Idai ciklon: vészhelyzet Mozambikban, Zimbabwében és Malawiban

Az elmúlt évek legnagyobb méretű természeti katasztrófája, az Idai ciklon pusztít Kelet-és Dél-Afrikában. A viharos időjárás és az esőzések óriási károkat okoztak, rengetegen vesztették életüket, több száz gyermek és felnőtt tűnt el, családok százezrei váltak földön futóvá. A pusztító vihar jelenleg is tart, a várható esőzések miatt pedig akár 8 métert is elérhet a vízszint. Az UNICEF a katasztrófa bekövetkezte óta azon dolgozik, hogy a gyermekeket és a családjaikat biztonságba helyezze.

Azonnali segítségnyújtásra van szükség!

  Segítek

Mozambik

„Először csak a szél kezdett felerősödni, utána jött a vihar, és egyszer csak elvitte a fejünk felől a tetőt. A házam, a termésem, mindenem odaveszett” – számolt be Angelina Paulo, egy mozambiki édesanya az UNICEF-nek. Hozzá hasonlóan 600 000 embert érintett a természeti csapás, köztük 260 000 gyermeket.

Az ítéletidőben eddig több százan vesztették életüket, és 80 000 embert kellett evakuálni. A helyi erők és nemzetközi segélyszervezetek jelenleg is túlélők után kutatnak a romok alatt és az elárasztott területeken. Sok helybéli a háztetőkre mászva várja most a segítséget. Az időjárási előrejelzések szerint az esőzések az elkövetkező két napban is folytatódnak, így a helyzet tovább romolhat. A napokban a vízmagasság akár a nyolc métert is elérheti, ezáltal további 350 000 ember élete kerülhet veszélybe.

  Segítek

Az UNICEF a vészhelyzeti reagálás részeként egészségügyi csapatokat küldött Mozambikba,  valamint átmeneti szálláshely gyanánt sátrakat szállít az érintett területekre, és víztisztító tablettákkal, valamint alapvető gyógyszerekkel látja el a családokat. Szervezetünk külön figyelmet fordít az édesanyák és a gyermekek támogatására. Az alultáplált gyermekek magas kalóriatartalmú terápiás ételkészítményt kapnak, és mivel a párás idővel együtt a betegségeket terjesztő szúnyogok is megjelentek, így az UNICEF malária ellen is beoltja a gyermekeket.

A készletek biztosításához a Te segítségedre is szükség van!

  Segítek

A közegészségügyi állapotok javítása érdekében szervezetünk mobil toaletteket állít fel a befogadó központokban, és gyermekbarát közösségi tereket hoz létre, ahol a gyermekek az orvosi segítség mellett pszichoszociális ellátást kaphatnak. Önkéntesek segítségével folytatódik az alapszintű oktatás is, amely nagyon sokat segít a legkisebbeknek a tragédia feldolgozásában, mivel megteremti számukra a napi rutin érzetét.

Mozambikban számos város továbbra is megközelíthetetlen a szárazföldön. A nehezen elérhető területeken az UNICEF drónok segítségével készíti elő a humanitárius intervenciót, hogy minél hamarabb el tudja érni a külvilágtól elvágott gyermekeket és családjaikat.

 Segítek

Zimbabwe

Az Idai ciklon trópusi vihar formájában Zimbabwére is lecsapott. Az heves esőzések miatt a folyók kiléptek medrükből, és több település víz alá került Chimanimani és Chipinge területén. A viharok által érintett régiókban 82-en haltak meg, a sebesültek száma meghaladja a 200-at, és 217 eltüntet tartanak nyilván. Az ítéletidőben megközelítőleg 1000 család otthona ment tönkre. 250 000 ember szorul humanitárius segélyre, amelyből 125 000 kisgyermek.

Az UNICEF most is a helyszínen segít:

* Gyógyszereket, kannákat, szappant és víztisztító tablettákat juttatunk el az érintetteknek

* A megrongálódott utak miatt az elmúlt napokban a legnehezebben elérhető régiókba légi úton szállítjuk a felszereléseket

* A WASH (víz, szanitáció és higiénia) program részeként egészségügyi csomagokat, rekreációs eszközöket, valamint sátrakat szállítunk a helyszínre

* Szociális munkások által segítünk a családok egyesítésében, valamint támogatjuk őket az átélt traumák feldolgozásában.

  Segítek

Segítek

Malawi

“Egy vödörrel, két tányérral és a rajtam lévő ruhával érkeztem ide”– meséli Eneless, egy öt gyermekes családanya Malawiban. A viharok előtt sem volt a családnak sok mindene, mára azonban semmijük nem maradt.

Malawiban a természeti csapás a legrosszabbkor érkezett. A helyiek éppen az elkövetkezendő hetek aratási időszakára készültek. A vihar az idei gabonaterméssel együtt több ezer otthont pusztított el Chikawa megyében. 95 000 család és 460 000 gyermek maradt fedél, ivóvíz, élelem és tisztálkodási lehetőség nélkül. A pusztítások következtében 56-an haltak meg, és a sebesültek száma megközelíti a 600-at.

Az UNICEF Malawiban ideiglenes szállásként sátrakat biztosítson a fedél nélkül maradt családoknak, mobil toalettekkel, fertőtlenítő segíti a higiéniás körülmények megteremtését.  A meleg miatt megjelentek a szúnyogok is, amelyek betegségeket terjeszthetnek. Szervezetünk ennek okán az alapvető gyógyszerek biztosítása mellett rovarirtóval kezelt ágyfüggönyöket biztosít a családoknak.

Kérjük, állj Te is mellénk a vészhelyzeti segítségnyújtásban!

 Segítek

Segíts Te is a ciklon áldozatainak!

A legkisebb támogatás is életeket menthet!

SEGÍTEK