Cigánd

Cigánd méltatása

Cigánd önkormányzata kiemelt figyelmet fordít arra, hogy minden társadalmi felzárkóztatást és együttműködést hátráltató tényezőt felszámoljon, valamint hogy a fogyatékossággal élő gyermekek esélyegyenlőségét megteremtse, például a közintézmények akadálymentesítésével. A hátrányos helyzetűek is gondolt a városvezetés, hiszen a rendszeres étkezés biztosított számukra, és ingyenes nyári táborok várják is a fiatalokat. Az önkormányzat és a pedagógusok a gyermekbántalmazás-prevencióra is energiát fordítanak. Fontos része még Cigánd vállalásainak a gyermekjogok sokrétű megjelenítése és megfelelő kezelése, illetve az is, hogy a döntéshozatalok esetében is vizsgálják azok gyermekekre gyakorolt hatásait. Eleme a helyi politikának az is, hogy a közintézmények működését a dolgozó szülők munkaidejéhez igazították.

Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke, az UNICEF Gyermekbarát Település program Értékelő Bizottságának tagja laudációja pedig így szólt:

„Bodrogköz elfeledett vidék. Olyannyira az, hogy még a Borsod megyeiek sem érzik magukénak, mintha nem ugyanaz a válság sújtaná, mintha nem ugyanaz a fájdalom marná. A lecsúszás olyan régen kezdődött, hogy már szinte mindenki az élet természetes velejárójának tartja. A két folyó által közrezárt földnyelven élőkről évtizedeken át csak annyit lehetett tudni, hogy a kisvasút megszüntetésével a reményt is elvesztették. A térség településeiről azóta  jobbára csak árvizek, bűnügyek kapcsán lehet hallani, de azt is ritkán. A kívülről érkező azt feltételezheti, az itteni élet szürke és lassan csordogál, mint a Bodrog, amelynek egyetlen hídja nemcsak összeköt, hanem távolságot is tart.

A sorból kilógó település neve Cigánd. A háromezer lelkes kisvárost adottságai még itt is a leghátrányosabb helyzetű kategóriába sorolják, az emberek azonban nem keseregnek, és nem a körülményekre panaszkodnak, hanem a jövőbe tekintenek. A jövőt a következő generációk jelentik. A cigándiak pedig egyszerűen megfogalmazható célt tűztek maguk elé: megpróbálják megállítani a fiatalok elvándorlását. Ehhez mindent meg kell tenniük a gyermekekért, a gyermeket nevelő családokért. Eltökéltségüket jelzi, hogy míg a környező településeken óvodákat és iskolákat zártak be, Cigánd magas színvonalú bölcsődét létesített. Az óvodát szépen felújították, az épület egy sarkában a helyi érdekességeket a gyerekek számára bemutató „múzeum sarkot” alakítottak ki. A sorba illeszkedik a jól szervezetten és lelkiismeretes munkatársakkal tevékenykedő gyermekvédelmi szolgálat.

Cigánd bekapcsolódott a Magyar Máltai Szeretetszolgálat felügyelete mellett zajló Gyerekesély Programba.  A kisváros pedagógiai szakszolgálata a dolgozók leterheltsége ellenére korai fejlesztéssel bővítette tevékenységét, mert a szakemberek pontosan tudják, hogy a gyermekek életének első szakaszában, 0-3 éves kor között tehetnek a legtöbbet azért, hogy a bennük rejlő képességek később szabadon kibontakozhassanak. Ez akkor is így van, ha erre a feladatra nincs pénz és nincs hozzá elég ember.  Cigándon volt erő a nehezebb utat választani. Talán azért is, mert az esélyekkel fukarkodó világukban megértették, hogy az igazi lehetőség ritka kincs, amit nem szabad elengedni. A tehetetlenséget mindig meg lehet magyarázni, magyarázatokból viszont nem lehet jövőt építeni.

Az óvodában és az iskolában étkező gyerekek a település határában a Start közmunkaprogramban termelt zöldségekből főzött ételt eszik. Ebéd után az iskola mellett kialakított műfüves pálya várja a gyerekeket, a sportegyesület aktív programokkal tölti ki a délutáni órákat. A diákok nemcsak nyolcadik osztályig kapnak támogatást, az önkormányzat szakképesítés megszerzésére ösztönöz mindenkit.

Ha a felismerések kitartással párosulnak, a Cigándon felnövekvő generáció alapélménye már nem az unalom és a kilátástalanság lesz. Akkor pedig az idő sem telik már majd annyira lassan, unalmasan.

A következő generációk sorsáért viselt és vállalt felelősségéért, a jövőbe fektetett erőfeszítéseiért úgy gondoljuk, Cigánd városa méltón és büszkén viselheti az UNICEF Gyerekbarát Település címet.”

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek