Híreink

130.000 gyermek szorul humanitárius segítségnyújtásra Mozambikban, az Eloise hurrikán pusztítása után

2021. február 17. 13:01

Mintegy 262.000 embert, köztük 130.000 gyermeket érintett a szörnyű vihar a délkelet-afrikai országban. A hurrikán január 23-án érte el az ország középső részét 160 km/órás széllökésekkel, házakat, termőföldeket és az infrastruktúrát megsemmisítve. A becslések szerint körülbelül 16.700-an veszítették el az otthonaikat, 74 egészségügyi központ és 322 osztályterem hullott darabjaira.

A víz mindent elmosott, amit ért.

 

Beira kikötővárosában és a peremterületeken élő lakosság súlyos áradással néz szembe. Ezek a családok még mindig az alig két éve lesújtó Idai ciklon rombolása után próbálják újjáépíteni az életüket, most pedig egy újabb vihar csapott le rájuk. 2019-ben több tízezer család veszítette el otthonát az Idai ciklon miatt, nem volt élelmiszer sem, így megnövekedett az alultáplált gyermekek száma.

A közlekedés szinte lehetetlen volt a vihar alatt.

 

,,Kevesebb, mint két éve első kézből láthattam az Idai ciklon rettenetes következményeit. Ezek a következmények a mai napig itt vannak” – nyilatkozta az UNICEF ügyvezető igazgatója, Henrietta Fore. „Az Eloise hurrikán egy újabb felhívás arra, hogy a klímaváltozással kapcsolatos időjárási jelenségek legnagyobb elszenvedői a gyermekek. Komolyan kell vennünk az éghajlatváltozás okozta problémákat és olyan intézkedéseket kell hoznunk, amelyek megerősítik az időjárási körülményeknek leginkább kiszolgáltatott közösségeket.”

Maria Luisa Fornara, az UNICEF mozambiki képviselője segélycsomagot nyújt át egy kislánynak a Guara Guara menedékhelyen. 

 

Az UNICEF már az Eloise hurrikán érkezése előtt segítséget küldött Beirába és jelenleg is azon dolgozunk, hogy minél gyorsabban felmérjük az károkat, így felbecsülve az érintettek szükségleteit. Az UNICEF alapvető háztartási termékeket és higiéniai eszközöket, víztisztító kapszulákat, sátorponyvákat és gyógyszereket biztosított több tízezer embernek. Az UNICEF a helyi szervezetekkel és Mozambik kormányával együtt küzd azért, hogy minél előbb elérjen a segítség a leghátrányosabb helyzetben lévő családokhoz.

Az UNICEF sátorponyvákat, víztisztító kapszulákat, valamint alapvető higiéniai és háztartási termékeket tartalmazó csomagokat osztott szét a hurrikán károsultjai között.

 

A hurrikán sújtotta területeken élő gyermekeket, különösen az otthonukat elhagyni kényszerülőket, az áradás következtében most az olyan szennyezett vízzel terjedő betegségek fenyegetik, mint a kolera és a hasmenéses fertőzések. Ebből adódóan elengedhetetlen, hogy tiszta vizet biztosítsunk a hurrikán áldozatainak, így megelőzve a betegségek terjedését.

Az UNICEF egészségügyi munkatársai nagy figyelmet fordítanak arra, hogy minden kisgyermek megfelelő egészségügyi ellátásban részesüljön.

 

Mozambik folyamatos elszenvedője a ciklonoknak, az áradásoknak és az aszályoknak. Az országot fegyveres konfliktusok is sújtják az északi és középső régiókban, amelyeknek következtében több mint félmillió ember kényszerült otthona elhagyására. Az egymást érő katasztrófák kevés esélyt hagynak a családoknak a felépülésre, különösen azoknak, akik a szegénységi küszöb alatt élnek.

Segíts a kritikus helyzetben lévő gyerekeknek!

Havi rendszeres adományoddal életeket menthetsz.

Segítek