásban van. Ha ezeket összekeverjük, egy tésztaszerű anyagot kapunk, amit a só fényesebbé tesz. Nyugodtan gyúrható, formázható, lehet belőle golyókat görgetni, vagy akár csak csipkedni, bármit is tesz vele a gyerek, fejleszti a finom motorikus készségeit. A profik szülői felügyelet mellett temperával is megszínezhetik, hurkapálcával, vagy gyufával díszíthetik, a végén pedig akár ki is süthetik. Biztonságos, hiszen nem baj, ha a gyerek a díszítés nélküli gyurmát  a szájába veszi.”

Szappanbuborék fújás

„Nem kerül sok pénzbe ez a játék, ha a fürdőszobában, vagy a szabadban csináljuk, talán a lakást sem áztatjuk el vele. A kicsi lecsaphatja, letapsolhatja a buborékokat, vagy rájuk ugorhat, kellemesen elfárasztjuk ezzel a tevékenységgel és a reflexeit is fejlesztjük.”

Rajzolás krétával betonfelületre

„Az igazán piciknek érdemes vastagabb krétát venni, a nagyobbaknak lehet vékonyabbat is választani. A kréta olcsó és a nagyobb szupermarketekben is kapható. Ha van a kertben bármilyen betonfelület, ahova rajzolhat, akkor a gyerekek itt órákig elszórakozhat és közben kiélheti a kreativitását, fejlesztheti képességeit. Egy közönséges kerti slaggal bármikor eltüntethetjük a rajzokat.”

4-5 éveseknek

WC papír guriga átalakítás

„A WC papír gurigával csodákat lehet művelni. A kicsik arcot rajzolhatnak neki, a nagyobbak spárgából hajat, színes papírból szoknyát, kezet ragaszthatnak neki. A nagyobbak nyugodtan használhatnak ollót is.”

Babcsíráztatás

„A borsó vagy a bab csíráztatása nagyon izgalmas a gyerekek számára, minden napra ad valami elfoglaltságot, fejleszti a figyelmet és a türelmet tanítja és közben a gyerekek a természetről is sok mindent tanulhatnak. A borsót, vagy babot vattába kell tenni, gondoskodni róla, hogy elég napfényhez jusson, majd figyelhetjük a fejlődését. Később egy joghurtos dobozban kiültethetjük az ablakba, vagy az erkélyre is.”

Üveggolyózás

„Leteszünk egy-egy üveggolyót és az a feladat, hogy a többivel eltaláljuk őket, természetesen nem dobva, hanem gurítva. A finommotorikát fejlesztik ezek a mozdulatok.”

 

 

 


Képek forrása: Pixabay

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek