Bordány

Bordány méltatása

Dr. Tausz Katalin

 

A kiírásban szereplő minden feltételt teljesítő pályázat elolvasása előtt nem hallottam Bordány községről.

A száraz tények: Szegedtől 20 km-re fekvő Csongrád megyei, tanyavilággal is rendelkező községben főként mezőgazdaságból élnek az emberek. Lakosainak száma úgy 3300 fő, közöttük nagyjából 19 százalék a 18 évesnél fiatalabb gyermek.

Található itt akadálymentes óvoda, iskola; hozzáférhető a gyerekjóléti szolgáltatás és a korai fejlesztés; munkájukat iskolapszichológus és pedagógiai asszisztens is segíti.

„Nemzetközi hírnevet ad a településnek, hogy Dienes István régész 1955-ben itt tárta fel a híres “bordányi honfoglaló magyar asszony lószerszám-garnitúráját”, ami a leggazdagabb ilyen tárgyú lelet.” (https://hu.wikipedia.org/wiki/Bord%C3%A1ny)

A község több pályázati projektben vett részt, többek között a Leader programban.

Ha önmagukat azonosítják, azt írják: a Homokhátság szíve. Pedig így is jellemezhetnék magukat: egy település, ahol már gyerekkorban elkezdődik a társadalmi felelősségvállalás, a részvétel és a demokratikus működésmód tanítása vagy így: neked is sikerülhet kellő kreativitással és elköteleződéssel.

Miért minta Bordány a demokrácia iskolájára? Csak jelzi, hogy a jelenlegi alpolgármester volt korábban az első Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat polgármestere két ciklusban. Itt az ifjúsági polgármester az önkormányzat Egészségügyi, Oktatási és Szociális Bizottságnak állandó tagja. Számos jelenlegi és a múltban lezajlott programjuk, például a Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat által életre hívott Fiatalok Bordányért Programcsomag bizonyítja, érdemes és be kell vonni a gyerekeket és fiatalokat a közös gondolkodásba, a települést érintő döntésekbe.

Miért kreatív? Bordányban több civil szerveződés működik, például a KUSZA szabadidős egyesület. A gyerekek és fiatalok számára a szabadidő hasznos eltöltését segíti a Bordányi Ifjúsági Információs Pont, a faluház, a községi könyvtár, az Integrált Közösségi Szolgáltató Tér. A kommunikáció minden lehetséges formájával élnek: különféle helyi honlapok (pl. a gyermek és ifjúsági önkormányzaté), az iskolai elektronikus faliújság, a youtube-on közvetített helyi híradó, a hat ingyenesen igénybe vehető WIFI pont mind-mind a tájékozódást és a kapcsolatteremetést segíti. Még az ifjúsági polgármestert is internetes szavazással választják meg.

A gyerekek úszás, kerékpáros, napközi és faluvédő, görkori, foci, kincskereső és média táborokban tölthetik el a nyári szünidőt. Évente megrendezik a kecskeversenyt és a helyi ízek fesztiválját, ahol többek között az Osztályharc nevű játékban az általános iskolás gyerekek azért versenyeznek, hogy megnyerjék az osztálykirándulás költségeit.

A közösségi részvétel fokozására létrejött Közösségi önsegélyező rendszer és Körbank mottója: „A barátság összeköt”. Itt a helyi pénzben, a Bordányi koronában számolják el az egyénekért és a közösségért végzett önkéntes munkát.

Közismert: a kisebb települések többnyire jóval rosszabb helyzetben vannak, mint a nagyvárosok, nagyobb a szegénység kialakulásának kockázata, nehezebben hozzáférhetők a szolgáltatások. Bordány azt példázza, hogy kimagasló egy főre jutó GDP, jómódú és adóerő képes lakosság nélkül is lehet a jó mintát, a gyerekek, a fiatalok és a falu egésze számára is jövőképet mutatni,

Forrás: Hírek bordányból

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek