Gyermekéletek tűz és víz között

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy közelmúltban végzett felmérése megdöbbentő eredményt hozott: több gyermek veszíti életét a biztonságos ivóvíz és a higiénia hiányához köthető betegségekben, mint közvetlen fegyveres harcok során. A fegyveres konfliktusok sújtotta területeken a vízellátó infrastruktúra kiemelt veszélynek van kitéve, ugyanis gyakran stratégiai célból támadják őket. A környéken élő családok emiatt bizonytalan eredetű víz használatára kényszerülnek, amelynek fogyasztása nem ritkán végzetes betegségekhez vezet.

2020 őszén az UNICEF Csapat sportközössége azért fog össze, hogy világszerte minden gyermek számára biztosított legyen a tiszta és egészséges ivóvíz!

Fuss velünk Te is a tiszta vízért a 35. Wizzair Félmaratonon vagy a 35. SPAR Budapest Maraton Fesztiválon!

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!

A  biztonságos ivóvíz alapvető emberi jog és létszükséglet

A biztonságos ivóvíz nem csak alapvető emberi jog, amely mindenkit megillet, hanem létszükséglet is. Mégis jelenleg mintegy 2.1 milliárd ember nem fér hozzá a tiszta ivóvízhez szerte a világon, és legalább kétszer ennyien vannak azok, akik számára nem biztosított a megfelelő illemhely és a szanitáció. A tiszta víz hiánya és a nem megfelelő higiéniás körülmények miatt gyermekek millió vannak kitéve közvetlen életveszélynek. Közvetve és közvetlenül a világon naponta mintegy 800 gyermek halálát okozza az, hogy nem jutnak megfelelő mennyiségű és minőségű vízhez.

Az ivóvízellátó rendszerek működtetése és rehabilitálása sokszor életveszélyes feladat a fegyveres konfliktusok által érintett területeken. Kelet-Ukrajnában például, ahol 2014 óta folyamatosak az összecsapások, a Voda Donbassz Vízmű dolgozóit többször is érte már támadás. A társaság alkalmazottai közül 2018-ban öten vesztették életüket, amikor egy műszak végén buszukat bombatalálat érte. A területen, amelyen a vízmű 378 000 ember napi vízellátásáért felel, a szolgáltatás 89 alkalommal szünetelt a harcok miatt.

A háború által érintett területeken a vízgyűjtés sem veszélytelen. Szíriában a 2015-ös hőséghullám alatt három kisgyermek halt meg, mialatt családjaik számára vizet gyűjtöttek. A vízhordásra kényszerülő lánygyermekek fokozott veszélynek vannak kitéve: kimaradnak az oktatásból, lemaradnak a gyermekkorról és napi útjaik során saját testi épségüket veszélyeztetik szexuális erőszaknak is kitéve magukat, mert a vízhez vezető utakon gyakran fegyveres bandák állomásoznak.

Hogyan segít az UNICEF?  

A háború sújtotta területeken az ivóvízellátás biztosítása és a szanitációs rendszer kiépítése vagy a meglévő javítása az egyik leggyakoribb feladat, mert a harcoló felek gyakran stratégiai fegyverként használják a vizet és az ahhoz tartozó infrastruktúrát. Az tiszta ivóvíz biztosítása kiemelten fontos, mert számtalan járulékos haszna is van: segít, hogy a gyerekek valóban gyerekek maradhassanak, ha a vízhordás nem vesz el idő a játéktól és a tanulástól. A gyakran 20 kilós kannák hosszú kilométereken át tartó cipelése nem pusztán nehéz fizikai munka, de komoly veszélyforrás is. A vadon állatai, az úton álló fegyveres banditák, illetve maguk a természeti körülmények mind kockázatot jelentenek a gyermekek épségére és egészségére. Tegyünk együtt azért, hogy minden gyermek számára megadasson a tiszta és biztonságos ivóvíz!

Az UNICEF 2018-ban 35 millió ember biztonságos ivóvízellátásáról gondoskodott. 

A megfelelő higiénia és a tiszta víz biztosítása céljából az UNICEF

  • tartálykocsis vízszállítást biztosít a konfliktusos övezetekben;
  • vízellátó rendszereket rehabilitál a támadás alatt lévő településeken;
  • víztisztító tablettákkal és berendezésekkel látja el a helyi közösségeket;
  • gondoskodik az egészségügyi központok és mosdók helyreállításáról;
  • támogatja a kutak fúrását;
  • higiéniai csomagokat oszt és oktatási programokat tart;
  • szükség szerint illemhelyeket és szennyvízelvezető rendszereket alakít ki.

Fuss Te is az UNICEF Csapattal az őszi sportrendezvényeken és segíts, hogy minél több gyereknek tudjunk biztonságos ivóvizet és minden emberhez méltó életkörülményeket biztosítani!

CSATLAKOZZ HOZZÁNK!

 

Csatlakozz Te is az UNICEF Csapathoz!

Fuss a tiszta vízért!

CSATLAKOZOM