Döntő

Két magyar csapat méretheti meg magát az UNICEF versenyének nemzetközi döntőjében

Két magyar csapat, a hernádszentandrási A félelmek legyőzői és a hevesaranyosi Depriváció Nyomán jutott ki az UNICEF Rajtad áll a jövőd! (Youth Challenge) nemzetközi versenyébe. A hazai döntőn öt hátrányos helyzetű fiatalokból álló csapat mutatta be kidolgozott válaszát arra a problémára, amely a leginkább befolyásolja az életüket. A zsűri, a résztvevők, valamint a mentorok szavazata alapján állt össze a végleges sorrend. A két magyar csapat most a világ 16 országából érkező 30 másik pályázattal verseng tovább a 20 ezer dolláros fődíjért és a vele együtt járó szakmai támogatásért.

Az UNICEF az uniós tagországok közül először Magyarországon indította el a Rajtad áll a jövőd! (Youth Challenge) nevű programját, amelynek lényege, hogy a fiatalok maguk azonosítják be a mindennapjaikat leginkább megnehezítő problémát, majd mentorok segítségével igyekeznek kreatív megoldást találni rá. A közel ötven jelentkező csapatból öten jutottak be a hazai döntőbe, ők mindannyian 1000 dolláros anyagi, valamint komoly szakmai támogatást kaptak a terveik kidolgozásához. Most a mezőny tovább szűkült, a végső kettőnek többfordulós versenyben kell megméretnie magát a nemzetközi porondon, pályázatukat hamarosan New Yorkban veszik górcső alá. A kiválasztott projektek nemcsak pénzt kapnak a folytatáshoz, hanem követhető példaként is szolgálhatnak fiatalok milliói számára az egész világon. Az eredményhirdetés áprilisban lesz.

Az öt döntős csapat

A félelmek legyőzői

A félelmek legyőzői csapat tagjai a kirekesztés ellen indítottak érzékenyítő kampányt, mert úgy érzik, hogy gyakran cigány származásuk miatt bántják őket. A kisvideókat eddig több mint egymillióan látták néhány hét leforgása alatt. A kampányhoz ismert emberek, például a Parno Graszt együttes, valamint Gáspár Bea is csatlakozott, a YouTube-on meséltek arról, hogy milyen hátrányok érték őket a negatív megkülönböztetés miatt.

 

Depriváció Nyomán

A Depriváció Nyomán csapat azoknak a fiataloknak segítene, akiknek nincs megfelelő lehetőségük a tisztálkodásra, ruháik mosására és ezért gyakran kirekeszti őket a közegük. A fiatalok a már meglévő közösségi házat szeretnék továbbfejleszteni, hogy mindenki számára elérhetőek legyenek a higiéniás szolgáltatások. A távlati tervek között szerepel egy mosodabusz indítása is.

 

Lótuszok

A Lótuszok csapata állami intézményekben élő fiatalokból alakult, ők a pályaválasztás kapujában álló társaiknak dolgoztak ki mentori programot. A közösségi házban baráti, biztonságos környezetben ismertetnék meg az érdeklődőket a felnőtté válás kihívásaival és foglalkozásokon, előadásokon, tanácsadáson keresztül segítenék őket a gyakorlati kérdésekben, például abban, hogy miként kell egy önéletrajzot megírni, vagy egy állásinterjún szerepelni.

 

Mindenki egyért, egy mindenkiért

A Mindenki egyért, egy mindenkiért csapata Bükkszentmártonból, egy kis 300 fős kis hevesi zsákfaluból érkezett a versenybe, ahol komoly problémát jelent a munkanélküliség és az ingerszegény környezet. Sok fiatal nem tudja, hogy mihez kezdjen a munkaerőpiacon, a háromfős csapat pedig elsősorban nekik kíván segítséget nyújtani. Tréner bevonásával a helyi és környékbeli érdeklődők számára tartanának foglalkozásokat és tesztek segítségével abban is támogatnák a jelentkezőket, hogy rájöjjenek, mik a főbb erősségeik, mi érdekli őket, milyen képességeiket tudják kamatoztatni a munka világában.

 

Mozaik

A Mozaik egy olyan applikációt fejleszt ki, amely a mozgássérült, fogyatékkal élő fiatalokat látja el információval munkahelykeresés közben. Az adatbázisból megítélhetik, hogy mennyire akadálymentesek, jól megközelíhetők és befogadók a lehetséges munkahelyek, valamint a munkáltatókat is segíti új, értékes munkaerő találásban.

 

„Kicsit olyan volt az elmúlt két hónap mint egy tehetségkutató verseny, minden résztvevő rengeteget fejlődött a közös munka során, tanultunk a világról, egymásról, a csapatok kezdeti elképzelései kikristályosodtak és most már készen állnak a megvalósításra. Két csapat előtt nyitva az út, hogy terveik akár globális szinten is támogatókat szerezzenek, de a többi döntős projekt is nagyon értékes, reméljük, hogy ezek a csapatok is mennek tovább a megkezdett úton és kapnak bíztatást, támogatást országon belülről. Lehetőségeink szerint mi továbbra is segítjük őket és örülnénk, ha más szervezetek, cégek vagy akár magánszemélyek ebben csatlakoznának hozzánk. Fantasztikus látni, hogy ezek a fiatalok mennyire értik az őket akadályozó társadalmi problémákat, mekkora utat tettek meg az elmúlt hónapokban és mennyire elkötelezettek, hogy dolgozzanak a közösségeikért. Büszkék vagyunk rá, hogy a világ fejlett országaiban működő UNICEF bizottságok közül egyedüliként az UNICEF Magyarország lehetőséget kapott  a verseny megrendezésére és látva az eredményeket, mindenképpen folytatjuk a következő években is ” – mondta Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek