Az AIDS elleni globális küzdelem a legnagyobb egészségügyi kihívás napjainkban. A HIV-vírus gyermekek körében való terjedésének megakadályozása, az anya-gyermek transzmisszió, valamint az AIDS fertőzött gyermekek kezelése kulcsfontosságúak a járvány lassításáért és végleges megállításáért vívott harcban. A vírus elleni küzdelemnek viszont már látható az eredménye: a járvány kirobbanása óta először került karnyújtásnyira egy AIDS-mentes generáció.

Az egyik legtöbb gondot okozó fertőző betegség, amit még nem tudnak meggyógyítani, az AIDS. Megfelelő védekezéssel megelőzhető, és ugyan még teljesen meggyógyítani nem tudják, már számos gyógyszer létezik, amivel kezelni lehet a fertőzötteket. Nehézséget jelent, hogy szorosan összefügg a szegénységgel, és nagyon sok gyermek HIV fertőzött anyjuktól kapják el a betegséget a terhesség alatt.

Az AIDS-es gyermekek 30 százaléka életét veszti a születését követő első évben, 50 százalékuk pedig általában nem éli meg a harmadik életévüket. A fertőzött gyermekek száma 13-14 millió közé tehető, és 20 millió kisgyermek maradt árván AIDS fertőzött szüleik halála miatt.

A nemzetközi küzdelem élére állva, az UNICEF-nek a világ 190 országában vannak AIDS-szel foglalkozó részlegei, és egyaránt figyelmet szentel a megelőzésre, kezelésre, a védelemre és támogatásra. A  szervezet gyermekeknek kifejlesztett antiretrovirális készítményeket szállít több mint 50 országba és 2009-ben 12 millió HIV-gyorsteszt csomagot szerzett be programjai számára.  Oktató, figyelemfelhívó tevékenységének köszönhetően egynegyeddel kevesebb gyermek fertőződik meg HIV-vel, mint 3 éve. Az UNICEF sokat tesz azért, hogy megelőzze a várandós édesanyák és gyermekeik közötti fertőzés átadását. 2012-ben 62%-al nagyobb volt a beoltott édesanyák aránya a legfertőzöttebb országokban, mint azelőtt. A fiatalok körében is kiemelkedő eredményeket ért el a szervezett, de még mindig szükség van átfogó intézkedésekre.

Az UNICEF segítségével jelentős előrehaladást értek el a HIV fertőzés anyáról gyermekre történő terjedésének megelőzésében. 2012-ben a legfertőzöttebb országokban a terhes anyák 62%-a kapott kezelést. Az UNICEF által támogatott prevenciós programok segítettek csökkenteni az új, kamasz fertőzöttek számát is, de a fertőzés megállításához még ennél is több kell. Az UNICEF elkötelezett, hogy a leginkább veszélyben lévő gyerekek és kamaszok a legátfogóbb megelőzési, kezelési, védelmi és gondozási programban vehessenek részt.

2015-ig az UNICEF el akarja érni, hogy megállítsák a HIV vírus terjedését az anyák és gyerekek körében.

1/2

A 15 éven aluli gyermekeknek fele annyi esélyük van rá, hogy megkapják az életmentő kezelést, mint a felnőtteknek.

35%

2009 és 2012 között az új, 15 éven aluli fertőzöttek száma 35%-kal csökkent a világon.

2,1 millió

2012-ben 2,1 millió 10 és 19 év közötti HIV-fertőzött élt a világon.

260 000

2012-ben 260 ezer új HIV fertőzött gyermek volt az alacsony és közepes jövedelmű országokban.

1/2

Kezelés nélkül a HIV fertőzött csecsemők fele hal meg még a második születésnapja előtt.

50%

2005 és 2012 között 50%-kal emelkedett AIDS-szel összefüggő halálesetek száma a fiatalok között.

200 Ft​

Mindössze ennyi pénzre van szükség egy AIDS teszthez, amivel egy állapotos nőnél megakadályozható, hogy gyermeke HIV vírussal fertőzötten szülessen meg.

1000 Ft

​Évi 1000 Ft​ elegendő ahhoz, hogy egy gyermek számára biztosítani lehessen azt az antibiotikum mennyiséget, ami megvédi őt a halálos fertőzéstől.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek