Egyre kilátástalanabb a jemeni gyermekek helyzete

A jemeni gyermekek minden napja a túlélésről szól.

Segíts, hogy segíthessünk!

Jemenben a 2015 márciusa óta tartó fegyveres konfliktusok teljesen ellehetetlenítik a helyi családok és gyermekeik életét. A válsághelyzetet mostanra a világ legsúlyosabb humanitárius krízisévé vált: az ország lakosságának 80%-a, mintegy 24 millió ember szorul azonnali segítségnyújtásra, amelyből 12 millió gyermek.

Segítek

Jemenben a gazdaság összeomlása miatt a családok nem tudják megvásárolni az alapvető élelmiszereket. Emiatt több százezer gyermek szenved súlyos alultápláltságban.

A jemeni nemzetgazdaság összeomlása miatt a helyi családok nem jutnak jövedelemhez, és a legalapvetőbb élelmiszereket sem tudják megvásárolni. Az emberek többsége húst, halat és gyümölcsöt hónapok óta nem fogyasztott. Az országban 10 millió ember éhezik, amelyből 360 000 öt év alatti kisgyermek. A 6 hónaposnál fiatalabb csecsemők mindössze 10%-át tudja szoptatni az édesanyja, mivel a kismamák és fiatal édesanyák jelentős része alultáplált és vérszegény. Az alultápláltság életveszélyt jelent a gyermekekre nézve, emellett szellemi és fizikai fejlődésükben is behozhatatlan károkat okoz. Emellett az alultáplált gyermekek legyengült immunrendszere sokkal kevésbé ellenálló a betegségekkel szemben, emiatt számos gyermeknél alakulnak ki szövődmények. Rengeteg jemeni gyermek szenved például akut vizes hasmenéstől,  amely kiszáradáshoz vezethet, kisgyermekek esetén pedig akár végzetes is lehet.

Segítek

Jemenben tovább rontja a helyzetet az egészségügyi rendszer és a higiéniai szolgáltatások kritikus állapota. Sok család nem jut tiszta ivóvízhez, így a gyermekek ki vannak kitéve a vízzel terjedő betegségeknek. A kisgyermekeket emellett a fegyveres harcok sem kímélik: csak az elmúlt 10 napban 27-en vesztették életüket fegyveres támadásokban. Orvosi segítségért sokaknak messzire kell utazniuk, mert a harcok miatt számos kórház rongálódott meg, vagy zárt be. A családok gyakran nehezen összekuporgatott pénzüket költik arra, hogy gyermekeikkel eljussanak a legközelebbi kórházba, ahol az egészségügyi dolgozók erejükön felül próbálják ellátni a betegeket.

Segítek

A jemeni gyermekeket az erőszak sem kíméli. A közelmúltban 27 gyermek veszítette életét erőszakos cselekmények következtében.

A jemeni gyerekeknek minden támogatásra szükségük van! Segíts te is!

A jemeni családok és gyermekek számára az UNICEF munkája reményt jelent, és azt, hogy nem feledkezett el róluk a világ.  Szervezetünk támogatásával 2018-ban 345 000 5 évesnél fiatalabb gyermek részesült alultápláltság elleni kezelésben. A szerencsés gyermekek közé tartozik a képen látható kis Doa’a is, aki  kóros alultápláltságban és tüdőgyulladásban szenvedett, amikor egy UNICEF által támogatott kórházba került. A központban terápiás ételkészítménnyel és gyógyszerekkel kezelték, így a kislány súlya hamarosan gyarapodni kezdett. Doa’a mára ismét otthon lehet szerető családja körében.

Segítek

A kis Doa’a élet-halál harcot vívott, amikor egy UNICEF által támogatott gyógyközpontba került, ahol terápiás gyógykészítményeket kapott. A kislány egyre jobban van, és már hazatérhetett szüleihez.

Az UNICEF eddigi erőfeszítéseinek eredményeként
  • 2018-ban 1 millió öt év alatti gyermek részesült alapvető orvosi ellátásban;
  • 4 millió gyermek kapott gyermekbénulás elleni védőoltást;
  • 1.1 millió 1-15 éves fiatalt oltottunk be kolera ellen, és oltási kampányunkkal sikerült a megbetegedések számát a tavalyi szám tizedére csökkenteni;
  • 5 millió gyermeknek biztosítottunk hozzáférést tiszta, biztonságos ivóvízhez;
  • a lelki traumák feldolgozásához 800 000 jemeni kisgyermek kapott szakértői segítséget;
  • 1.5 millió család vett részt az UNICEF készpénzes gyorssegély programjában.

Segítek

 

Az UNICEF oltási kampánya során 1.1 millió 1-15 éves fiatalt oltott be a betegség ellen.

Az UNICEF számos iskola helyreállításában is részt vesz, ahol alternatív oktatási programjaink keretében baleset megelőző órákat is tartunk a gyermekeknek, hogy időben felismerjék, és elkerüljék a harcokból visszamaradt robbanószereket. Az oktatás biztosításával emellett segítünk visszaállítani a gyermekekben a normalitás érzését, amely által egy időre elfeledkezhetnek a falakon túli harcokról, és ismét kisgyermekek lehetnek.

Segítek

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek