Gyermekjogok

Gyermekjogi nevelés

A gyerekjogi nevelés (child rights education) a gyermekjogok és a gyermekjogi megközelítés tanítása és tanulása annak érdekében, hogy a felnőtteket és a gyermekeket képessé tegyük azok alkalmazásáért való kiállásra családjukban, iskolájukban, közösségükben, nemzeti és globális szinten.

A gyermekjogi nevelés a cselekvésről szól. A gyermekjogokról tanulva és a gyermekjogi megközelítést megismerve a gyerekek és a felnőttek képesek lesznek változást teremteni mind a közvetlen környezetükben, mind a világban.

A gyermekjogi nevelés célja, hogy támogassa a jogalanyokat- különösen a gyerekeket- jogaik követelésében, és a felelős személyeket kötelességeik teljesítésében. Segíti a gyerekeket és felnőtteket a közös munkában, és bátorítja a valódi részvétel és a gyerekek polgári bevonódását.

Az emberi jogi neveléshez hasonlóan a gyermekjogi nevelés egyaránt tartalmazza:

 • a tanulást a jogokról,
 • a jogokon keresztül (jogok, mint a tanulási kultúra átalakításának szervező elve),
 • és a jogokért (cselekedni a jogok érvényesüléséért),
 • méghozzá a tanulás, mint jog átfogó elve részeként.

A gyermekjogi nevelés és a gyermekjogi megközelítés az emberi jogi nevelés és az emberi jogi megközelítés szélesebb csoportjába tartoznak, de a gyermekjogi előírásokat és alapelveket sokkal szisztematikusabban alkalmazzák (különösen a hat ernyőszerű gyermekjogot).

2014-ben az UNICEF megjelentette a „Kézikönyv a gyermekjogi nevelésről” c. kiadványt, mely egy olyan jogokon alapuló megközelítést vázol a gyermekjogi nevelés fejlesztésére, amely a formális oktatásra összpontosít a kora gyermekkori nevelés körében, általános iskolában és középiskolában.

A Kézikönyv céljai a következők:

 • Erősíteni az UNICEF nemzeti bizottság és országos irodák projektmenedzserei és más érdekelt felek képességeit, hogy tudjanak tervezni, végrehajtani, felügyelni és értékelni olyan programokat, melyek a gyermekjogokat támogatják az iskolákban és a kora gyermekkori környezetben;

 • Áttekintést és útmutatást nyújtani arról, hogyan kell megfelelően az iskolai tantervbe, tanítási gyakorlatba és tanulási környezetbe ültetni és végrehajtani a gyermekjogi nevelést;

 • Példákkal illusztrálni a gyermekjogi nevelés kezdeményezéseit, információit és modelljeit a programok és projektek stratégiai tervezéséhez, felügyeletéhez és értékeléséhez.

 • Az UNICEF-en belül egységes megközelítést elérni a gyermekjogi nevelésben.

A Kézikönyvhöz készült magyar nyelvű brossúra letölthető a csatolmányok között, a teljes angol nyelvű anyag pedig ezen a linken érhető el.

Az UNICEF megbízta a Queen’s University Belfast gyermekjogi központját, hogy kezdeményezzen alapfelmérést a gyermekjogi nevelésről a nemzeti bizottságokkal rendelkező országokban. A kutatás a következő kérdések köré épült fel:

 • A nemzeti bizottságokkal rendelkező országok milyen mértékben alkalmazzák a gyermekjogi nevelést?

 • Ahol a gyermekjogi nevelés végrehajtása előrehaladott, milyen tényezők segítették ezt a folyamatot?

 • Ahol a gyermekjogi nevelés végrehajtása nem előrehaladott, milyen tényezők akadályozták ezt a folyamatot?

A kutatás magyar nyelvű összefoglalója a csatolmányok között, a teljes angol nyelvű anyag pedig ezen a linken érhető el.

 

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek