Éhínség Dél-Szudánban

Azonnali segítségnyújtásra van szükség!

Az évek óta tartó fegyveres konfliktusok és az elhúzódó szárazság miatt a lakosság az idén az éves gabona szükségleteinek mindössze 52%-át tudja megtermelni. „Nagyon kevés a termésünk, és ami van, azt is napról napra egyre kevesebbért tudjuk eladni” számolt be a fenti képen látható kislány, Elizabeth édesanyja. A csekély és silány minőségű termés miatt családok millióinak túlélése került veszélybe, így a világ negyedik legfiatalabb országában közel 5 millió gyermeknek van szüksége arra, hogy felfigyeljenek rájuk!

 Segítek

Elizabeth a dél-szudáni főváros, Juba egyik kórházában kap segítséget. Ahhoz, hogy a súlyosan alultáplált másfél éves gyermeket megerősítsék, terápiás tejre és magas kalóriatartalmú, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag terápiás élelmiszerre van szüksége, amelyet orvosi felügyelet mellett biztosítanak neki. A csodakészítményeknek köszönhetően már 1 hét alatt jelentős javulás várható.

Az alultápláltság rendkívül veszélyes betegség, de gyógyítható!  Adományoddal élelmet és tiszta ivóvizet biztosítasz, amely a túlélést jelenti!

Segíts, hogy minél több nehéz sorsú gyermeket érhessünk el!

Az UNICEF 2019-ben több mint 2 millió szudáni gyermeknek és édesanyának szeretné megteremteni a minőségi táplálkozás feltételeit:

  • mikro-tápanyagokban gazdag élelmiszer-készítményeket biztosít,
  • alapvető egészségügyi szolgáltatásokat tesz hozzáférhetővé,
  • csecsemő táplálással és higiéniás gyakorlatokkal kapcsolatos tanácsadást nyújt.

A felvilágosító és szűrőprogramoknak köszönhetően még több alultápláltságban szenvedő gyermek juthat időben segítséghez.

Segítek

Dél-Szudánban az évek óta elhúzódó konfliktushelyzet miatt 4.5 millió ember kényszerült elhagyni otthonát, köztük 60% a gyermekek aránya.

Segítsd adományoddal Te is a munkánk!

A Világélelmezési Program, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, valamint az UNICEF számításai szerint az élelmiszer-biztonsági helyzet 2019 tavaszán tovább súlyosbodhat. Az előrejelzések alapján a májusban kezdődő aszályos időszak tetőpontján akár 7 millió dél-szudáni lakos élelmezése kerülhet veszélybe. Ez különösen kockázatos a várandós és szoptató nők kapcsán, hiszen általuk még magasabbra nőhet az 5 éven aluli súlyosan alultáplált gyermekek száma. Az UNICEF most is a helyszínen van és szakemberek segítségével azon dolgozik, hogy a legyengült gyermekeket mielőbb kezelésbe vegyék!

 Segítek

Munkánk folytatásához a Te segítségedre is szükség van!

Az UNICEF 13 egészségügyi központot tart fent a térségben. Munkatársaink mindent megtesznek annak érdekében, hogy minél több gyermek jusson időben segítséghez. Az azonnali beavatkozás nagyon fontos, hiszen ha időben érkezik a segítség, a gyermekek közel 90%-át megmenthetjük.

 Segítek

Angar egyike azon kisgyermekeknek, akiknek sikerült legyőzni a betegséget. Koraszülöttként élet-halál határán mozgott, amikor az UNICEF egészségügyi csapata találkozott vele és édesanyjával a falujukban. A kór megállapítása után a gyermek egy stabilizációs központba került, ahol terápiás ételeket kapott. A kisfiú egy hét elteltével már elég erős volt ahhoz, hogy édesanyja szoptathassa. Az UNICEF segítsége nélkül elvesztettem volna őt”– mondta a hálás édesanya.

A legkisebb adomány is életeket menthet!

Szervezetünk tavaly több mint 176 000 súlyos alultápláltságban szenvedő dél-szudáni gyermek gyógyításáról gondoskodott:

  • terápiás élelem
  • biztonságos ivóvíz
  • valamint a nélkülözhetetlen gyógyszerek hozzáférhetővé tételével.

Helikopterrel érkezik a segítség

Az elmenekült dél-szudániak közül 1.5 millióan nehezen megközelíthető helyeken találtak menedéket, ezért számukra az életmentő segítséget helikopterrel juttatja el az UNICEF. 2018-ban ilyen akciók keretében 544 969 embert, köztük 111 642 öt év alatti gyermeket sikerült elérnünk.

Az alultáplált gyermekek kezelése nem csak egészséges növekedésük és fejlődésük okán szükséges, hanem azért is, mert a legyengült szervezet számára a legkisebb fertőzés is végzetes lehet. A megelőzésben elsődleges szerepe van a higiéniás körülményeknek és a tiszta ivóvíz biztosításának, amelyek szervezetünk víztisztító tablettákkal és higiéniás eszközökkel ér el. Munkánk részét képezi a gyermekek és családok kézmosásra és megfelelő szanitációs gyakorlatokra való oktatása is.

 Segítek

Theresa

A kislány ikertestvérével együtt súlyos alultápláltságban szenved. A mérések szerint jó pár centivel elmarad a korának megfelelő magasságtól, így az elkövetkező időszakban fokozottan kell figyelni a táplálására.

Az ENSZ szervezetek számára prioritás, hogy ne csak rövid távú segítséget nyújtsanak a rászorulóknak, hanem a fenntarthatóság érdekében javítsák a családok önellátó képességét is.

Ebből a célból 800 000 gazdálkodó, halászó, állattartó családot láttak el zöldség és gyümölcs magvakkal, kézi termelőeszközökkel és halászati felszerelésekkel. A termelő felszerelések segítségével, optimális időjárási viszonyok mellett, egy család több mint hat hónapra elegendő gabonát tud megtermelni a jövőben.

A dél-szudáni gyerekek nem tudnak tovább várni!

„Az alultápláltság halálos kimenetelű is lehet. Ugyanakkor egyszerűen orvosolható” – fejette ki Jesca Wade Mury, az UNICEF dél-szudáni képviselője. Szervezetünk elkötelezett az iránt, hogy minden rászorulóhoz eljusson a segítség, ehhez azonban intenzívebb támogatásra van szükségünk.

 Segítek

Az UNICEF élelmezési programja jelenleg 88%-os finanszírozási hiánnyal működik. Ha az erőforrás nem biztosított, a gyerekek, akiket időben meg tudnánk gyógyítani, nem maradnak életben.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek