Ebola-járvány jelenleg a Kongói Demokratikus Köztársaságot sújtja leginkább, de Közép-Afrika más országai is veszélynek vannak kitéve. Az elmúlt év ősze óta 750-en betegedtek meg a járvány legújabb hullámában. Az UNICEF több alkalommal megfékezte a vírus terjedését, és nagy erőkkel dolgozik azon, hogy megszüntesse a halálos kórt, amely a szomszédos országokat is fenyegeti. Az elmúlt napokban Gomában, egy 2 millió lakost számláló ruandai városban Ebola megbetegedést jelentettek. A Világegészségügyi Szervezet nemzetközi vészhelyzetet hirdetett. 

Az Ebola vírus halálos fenyegetést jelent. A gyerekek kiemelt veszélynek vannak kitéve, akkor is, ha nem kapják el a fertőzést, hiszen nemcsak fizikai, hanem súlyos lelki fájdalmat is okozhat. Ha kapcsolatba kerülnek egy beteggel, akár hetekig is elszigetelődhetnek családjuktól, barátaiktól, kiszakadnak az iskolából. Sokan elveszítették szeretteiket, rengeteg gyereknek kell árván felnőnie a járvány sújtotta területeken.

Az Ebola elleni küzdelem középpontjában a megelőzésnek kell állnia.

14 000

Több mint 14000 ebolás megbetegedést jelentettek Afrikában 2014 márciusa óta, s a járvány villámgyorsan terjed.

30 %

Az UNICEF fellépése azért rendkívül fontos az Ebola elleni harcban, mert a megbetegedettek több mint 30%-a kisgyermek, és tízből legalább négy 5 éven aluli. A beteg gyerekeket sok esetben el kell választani szüleiktől, hogy ne fertőzhessék meg egymást. A családok helyzetének könnyítése céljából az UNICEF óvodát nyitott a gyógyító központ közelében.

5100

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint már több mint 5100 ember meghalt. A járvány több módon is érinti a gyerekeket. Sokan megfertőződtek, de van, aki sajnos meghalt, míg mások elvesztették a szüleiket. Iskolák zártak be és a gyerekek kimaradnak az oktatásból.

Az UNICEF elsősorban a járvány sújtotta területeken dolgozik, de jelen van az érintett nyugat-és közép afrikai országok mindegyikében, és segít az Ebola megállításában ellátmánnyal, helyi közösségi és vallási vezetőkkel együtt felvilágosító-tájékoztató kampányaival. Ezek a kampányok elmagyarázzák az ott lakóknak a vírus terjedésének lehetséges módjait, ezáltal kulcsot adnak a megelőzéshez.

Az UNICEF olyan szakértőket és munkatársakat küld Kongóba, akik a kormánnyal, a civil szervezetekkel, valamint a helyi egyházakkal együttműködésben segítik az érintett családokat. Szervezetünk képviselői emellett prevenciós programokkal, rádióműsorokkal, utcai figyelemfelkeltő üzenetekkel, vallási összejövetelek alkalmával, fiatal felnőtt közösségekhez csatlakozva, valamint házról házra járva ismertetik meg a helyi lakosságot az Ebola leküzdésének leghatékonyabb módszereivel.

Miért olyan pusztító az Ebola a gyermekek számára?

  • Az Ebolával fertőzött gyerekeknek speciális átfogó ápolásra van szükségük, orvosi ellátásra, terápiás kezelésre a traumák feldolgozásához. Az alultáplált gyerekek sajátos kezelést igényelnek, terápiás élelmiszerrel és rendszeres orvosi ellátással kell küzdeniük az életben maradásért.
  • Vannak gyerekek, akiket hirtelen, olykor erőszakkal szakítanak el családjuktól, barátaiktól. Nekik különleges gondozásra és figyelemre van szükségük, amíg vírussal fertőzött szeretteik kezelés alatt állnak. Különös figyelemre van szükségük a szüleiktől elszakított csecsemőknek.
  • Az elárvult gyermekeknek hosszútávú segítségre és támogatásra van szükségük. Mediátor segít, hogy az árva gyerek elutasítása után helyreálljon a béke a szélesebb családi körben. Átfogó egészségügyi vizsgálatra, hogy felmérjék a gyerek állapotát, és szükség szerint kezeljék. Külön figyelmet kell fordítani, hogy ne szakadjanak ki az oktatásból, ne maradjanak le az iskolában, mert a tanulás mellett a napi rutin, a kortársakkal, barátokkal találkozás biztos pontokat jelentenek számukra.
  • Minden Ebolában érintett gyereknek meg kell küzdenie az esetleges megbélyegzéssel, kiközösítéssel, diszkriminációval. Segítenünk kell abban is, hogy elfogadott, értékelt és szeretett tagjai legyenek családjukban, az iskolában és a közösségükben egyaránt.

A korábbi évek erőfeszítéseinek eredményeként:

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek