Földrengés és cunami Indonéziában

Az indonéziai cunami áldozatainak segítségre van szükségük! 

Pusztító földrengés és egy mindent elsöprő cunami csapott le Palura, az indonéz Sulawesi sziget városára. Legalább 400 gyerek vesztette életét, de ez a szám az elkövetező napokban emelkedni fog.

A helyi UNICEF arra kér minket, hogy a vészhelyzetre tekintettel nyújtsunk mielőbbi segítséget az érintetteknek. A 2004-es cunami következtében 226.000 ember halt meg az Indiai-óceán térségében és 120.000 Indonéziában. Az akkori tapasztalatok alapján állíthatjuk, hogy a cunami egy olyan halálos veszély, amelyből rendkívül nehéz felépülni. Az UNICEF máris megkezdte a mentési akciót, amelynek fókuszában a gyermekek és a családok állnak.

 Segítek

A földrengést és cunamit követő első napokban a következőkre van azonnal szükség: 

  • Felmérni a károkat és meghatározni, hogy hol milyen típusú beavatkozás indokolt
  • Menedéket biztosítani annak a több ezer családnak, akiknek az otthona megsemmisült
  • Az eltűnt gyerekeket újraegyesíteni szüleikkel
  • Biztosítani a családok számára a tiszta ivóvizet, gyógyszereket, fertőtlenítőszereket

 Segítek

Egyelőre még korai megmondani, hogy pontosan mekkora is a baj, hiszen a cunami okozta áradás eltorlaszolta az utakat, a földrengésben hidak semmisültek meg, és szinte mindenhol áramkimaradások nehezítik a kommunikációt, így nem tudni biztosan, hogy hány gyerek van most is veszélyben. 

A kisfiú és családja otthonát teljesen tönkretette a földrengés. ©AFP Photo/Bay Ismoyo

Csak a múlt hónapban, az indonéz Lombok szigetét több földrengés is sújtotta, amelyben 500-an vesztették életüket. Sulawesin az áldozatok száma már most sokkal magasabb.

“Az indonéz Paluban, Donggalában és a földrengés és cunami sújtotta településeken élő gyerekeknek sürgős segítségre van szükségük. Sokan elvesztették szeretteiket, otthonaikat, az ismerős környezetet, mindent, ami fontos volt számukra. Az UNICEF Indonézia mindent megtesz annak érdekében, hogy kielégítse a gyerekek és családok a természeti csapás következtében hirtelen fellépő igényeit és szükségleteit. A halálos katasztrófát követően a helyi hatóságokkal együttműködve élelemmel, tiszta ivóvízzel és pszichológiai segítséggel támogatjuk a bajba került csecsemőket, gyerekeket és fiatalokat, hogy minél előbb felépülhessenek. Emellett az egyik legfontosabb feladat biztosítani, hogy a szüleitől, nevelőitől elszakadt gyerekek visszatérhessenek családjukhoz. Az UNICEF más szervezetekkel együttműködve segíti a családtagok lenyomozását, hogy a gyerekek újra szülői, gondviselői felügyelet alá kerüljenek” – mondta Amanda Bissex, az UNICEF Indonézia képviselője. 

 Segítek

Rengeteg ember vár arra, hogy elhagyhassa a földrengés sújtotta Sulawesi szigetet. Ez a család a reptéren tartózkodik, amíg evakuálják őket. © AFP Phot/Adek Berry

Az Indonéz UNICEF jelenleg a szervezet tartalék készleteit használja a vészhelyzeti reagáláshoz, de további anyagi fedezetre van szükség ahhoz, hogy az életmentő humanitárius segélyszállítmányokat és a szakértői segítséget eljuttathassa a katasztrófa sújtotta érintettekhez.

Kérjük, támogasd Te is a munkánkat, hogy együtt segíthessünk a katasztrófa áldozatain!

A legkisebb segítség is életeket ment!

Köszönjük a támogatásod!

Segítek