Gyermekjogok

Mit tesz az UNICEF a gyermekjogok érvényesüléséért?

Az UNICEF fő küldetése a gyermekek jogainak érvényesítése. Globális jelenlétének köszönhetően a világ szinte valamennyi országában képes elérni olyan helyeket is, amelyeket mások nem, ezért egyedülálló helyzetben van ahhoz, hogy a gyermekek életébe pozitív változást hozzon. Az UNICEF-nek közel 70 éves tapasztalata van a gyermekek védelme terén, és az egyedüli szervezet, melyet a Gyermekjogi egyezmény név szerint megnevez a szakmai támogatás forrásai között.

Az UNICEF gyermekjogi munkája során azért küzd, hogy a gyermekek szükségletei világszerte teljesüljenek, lehetőségeik bővüljenek, és személyiségük, tehetségük kiteljesedhessen. Célja, hogy a gyermekek jogainak végrehajtása a világon mindenhol a politikai célok és a fenntartható fejlődés középpontjába kerüljön.

Ennek érdekében az UNICEF világszerte

  • küzd azért, hogy a Gyermekjogi egyezményt és a hozzá tartozó fakultatív jegyzőkönyveket ratifikálják, rendelkezéseit végrehajtsák,
  • segíti a jogszabályok, szakpolitikák gyermekjogi szempontú megerősítését, hatékonyabb érvényesítését,
  • segíti a gyermekjogok és a gyermekjogi megközelítés megismerését, megértését a társadalom minden szintjén,
  • felhívja a kormányok, családok, közösségek, egyének figyelmét a gyermekek jogainak tisztelete, védelme és elősegítése iránti kötelezettségre,
  • támogatja az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának munkáját, amely az egyezmény és a fakultatív jegyzőkönyvek végrehajtását monitorozza, és elősegíti a felé tett jelentéseket megelőző nemzeti konzultációkat.

Mit tesz az UNICEF Magyar Bizottsága a gyermekjogokért Magyarországon?

Az UNICEF Magyar Bizottsága a gyermekjogok megismerése, tisztelete és védelme érdekében figyelemfelhívó, oktató és érdekérvényesítő munkát végez Magyarországon. Munkánk során kormányzattal, civil szervezetekkel, szakemberekkel és gyermekekkel közösen dolgozunk a gyermekjogok érvényesüléséért.

 

Ismerje meg gyerekjogi programjainkat:

 

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek